• 瀏覽: 33,129
  • 回覆: 595
+45
引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 07:39 PM 發表

最慘係
中國連打 二打六既經驗都無

美國一直都有keep住派兵去阿富汗, 伊拉克 服役, 想保持士兵有實戰經驗
但中國呢?? 只能夠係自己國內演習 , 無得派去外國打仗

美國係阿富汗戰爭, 殺敵六萬,  ...
世界第一嘅美國科技及軍事第一嘅大阿哥, 走去打班第3,4流軍隊都要死幾千人。 就當中國差2班如果真係打中國都未必會輸到要亡國美國唔一定必勝。再講呢個金錢主道嘅世界當美國開第一熗嘅時候中國可以張啲債券全放反正都係玩命咁不如攬炒, 到時邊個落唔到台都未知?

吹水文一篇。

如果中美兩國全面開戰,只有輸家唔會有嬴家。地球從未試過兩國核武國家全面開戰。

如果中美局部開戰,打既唔會只係武器戰力,輸既絕對唔一定係中國。經濟呢?美國股市狂跌,國債利率急升,財政壓力根本唔係同打中東小國同日而語,唔好忘記美國已經連年超支,部分地方政府面臨破產。媒體呢?越戰輸咩?當傷亡去到某個程度,唔係政府話打就打。

所以好似當年冷戰咁,最有可能係大家吹水可以。真正開打嘛。。。

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 08:53 PM 發表

請問中國 怎樣勝越南?? 中國有駐軍在越南嗎?? 中國征服了越南嗎??
中國出兵攻打越南, 打了一個月時間後, 中國自己退兵了

如果你認為美國從越南退兵是「戰敗」..........咁中國一樣是「戰敗」
因為中國和美國 ...
你無睇歷史?

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 09:16 PM 發表

現代戰爭係鬥軍備
就算中國個個軍人都好似泰臣咁勁 又點??

美國出動 AC-130 炸一個鐘頭, 全部變肉醬
夠敢炸北韓先講!

老美咁很窮, 同阿爺打輸L梗.

實戰經驗是1979年參加越戰。反觀美軍,在過去二十多年來參加無數戰役,獲得寶貴的實
戰經驗。

呢個先係重點。

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-2-21 08:32 PM 發表

你用1950年代既美國中國軍力作同樣對比,你依然會得出美軍大勝既結論,否則當年美國唔會出兵韓鮮喇,但韓戰結果係咩?

你又用現在用當今美軍實力去跟阿富汗塔利班作同樣分析對比,難道你會得出美軍力量輸比 ...
50年代韓戰,個場仗個牌面,點計數都係聯軍贏曬先得。 所以好奇怪,你睇下出game班公司,咩野都有得出。就係韓戰戰略遊戲唔出。點解? 因為按史書來做game。個設定做唔出!按兵棋遊戲規則來做,中共輸硬! 玩單邊,無遊戲性。
所以打仗唔係簡單個種計牌面數。 美軍指揮官次次都話我地唔夠佢打個種啦。有邊次唔係。 一到國防部,又次次話佢地唔夠我地打,要撥款。

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 06:56 PM 發表
http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2345086
卡辛亞斯也指出中國的5大致命傷,包括士兵素質不良、「黨軍」作戰與決策能力有疑慮、協同作戰能力不足、欠缺創新軍事技術,以及缺乏實戰經驗。

伊斯頓寫 ...
咁有勝蒜,老尾一早好似E 奶黑咁打左喇,連肥仔金都冇佢付

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 07:39 PM 發表

最慘係
中國連打 二打六既經驗都無

美國一直都有keep住派兵去阿富汗, 伊拉克 服役, 想保持士兵有實戰經驗
但中國呢?? 只能夠係自己國內演習 , 無得派去外國打仗

美國係阿富汗戰爭, 殺敵六萬,  ...
噗,美國人越南人南韓人.....

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 09:16 PM 發表

現代戰爭係鬥軍備
就算中國個個軍人都好似泰臣咁勁 又點??

美國出動 AC-130 炸一個鐘頭, 全部變肉醬
古代戰爭一樣都軍備........

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-2-22 09:09 AM 發表
實戰經驗是1979年參加越戰。反觀美軍,在過去二十多年來參加無數戰役,獲得寶貴的實
戰經驗。

呢個先係重點。
無數戰役即係幾多? 第二,即係打過仗對未打過就一定贏硬咯? 咁越南一定係攻到廣西啦! 北越從建國起,幾十年打仗一直未停過,而且軍備有美軍留低,仲有蘇聯支援最新款。而我地打越南個陣文革,都係新兵,戰場未上過,訓練不足,重武器落後,輕武器因為政治鬥爭原因(學習八路軍精神),連頭盔都唔帶,自動步槍都唔用。 咁越南一定係勢如破竹,打到廣西咯

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 06:56 PM 發表
http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2345086
卡辛亞斯也指出中國的5大致命傷,包括士兵素質不良、「黨軍」作戰與決策能力有疑慮、協同作戰能力不足、欠缺創新軍事技術,以及缺乏實戰經驗。

伊斯頓寫 ...
唔準你咁講

黨軍好有實力的!!!面對人民

同埋做救災時都唔錯。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]