• 瀏覽: 7,142
  • 回覆: 87
  • 追帖: 1
新加坡財長王瑞傑於2018年度財政預算案宣布向年滿21歲的國民「派錢」,最多300坡元(約1,787港元現金),今年底發放,估計涉及約7億坡元(約41.7億港元)開支。

按計劃,年收入2.8萬坡元以下的新加坡成年人,每人可獲300坡元,年收入介乎28,001至10萬坡元,每人可獲200坡元,年收入10萬坡元以上則有100坡元。

香港年年計錯數 盈餘是否應現金分派回饋市民?

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180219/bkn-20180219181257857-0219_00842_001.html

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20180219/bkn-20180219181257857-0219_00842_001.html

樓主,你都識話新加坡啦!你估劏房波咩!你死咗條心啦。

如果香港派1700元,民粹議員會話,香港政府當香港人係乞兒

連新加坡都派錢,似乎政府財餘派錢,已成為潮流...

引用:
原帖由 siuming1979 於 2018-2-19 07:47 PM 發表
如果香港派1700元,民粹議員會話,香港政府當香港人係乞兒
唔會,呢期妹仔娥最冧長毛狗,,祗要長毛狗喝一聲,,妹仔娥就會聆聽到社會聲音,睇下煙花果鑊就知..

千鳩幾億盈餘,每人 $6000 都係三百幾億,不論貧富人人平等分享經濟成果有乜唔好,喪波又搞不患寡而患不均,抵屌!

派錢, 聽落似共產, 但其實無野公平得過派錢. 

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2018-2-19 07:53 PM 發表

唔會,呢期妹仔娥最冧長毛狗,,祗要長毛狗喝一聲,,妹仔娥就會聆聽到社會聲音,睇下煙花果鑊就知..
引用:
...經民聯議員梁美芬指出,臨近歲晚發生死傷枕藉的車禍,在一片愁雲慘霧下,年初二即使取消匯演也是無所謂,相信政府懂得如何處理。梁又說是次意外屬「人禍」,當局不單要徹查,還要檢討司機的入職條件、監管制度等,將巴士的行車安全視作等同駕民航機的嚴謹。

民建聯議員葛珮帆感心情沉重,認為在這時候大肆慶祝會令死難者家屬更傷心,每年均有數次煙花匯演,故傾向支持取消即將舉行的一次,以悼念死者。葛稱考慮到要各方面取得平衡,若政府最後決定繼續舉辦煙花匯演亦可理解,強調現時最重要是支援死難者家屬。民主黨議員胡志偉亦支持取消煙花匯演,指政府應就事件表達反思及哀悼。...

引用:
原帖由 richardbillyhom 於 2018-2-19 07:56 PM 發表
千鳩幾億盈餘,每人 $6000 都係三百幾億,不論貧富人人平等分享經濟成果有乜唔好,喪波又搞不患寡而患不均,抵屌!
個仆街香港政府,死都唔肯派錢!

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2018-2-19 07:56 PM 發表
派錢, 聽落似共產, 但其實無野公平得過派錢.  
交得稅多咪覺得唔公平LO

你覺得你交得多, 但其實永遠有人高過你.
唔洗交稅, 唔代表對呢個社會無付出, 總之平分是最公平, 是我們毛主席偉大的構想.
引用:
原帖由 中頑童 於 2018-2-19 08:01 PM 發表

交得稅多咪覺得唔公平LO

引用:
原帖由 chihoho 於 2018-2-19 07:39 PM 發表
新加坡財長王瑞傑於2018年度財政預算案宣布向年滿21歲的國民「派錢」,最多300坡元(約1,787港元現金),今年底發放,估計涉及約7億坡元(約41.7億港元)開支。

按計劃,年收入2.8萬坡元以下的新加坡成年人,每人可獲30 ...
好可能了解到人工智能等高科技殺到埋身。
好快就全民失業。
所以就預備好搞無條件基本收入。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/無條件基本收入

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2018-2-19 08:04 PM 發表
你覺得你交得多, 但其實永遠有人高過你.
唔洗交稅, 唔代表對呢個社會無付出, 總之平分是最公平, 是我們毛主席偉大的構想.
人係自私 所以如果無基層

我驚班友仔要自己日日係屋企煮公仔麵

香港唔洗諗

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]