• 瀏覽: 37,575
  • 回覆: 331
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 sleepingforest 於 2018-2-25 11:49 PM 發表

日文又抄邊度架
日本漢體字源於中國。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 12:18 PM 發表

日本漢體字源於中國。
係漢朝。

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-26 12:13 AM 發表

要唔要我講晒成個簡體字過程出黎呀?我怕你D朋友同中共會驚播
你知唔知"電話"根本就係日本話?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 12:21 PM 發表

你知唔知"電話"根本就係日本話?
點解我會唔知呢

咁當時中國冇電話呢個詞,抄人冇問題播,但中國早已有既字詞而要抄人又會唔會好奇怪呢?另外老毛曾經話過要多謝蘿蔔頭侵華又係乜意思呢?

引用:
原帖由 大口窮奇 於 2018-2-25 23:20 發表
愛因友存,感覺是認同愛字被降格了。

無x亦能x,根本是廢話,好像在說:無証亦能開車呀!我會開車不就好啦!

簡體字出現就只是為了寫快幾筆。跑車無必要被人說幾句:你內涵不足,又裝飾回說自己是豪華橋車。
愛呢個字本身好蓋括
何必要斷章取義呢?

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-26 12:29 PM 發表

點解我會唔知呢

咁當時中國冇電話呢個詞,抄人冇問題播,但中國早已有既字詞而要抄人又會唔會好奇怪呢?另外老毛曾經話過要多謝蘿蔔頭侵華又係乜意思呢?
你知就好。因為文字嘅目的就係為溝通。有一個說法,共產黨立國時,國民知識水平低,為咗要提升國民知識水平,所以就研究簡化漢字,讓國民更容易學習中國字。後來更漢字拉丁化,引入拼音,可以應用用响電腦上。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 12:44 PM 發表

你知就好。因為文字嘅目的就係為溝通。有一個說法,共產黨立國時,國民知識水平低,為咗要提升國民知識水平,所以就研究簡化漢字,讓國民更容易學習中國字。後來更漢字拉丁化,引入拼音,可以應用用ࡺ ...
字的繁簡和國民教育水平高低無關。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 12:44 PM 發表

你知就好。因為文字嘅目的就係為溝通。有一個說法,共產黨立國時,國民知識水平低,為咗要提升國民知識水平,所以就研究簡化漢字,讓國民更容易學習中國字。後來更漢字拉丁化,引入拼音,可以應用用ࡺ ...
冇普及教育人民既知識水平就梗係低啦,香港上世紀又咪一樣,但實行左普及教育後香港人而家知識水平唔低播!

老毛講得出多謝蘿蔔頭侵華同抄咁多蘿蔔漢字變成簡體字,其實稍為用下腦都諗到係乜原因囉!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-2-26 12:48 PM 發表

有人不停用呢個藉口以為而家呢個世代重可以誤導人丫嘛

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-2-26 12:48 PM 發表

有冇關系,我都只係聽人講。但我就真係唔知籌字同壽字嘅正寫係點喇。
簡單,就易認、易懂、易寫。例如,而家有幾多人會寫尖沙(嘴)同(臺)灣,
一張(檯)!

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 12:57 PM 發表

有冇關系,我都只係聽人講。但我就真係唔知籌字同壽字嘅正寫係點喇。
簡單,就易認、易懂、易寫。例如,而家有幾多人會寫尖沙(嘴)同(臺)灣,
一張(檯)!
簡化字體呢樣野係一直進行緊,但唔係一野抄人地好多野去代替自己既文字,中國歷代只有老毛先會咁做,最好笑係有班友重死要吹水誤導人話中共既簡化字體係有班學者參考古中文架喎,真係唔怕笑大人個口

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-26 12:53 PM 發表

冇普及教育人民既知識水平就梗係低啦,香港上世紀又咪一樣,但實行左普及教育後香港人而家知識水平唔低播!

老毛講得出多謝蘿蔔頭侵華同抄咁多蘿蔔漢字變成簡體字,其實稍為用下腦都諗到係乜原因囉!
我同你講,如果你到內地,你會留意到很多字都沒有簡化。就象這篇回帖一樣,大約有三十個字,但只有六、七個字是被簡化。

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-26 01:03 PM 發表

簡化字體呢樣野係一直進行緊,但唔係一野抄人地好多野去代替自己既文字,中國歷代只有老毛先會咁做,最好笑係有班友重死要吹水誤導人話中共既簡化字體係有班學者參考古中文架喎,真係唔怕笑大人個口
真係!不過真係有好多簡化字係由草書引入。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 01:04 PM 發表

我同你講,如果你到內地,你會留意到很多字都沒有簡化。就象這篇回帖一樣,大約有三十個字,但只有六、七個字是被簡化。
咁又點呢同抄蘿蔔漢字有乜關係呢

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-2-26 01:06 PM 發表

真係!不過真係有好多簡化字係由草書引入
請引用例子

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]