• 瀏覽: 10,044
  • 回覆: 15
+5
事源係咁樣嘅 我個friend識咗條女 本來係冇乜嘢 但係過多幾個月之後 因為某啲事 而決定要分手 分手後 果條女一直騷擾我嘅fd 期間我個fd完全冇理佢 之後去到2月20號凌晨12點 條女無啦啦加左個friend入去群組 無啦啦 條女個阿哥 仲要係並非親阿哥嗰隻 講:「聽日三點荔枝角等 」
我個fd就諗住一了百了 佢就話好 但當日 我個fd臨時有事 唔得閑要遲一陣先到
但係嗰個阿哥 講 :「每遲15分就50蚊 同埋三百下掌上壓」 我個friend就覺得佢哋係on9
費事同佢地煩 但係嗰個阿哥竟然講 :「就算你唔嚟 我哋都會搵上門 」仲有 等等話打鳩我個fd 嘅說話 然之後我個fd就搵我幫手 問我點算
入到去個群組我就問:「其實你哋咩事 」
嗰個阿哥就喺度話:「你個friend 玩人感情
同埋爭人錢」 總之之後 就加左極多人入群組
喺度自稱自己係黑社會 而嗰個好串嘅阿哥
原先話自己係黑社會 然之後又話自己係警察
佢哋錄晒音(但係我唔知點樣Po啲錄音上過嚟)

仲有條女個ig

仲有好多 然之後我哋話報警 其實唔想 純粹只係講吓 我就話:「如果你地道歉 我哋就決定唔報警」 其實都有幾個道咗歉 佢哋都話:「唔想因為幫朋友而搞到自己嘅前途冇咗」但係唯獨
是個八婆 唔肯道歉 佢仲話 要求我地道歉 唔係嘅話 就告鳩我哋恐嚇 仲要我哋 還錢比佢
但其實 我個friend一直都冇欠佢錢 而佢又攞唔出乜嘢證據 所以根就係佢講大話 而佢哋成班人
就話遲啲搵齊人 過嚟我屋企度搵我 話乜嘢 大埔係佢地頭 佢之前仲話講乜嘢 查吓我火腩咩事
冇錯係火腩 應該點樣做好?
利申:第一次post

唔知點解開咗 五個

無聊

小朋友齊打交

備案lor, 冇野好做,backup d whatsapp對話,等人打你……end

搵警察叔叔, 之後話俾佢地聽, 佢地知道之後就會縮~

send 以下 link 比班柒頭睇

話你知
恐嚇罪最高囚五年
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20101223/14795915
唱作歌手吳國敬涉嫌觸犯刑事恐嚇罪被捕,執業大律師陸偉雄指刑事恐嚇罪屬嚴重罪行,任何人向別人說出或做出帶威嚇成份說話或行為,令別人感到生命受干擾或威脅,便算觸犯刑事恐嚇罪。他指,帶恐嚇性說話及行為並無明顯或特定定義。舉例說,「你小心啲!」這句說話,可令人理解為關心話,但若出自有過節仇家口中,則聽者會感覺含有報復成份。

陸偉雄稱,鄰居吵架時,若有人說出令別人感到生命受威脅的話,已可能觸犯法例;若有人怒極拿刀指嚇,則情節更為嚴重。根據《刑事罪行條例》,任何人干犯刑事恐嚇罪,一經定罪,最高可判處入獄五年

佢叫你出來肯定屈你錢千其唔好去 ,封哂所有電話/群組 ,

對話明顯有恐嚇成份, 應立即報警

引用:
原帖由 06VV 於 2018-2-27 09:52 PM 發表
send 以下 link 比班柒頭睇

話你知
恐嚇罪最高囚五年
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20101223/14795915
唱作歌手吳國敬涉嫌觸犯刑事恐嚇罪被捕,執業大律師陸偉雄指刑事恐嚇罪 ...
非黃C在這條法律面前只能自救多福

附件

bkn-20170604203028576-0604_00822_001_01p.jpg(51.18 KB)

c38a4b7304091b3f21d83fd9f2d80e58.png(577.32 KB)

約佢3點半荔枝角警署門口等,睇佢地有幾威

咁似小學生嗌交嘅 

低能仔,小學未畢業?

引用:
原帖由 kennieho 於 2018-2-24 04:48 AM 發表
小朋友齊打交
😂😂😂

做返個正確公民,自稱黑社會,己經係犯法,見到人犯法就要報警,完。

on9細路歡樂多

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]