• 瀏覽: 33,170
  • 回覆: 595
+45
引用:
原帖由 Psyco 於 2018-2-21 08:32 PM 發表

你用1950年代既美國中國軍力作同樣對比,你依然會得出美軍大勝既結論,否則當年美國唔會出兵韓鮮喇,但韓戰結果係咩?

你又用現在用當今美軍實力去跟阿富汗塔利班作同樣分析對比,難道你會得出美軍力量輸比 ...
師兄講得真好,事實擺在眼前,打伊拉克,阿富汗打到現在,打咗十幾廿年,仲打緊,人強馬壯又點,又唔係屎一篤。得道者,天助,失道者,天收。

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 06:56 PM 發表
http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2345086
卡辛亞斯也指出中國的5大致命傷,包括士兵素質不良、「黨軍」作戰與決策能力有疑慮、協同作戰能力不足、欠缺創新軍事技術,以及缺乏實戰經驗。

伊斯頓寫 ...
最尾嗰段講咗 老味係不斷向世界各地 發動戰爭 搶掠資源

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 08:53 PM 發表

請問中國 怎樣勝越南?? 中國有駐軍在越南嗎?? 中國征服了越南嗎??
中國出兵攻打越南, 打了一個月時間後, 中國自己退兵了

如果你認為美國從越南退兵是「戰敗」..........咁中國一樣是「戰敗」
因為中國和美國 ...
戰爭勝負係講戰略目的有沒有達成。

美國不會能保住南越政權,戰爭目的失敗所以謂之戰敗。
中共幾乎攻打到越南首都,北越無法抵抗幾乎滅亡,中共戰略目的達成,是謂戰勝。

這樣的基本戰略也不懂,回去連登老吹啦,在香討只有被譏笑。

引用:
原帖由 太大星 於 2018-2-21 09:07 PM 發表
中越邊境戰爭目的是掃平越北的重工業,等越南戰力減弱,迫令當時進駐柬蒲寨的越南軍隊精銳回防,一個月已達到目的,佢唔係要佔領越南,因為北極熊係後面虎視,死傷跟越南不遠,所以上面位師兄已話慘勝。
這樣的回應就有貨素了,中共圍秦救趙只能算是慘勝,勉強達到戰略目標。

事實系如果美中開戰,沒人會贏,全世界一齊輸

美國佬咁叻就唔會成日炸番自己人,中美最近二次交手都慘敗,所謂美軍的戰爭都係拉邦結浱打弱國,

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 06:56 PM 發表
http://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/2345086
卡辛亞斯也指出中國的5大致命傷,包括士兵素質不良、「黨軍」作戰與決策能力有疑慮、協同作戰能力不足、欠缺創新軍事技術,以及缺乏實戰經驗。

伊斯頓寫 ...
為什麼要打?

引用:
原帖由 不切實際 於 2018-2-21 09:55 PM 發表
美國連北韓
都唔夠膽打,點會打中國
系中國話唔準打

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-2-21 08:32 PM 發表

你用1950年代既美國中國軍力作同樣對比,你依然會得出美軍大勝既結論,否則當年美國唔會出兵韓鮮喇,但韓戰結果係咩?

你又用現在用當今美軍實力去跟阿富汗塔利班作同樣分析對比,難道你會得出美軍力量輸比 ...
成哥開工揾食,你吾使咁認真.

真係無聊頂透的Post!中美開戰?不如話外星人入侵地球仲有D可能!

引用:
原帖由 十字軍 於 2018-2-21 10:59 PM 發表
真係無聊頂透的Post!中美開戰?不如話外星人入侵地球仲有D可能!
同意

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2018-2-21 08:53 PM 發表

請問中國 怎樣勝越南?? 中國有駐軍在越南嗎?? 中國征服了越南嗎??
中國出兵攻打越南, 打了一個月時間後, 中國自己退兵了

如果你認為美國從越南退兵是「戰敗」..........咁中國一樣是「戰敗」
因為中國和美國 ...
老美同老解冇打敗越南。但老美係60年前係韓戰冇打敗老解,今時今日更加難打敗老解。中國內亂先會敗。

純感覺,高科技戰,中國防到美國干擾技術既話貼近4/6波,都係兩敗俱傷
不過真係開打唔覺得有可能

打條毛咩!中共天朝所有皇親國戚、家財家眷都響歐美澳做曬西奴啦!係D低端賤民仲以為中國人身份好光榮,其實連賤民都不如

我信專家分折夠專業,解放軍一定好L驚來試試征服我們吧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]