• 瀏覽: 12,627
  • 回覆: 129
+4
彩你有味  照拎入人民大會堂

特朗普訪華期間曾有小插曲

中方人員不准持核彈發射手提箱的美國軍官隨特朗普進入人民大會堂

美國新聞網站Axios周日(18日)報道,美國總統特朗普去年11月訪問中國時,偕夫人梅拉妮亞步入人民大會堂,期間中方人員阻止持核彈發射手提箱的美方官員,隨特朗普進入人民大會堂,中美雙方保安人員因此發生肢體衝突,白宮幕僚長凱利和特勤局人員亦捲入戰團。特勤局在社交網站貼文回應報道,否認在事件中曾經摔跌中方人員。

報道指,一名軍方助理攜着載有總統發射核武認證碼的黑色手提箱(俗稱「足球」),隨特朗普要進入人民大會堂的時候,遭到中方保安人員阻攔。一名美方官員見狀急忙走到隔鄰房間,將情況告知凱利。凱利其後趕到,向美方人員示意:「我們繼續走!」美方人員於是開步前行。

此時一陣騷動,一名中方保安人員抓住凱利身體,凱利甩開了對方的手;之後,一名特勤局人員擒住該名中方保安人員,將他壓倒在地。

報道指,肢體衝突擾攘了一剎那就結束,美方人員最終成功在「中方完全未有機會佔有或觸碰手提箱」的情況下,進入了大會堂。事後,美方人員都被告知勿對外張揚事件。

Axios網站聲稱,上述消息來自5個熟知情況的消息來源,而英國《每日電訊報》及《衞報》、以至美國CNBC電視台、《新聞周刊》等西方主流媒體均有轉載報道,惟消息暫未獲中美兩國官方證實。

就Axios網站的報道,特勤局在其Twitter帳戶貼文,指特勤局人員將中方人員摔倒的報道不正確,但沒有正面否認當時中美雙方人員發生過糾紛。

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0220_05011_001.html

主場比人㩒落地
真係肉9酸

哈哈,唔止美軍去南中國海玩跳水,原來普普也去中國人民大會堂踢足球😂😂😂

係畜生才認為自己國家受安全影響是好事

樓主真係認為中國無能力阻止? 只係比面條傻佬, 用武器對住佢地全班人返唔到鄉下, 用神槍手一槍打爆條友個頭都得
引用:
原帖由 KK_Chan 於 2018-2-20 08:28 AM 發表
彩你有味  照拎入人民大會堂

特朗普訪華期間曾有小插曲

http://upload.lsforum.net/users/public/u36578bkncn-20_02bz35. ...

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-20 09:46 AM 發表
樓主真係認為中國無能力阻止? 只係比面條傻佬, 用武器對住佢地全班人返唔到鄉下, 用神槍手一槍打爆條友個頭都得

阿Q精神係無敵的😂

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-2-20 09:48 AM 發表

阿Q精神係無敵的😂
美國只表現出完全傲慢態度, 係賤奸狗才會覺得高興

又話唔公佈,但依家又有料爆出嚟。偽君子

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-20 09:56 AM 發表

美國只表現出完全傲慢態度, 係賤奸狗才會覺得高興
同理,中國人大對香港只表現出完全傲慢態度,係賤奸狗才會覺得高興!

引用:
原帖由 WPGLY 於 2018-2-20 10:19 AM 發表

同理,中國人大對香港只表現出完全傲慢態度,係賤奸狗才會覺得高興!
唔覺喎, 人大的確有決定權而且係香港政府要求, 符合國家制度對香港又係有益無害, 只有漢奸走狗才會不滿

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-20 09:46 AM 發表
馬後炮
死雞撐飯蓋
跌落地都要楋翻揸沙

引用:
原帖由 sk3603 於 2018-2-20 09:30 AM 發表
主場比人㩒落地
真係肉9酸
毛毛一陣唔憤氣話下次帶入白宮

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-20 10:22 AM 發表

唔覺喎, 人大的確有決定權而且係香港政府要求, 符合國家制度對香港又係有益無害, 只有漢奸走狗才會不滿
咁特朗普係有權帶「足球」入中國人民大會堂而且係中國政府邀請,符合國家政策對中國又無害,只有奸狗才會不滿!

呢個保安缺乏訓練, 係咪partime來? 好心呢啲接待國家領導人既活動就揾啲有質素既人員負責喇. 出咗醜, 又影響國家形象.

BTW, 呢啲咁既野, 中美官方都唔想爆出來, 避免訪問行程蒙上污點. 可惜係西方社會, 對公眾知情權看得好重, 特別係衰野, 都愛揭發.

引用:
原帖由 06VV 於 2018-2-20 10:35 發表

毛毛一陣唔憤氣話下次帶入白宮
帶舊屎入白宮都好喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]