• 瀏覽: 3,495
  • 回覆: 16
18歲及60以上可以不計在內。

但好人好姐,仲有錢去旅行,點解要其他納稅人施捨?當然,如果殘廢,弱智,低能,可以無上限!

但其他人一定要有,18歲後,送多二十年,一定要遷出。

成年人申請就住二十年,然後拜拜,六十歲後先可再申請!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-2-21 10:45 AM 發表

但好人好姐,仲有錢去旅行,點解要其他納稅人施捨?當然,如果殘廢,弱智,低能,可以無上限!

成年人申請就住二十年,然 ...
Wrong!!!!!!!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-2-21 10:45 AM 發表

How about this one?
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27123856
最佳時機:取消公屋制>改為 HK成人永久居民平分公房制
笑一笑又何妨呢
HK成人永久居民平分公房制
(每位成人永久居民同時必須在HK居滿十八年或以上, 免費分取一個特定面積公房)

100建築O ng OK?

By the way
新聞(2017年6月28日)來源連結:
https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20170628/56884386
..........2016至17年度公屋平均建築呎價成本1,169元每個單位建築成本58.91萬元。............

引用:
原帖由 Green.Tree 於 2018-2-21 11:56 AM 發表

How about this one?
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27123856
最佳時機:取消公屋制>改為 HK成人永久居民平分公房制
笑一笑又何妨呢
HK成人永久居民平分公房制
(每 ...
咁鍾意共產,建議你搬去北韓!

引用:

香要已有公屋富戶政策。有錢就要多租金,甚至被踢出局。
富戶政策寬唔寬過頑就真係要檢討下。

樓主你就收皮啦, 你咁既垃圾, 稅都交唔多,嘛都係靠有錢人同企業化交稅補貼你同你班反中垃圾

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-2-21 12:24 PM 發表
樓主你就收皮啦, 你咁既垃圾, 稅都交唔多,嘛都係靠有錢人同企業化交稅補貼你同你班反中垃圾
有錢人交的稅比中產更少。

大把人住半山,開靚車,但屋車係公司的,公司生意好大,但又年年無錢賺喎!

納乜稅呀?

侵侵有無納稅呀?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-21 12:23 PM 發表

香要已有公屋富戶政策。有錢就要多租金,甚至被踢出局。
富戶政策寬唔寬過頑就真係要檢討下。
咁有無交市值租金先?

如果同居屋睇齊打九折,市區二百八呎公屋,交一萬啦!有無公屋交緊?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-2-21 12:58 PM 發表

咁有無交市值租金先?

如果同居屋睇齊打九折,市區二百八呎公屋,交一萬啦!有無公屋交緊?
所以我話要檢討。

收皮啦你

引用:
原帖由 dicmak 於 2018-2-21 01:18 PM 發表
收皮啦你
得間公屋,俾唔到高潮條女呀!

我建議所有公屋戶主都要簽兩年約,可以續簽、;違例、富戶無得續約,要搬走

呢個提議令政府有較大彈性遷走富戶,同時令公屋戶唔好以為間屋係自己既

明白樓主心情,但這樣會推高樓價!其實有很多住公屋既人都想上居屋!現在是人口政策出問題,才會有這個情況!

引用:
原帖由 加雲 於 2018-2-21 11:47 PM 發表
明白樓主心情,但這樣會推高樓價!其實有很多住公屋既人都想上居屋!現在是人口政策出問題,才會有這個情況!
我一早提議,返大陸買地起樓,將個批申請公屋的新移民搬返上去,要唔要,唔要就無,立即減輕港納稅人負擔!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]