• 瀏覽: 33,903
  • 回覆: 125
  • 追帖: 1
我睇法,是那行食利太深,要打壓佢

是零和 game

引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2018-2-19 11:51 AM 發表

你咁為眾生,不如你買層樓跟著平租比人?
唔係叫你將層樓送俾人,租務管制係政策,防止租金太高影響社會民生。

引用:
原帖由 pk2628 於 2018-2-19 12:03 PM 發表

大家都是做生意,佢買鋪又帶動好多工種呢
大家做生意,若業主單方面可操控生殺大權,會做成利益太傾斜,影響民生。

引用:
原帖由 pk2628 於 2018-2-19 12:05 PM 發表
我睇法,是那行食利太深,要打壓佢
今日呢個傾斜地產業,係殖民地時代刻意部署的政策(高地價地策)。

或許是英殖民政府的陰謀。

一講租務管制,班樓膠就會milton friedman上身

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2018-2-18 14:17 發表

說的是,但香港以前實行過很多年.

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2018-2-19 06:26 發表

自由經濟唔代表無任何限制
係嘅話就唔會有不同嘅關稅政策同保護主義

引用:
原帖由 spy12 於 2018-2-19 11:32 AM 發表

因為業主唔憂租唔出,其實成日話小店比人趕絕,點解佢地在當初自己有錢賺時而商鋪未大升仲係低價時唔買左間鋪?最終都係自己睇錯市導致,冇得怪人。
買地舖唔同買樓,唔係人人買得起,細細間都可以幾千萬或億億聲,開頭做生意裝修,營運成本都唔細,而且做生意嘅嘢開頭邊度話實賺,尤其是飲食業。你可能識好多朋友買樓,有冇認識過朋友買舖?

引用:
原帖由 淡西 於 2018-2-19 08:16 AM 發表
米芝蓮就米芝蓮啦
米乜l 野其林?
睇報導,似係台灣媒體嘅報導。
本地媒體唔需要介紹時,
咁著意講香港乜乜,香港物物

我都唔信米其林。

引用:
原帖由 skmleung99 於 2018-2-19 11:28 AM 發表
也國家人寫?米芝蓮變米其林。
重寫到一舊舊。
台灣媒體文章

香港傳媒唔需要用"港媒" 來形容自己

引用:
原帖由 awtay 於 2018-2-19 12:31 PM 發表
要用米其林就死返大陸辦報、開帖啦
這應該是轉載台灣媒體報導

有班吸血鬼日日吸血,越出名越吸得多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]