• 瀏覽: 32,196
  • 回覆: 367
  • 追帖: 3
+5

狗年昨日開市紅盤低收,有博客於Facebook昨上載港交所一幅新設計的「貝字牆」圖片,以多個由「貝」組成的字的一幅牆,驟眼看與一般牆壁沒有分別,但仔細一看,就發現牆身竟出現「賄賂」、「貪」、「貧」、「賊贓」等字眼,引爆公關災難。有網民認為,牆身不但似骨灰龕,更批評港交所竟出現與金錢有關的負面字眼十分諷刺。
知名博客徐少驊昨於Facebook上載有關圖片,指「港交所最新Wall Design,一律用貝字部首的中文字做賣點,大家看到「關公」的影子嗎?」有眼利網民發現牆身出現「賄賂」、「賊」、「贓」、「貪」、「貧」等與金錢有關的負面字眼,認為在港交所出現這字眼十分諷刺。

有網民指,「設計的意念」並非「大哂」,設計之前需了解所用元素的文化背景、意義、含義等,「其中顏色用錯都好大鑊,何況係文字,仲要在中文高水平的香港,真是羞家呀」。

「賄賂」、「賊」、「贓」、「貪」、「貧」... 反映事實...

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1144667/

附件

_2018022109222793917.jpg(66.08 KB)

似骨灰龕

完全唔知個設計想講乜囉~
係, 貝等如錢, 但唔係所有中文字有個貝就同錢有關架~
例如廁、嬰、殯, 點會同錢有關呀???

所以寫慣殘體字, 係唔會明白中文字既意思

抽起啲負面字都可以畀人抽水話「隱惡」啫。
刻在牆上便當做警醒吧。

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-2-21 12:00 PM 發表

CHING你睇到牆上有廁、嬰等字?

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2018-2-21 12:02 PM 發表

CHING你睇到牆上有廁、嬰等字?
有呀~徐少驊貼晒成幅牆既字出黎

有金錢出入地方,人有的想法就是這幾個字。

搵唔識中文嘅外國人設計結果搞成咁,黃絲快啲仆街!

引用:
原帖由 pugbb 於 2018-2-21 11:54 AM 發表

狗年昨日開市紅盤低收,有博客於Facebook昨上載港交所一幅新設計的「貝字牆」圖片,以多個由「貝」組成的字的一幅牆,驟眼看與一般牆壁沒有分別,但仔細一看,就發現牆身竟出現「賄賂」、「貪」、「貧」、「賊 ...
賄、賂、賊、贓、負、資、賭...
七言絕句

附件

賄賂賊贓負資賭.png(161.69 KB)

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-2-21 12:00 PM 發表

港產設計...又係教育嘅錯、社會嘅錯

港交所高層係鬼佬????
你老帽既恩客就係鬼佬

主席周松崗、CEO李小加原來係鬼佬

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]