• 瀏覽: 33,890
  • 回覆: 125
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 agentsmiths 於 2018-2-18 01:40 PM 發表
米其林如死亡之吻 香港得獎店家倒閉

記者盧巧萍/綜合報導

獲得「米其林」推薦,固然是餐飲業殊榮,卻也成了部份店家「不可承受之重」。其中香港不少小吃店連連上榜,房租卻也跟著喊漲,有的漲幅高達120%,有 ...
好心米之蓮唔好响啲小食店做評級啦!
有好評級,人流大增,業生必然大加舖租,但店小,就算限進食時間,生意額都唔會大幅上星。最後被舖租吞噬。

引用:
原帖由 psb 於 2018-2-19 08:58 AM 發表

你成日話租金一定要有回報,但我想問你如果回報過高呢 ? 你答我先
什麼叫高,什麼叫底,業主當然想越高越好,租戶當然想越底越好,呢個咪由市場調節囉,認為過高咪唔租囉,你冇見一啲鋪長期冇人租,佢唔減都唔得,有啲鋪加左都大把人租即係個價有市囉。租戶賺錢又會唔會覺得利潤過高先。

引用:
原帖由 psb 於 2018-2-19 08:58 AM 發表

你成日話租金一定要有回報,但我想問你如果回報過高呢 ? 你答我先
吾租,鋪不是必須品,住宅反宜要管。

引用:
原帖由 charlesshum2016 於 2018-2-19 06:26 AM 發表

自由經濟唔代表無任何限制
係嘅話就唔會有不同嘅關稅政策同保護主義
關稅政策同保護主義係保護自已地區經濟,保障自身本土市民,相反計劃經濟係限制自身本土經濟發展要按政府所訂意願。

政府點看?
反映地問題(價,租)不解決,任何政策也不能行之。

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2018-2-18 01:40 PM 發表

記者盧巧萍╱綜合報導

獲得「米其林」推薦,固然是餐飲業殊榮,卻也成了部份店家「不可承受之重」。其中香港不少小吃店連連上榜,房租卻也跟著喊漲,有的漲幅高達120%,有 ...
經濟學是不提倡租管的

因為好多米之蓮星級真係唔好食
佢自己又以為自己高檔左加價 咪生存唔到
食物質素係得去邊度開一樣有客 
係店揀鋪 唔係鋪揀店 
好多人少少供求原則都唔明

引用:

記者盧巧萍╱綜合報導

米之蓮 多狗魚的獎

引用:
原帖由 愛國愛港007 於 2018-2-19 10:41 AM 發表

經濟學是不提倡租管的
住宅租務一定要管
其他必須品 例如 電力 交通 都有利潤管制
點解住屋唔管 反對派無出過一包聲
說穿了就是不想得罪選民 或 背後集團
政府又唔敢 受制反對派

米之蓮可能係同地產商合作,目的係推高商舖租金……

引用:
原帖由 淡西 於 2018-2-19 08:16 AM 發表
米芝蓮就米芝蓮啦
米乜l 野其林?
係啦,睇到我一頭霧水,初初以為店名

突破盲點,我唔知譚仔有冇入米芝蓮,但佢令D舖起死回生,好多獲獎後保持唔到食物質,俗語有話,野食唔係好得,扮晒米芝蓮級,有咩辦法唔執。

引用:
原帖由 bensonchow 於 2018-2-19 05:44 AM 發表
樓價咁高,如果租金冇一定回報唔會有人買鋪,如果靠租金收入供鋪同生活就一定冇運行,另外連自已資產都唔可以話事仲係咪自由經濟? 有鋪嘅人政府限你收幾錢租、社會又限你租畀邊個唔可以租畀邊個(有人話保護舊小店)。咁 ...
你多餘。有良心業主,只係加租15%

所以樓下茶餐廳老板講得啱"寧做街坊心目中的六星級,都唔想被佢品題."
他說親哥服務的食館被評星了,結果先小甜後大苦,須是水漲但船更高,現在是艱苦維持!

無良業主多數on 9,殺死生金蛋的鵝.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]