• 瀏覽: 38,444
  • 回覆: 261
  • 追帖: 4
+4

將軍澳廣明苑住所昨晚發現,一名21歲女子倒斃在屋內,由於後腦有傷痕,頸疑遭索帶勒過,而且報警的母親表示鐵閘虛掩,木門卻上鎖,用鑰匙開門入內,警方曾認為有可疑,一度列作謀殺案處理,今早10時半左右,警方再將案件改列作屍體發現案。

據了解,警方曾翻查現場閉路電視,但未見有可疑人士出入,現時循屍體發現及自殺等方向調查,遺體將舁送殮房,剖屍了解死因。

死者姓張(21歲),與母親住廣明苑廣盈閣26樓一單位。據了解,女死者在港島區中學就讀中六,為現屆DSE考生,曾獲奬學金及於學術比賽奪獎,由於學校仍放假中,未有負責人或校長回應。

死者母親昨日曾接女兒電話,指會出外購物,但至19日(周一)晚上8時左右,母親返回家中,發現鐵閘虛掩,木門卻上鎖,開門入內赫見女兒昏迷客廳地上,睡房及廁所多處亦有血跡,後腦及頸部有被索帶勒過的傷痕。

警方一度認為案件有可疑,循兇殺方向偵查,並由東九龍警區重案組接手。死者母親情緒激動,感到不適,需要送院治理。

自殺的可能性偏高

新聞來源連結:
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1144070/

可能食左藥?   是否精神有問題?

RIP

引用:
原帖由 一言狗頂 於 2018-2-20 02:44 PM 發表

將軍澳廣明苑住所昨晚發現,一名21歲女子倒斃在屋內,由於後腦有傷痕,頸疑遭索帶勒過,而且報警的母親表示鐵閘虛掩,木門卻上鎖,用鑰匙開門入內,警方曾認為有可疑,一度列作謀殺案處理,今早10時半左右,警 ...
樓主覺得係自殺
咁動機係乜?

南無阿彌陀佛庇護早登極樂,離苦得樂,一路好走

自殺?唔通自己勒死自己?定用索帶吊頸但斷左仆落地時撞穿個頭?

又勒頸又全屋血,但自殺?

引用:
原帖由 Fungpy 於 2018-2-20 02:58 PM 發表
又勒頸又全屋血,但自殺?
不要問
只要信

咁同一座大廈有無關

引用:
原帖由 DonaId 於 2018-2-20 03:01 PM 發表

會唔會係佢老母......
可能性好高

無可疑人出入,咁鄰居機會大喎

引用:
原帖由 一言狗頂 於 2018-2-20 02:44 PM 發表

將軍澳廣明苑住所昨晚發現,一名21歲女子倒斃在屋內,由於後腦有傷痕,頸疑遭索帶勒過,而且報警的母親表示鐵閘虛掩,木門卻上鎖,用鑰匙開門入內,警方曾認為有可疑,一度列作謀殺案處理,今早10時半左右,警 ...
唔通吊頸中,條繩斷咗,跌落地砸傷?我估係大廈內D人做嘅,走時唔使岀大門?

引用:
原帖由 tomymt 於 2018-2-20 03:09 PM 發表

唔通吊頸中,條繩斷咗,跌落地砸傷?我估係大廈內D人做嘅,走時唔使岀大門?
唯一係佢老母先可以做到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]