• 瀏覽: 23,136
  • 回覆: 209
  • 追帖: 3
+10
引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-17 08:22 PM 發表

經濟生活|民國「黃金十年」

1928年的上海外灘。(維基百科)

在大陸官方的灌輸中,1949年前的「舊中國」,人們都生活在「水深火熱」中,「吃不飽穿不暖」,不過越來越多的史料讓人看到了一個真實的民國 ...
中國1937年開始,大日本帝國軍國主義政府發動全面的侵華戰爭,陸續增兵入侵中國。這場戰爭讓1930年代前幾年以蔣中正及中華民國政府主導的中國經濟現代化努力成為泡沫,所有建設成果幾乎完全消失

https://zh.wikipedia.org/wiki/1930年代中國

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-17 08:26 PM 發表

仲有土地,房屋,私人企業同産業,老毛一上台立即被抄家滅族兼殺人放火。
戰爭後講業權!?曾被大屠殺呀。

11月5日,日軍成功登陸上海南岸金山衛。日軍2個師(第10軍)登陸杭州灣,國軍全線西撤[11]:664。11月9日,國民政府發表自上海撤退之聲明:「各地戰士,聞義赴難,朝命夕至,其在前線以血肉之軀,築成壕塹,有死無退。……陣地化為灰燼,軍心仍堅如金石,陷陣之勇、死事之烈,實足昭示民族獨立之精神,奠定中華復興之基礎。」[11]:64111月12日夜,上海淪陷,淞滬會戰結束[32]。11月20日,國民政府宣言,決不為城下之盟,本日起移駐重慶,「以最廣大之規模,從事更持久之戰鬥。」[11]:664由於苦戰之後,實力喪失十之六七,無法遏止日軍前進,預設之長江至蘇州、嘉興及江陰至無錫國防線不守[11]:664-665。除軍隊耗損,淞滬會戰後期毫無章法之撤退令戰線完全崩潰,令日軍得以長驅直入,間接導致南京保衛戰提早開戰[32]

https://zh.wikipedia.org/wiki/中國抗日戰爭

引用:
原帖由 bryan7138 於 2018-2-17 08:38 PM 發表

重有共民黨大搜挖呢
戰後資源短缺,國家需要集資圖強。

另洗腦式文革可以團結班文盲農民,一呼百應,是一個悲哀但有效的方法。
給人一個嚮往國度(農民當家作主)和批鬥對象(黑五類階級),會給人動力,就像毒媒給你嚮往國度(民主)和批鬥對象(中共政權五毛港豬)一模一樣的動力。

引用:
原帖由 kawainet 於 2018-2-17 08:46 PM 發表

共匪當年吾用和平理性手段爭取已經係錯
唔明你講爭取甚麼?

總之文革上至領導,下至人民,全國一起犯錯,誰能追究誰? 只能像習大所說,全國絕不能再犯這種錯!

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-17 09:52 PM 發表

咁你一定唔知道 北洋未接手南方個陣,滿洲八旗月奉銀給革命黨斷左,無力支撐家族,只能低價出售財產。低到嚇死人個陣 南方民國政府以私人企業為首去收購? 打住為革命接受清廷煤礦同鋼鐵廠轉手又到私人企業手 ...
咁清朝時滿族人又係邊D人手中搶走D野架?你唔好話我知係孟加拉人播!既然滿人係漢人手日搶走D野,咁最後漢人咪拎返左囉!而家文革時中共搶左咁多當時地主財主同知識份子既財產甚至人命,但中共到而家又有冇還返過一分錢俾果D人呢?

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-17 10:31 PM 發表

咁清朝時滿族人又係邊D人手中搶走D野架?你唔好話我知係孟加拉人播!既然滿人係漢人手日搶走D野,咁最後漢人咪拎返左囉!而家文革時中共搶左咁多當時地主財主同知識份子既財產甚至人命,但中共到而家又有冇還返過 ...
按道理 滿洲人搶個d應該給翻曬明朝財產者後代啊。幾時輪到民國新興資本家啊。 周星馳鹿鼎記都有講啦!搶翻曬d女同錢。至於復唔復明就話之佢。 咁家下分左地主野同地又係返生產隊d農民度。一改革開放,收地補償。農民個個暴發戶。算唔算補償

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2018-2-17 10:09 PM 發表

戰爭後講業權!?曾被大屠殺呀。

11月5日,日軍成功登陸上海南岸金山衛。日軍2個師(第10軍)登陸杭州灣,國軍全線西撤[11]:664。11月9日,國民政府發表自上海撤退之聲明:「各地戰士,聞義赴難,朝命夕至,其 ...
我講嘅係戰爭之後老毛來抄家滅族殺人放火嘅情形。

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-17 10:36 PM 發表

按道理 滿洲人搶個d應該給翻曬明朝財產者後代啊。幾時輪到民國新興資本家啊。 周星馳鹿鼎記都有講啦!搶翻曬d女同錢。至於復唔復明就話之佢。 咁家下分左地主野同地又係返生產隊d農民度。一改革開放,收地補償。農 ...
咁滿清俾漢人推翻,咪即係俾返D野漢人囉,咁既道理你都唔明呀?

另外,分田分地分走晒當年文革時地主財主同知識份子既財產俾生產隊丫嘛,之後生產隊D幹部咪一個二個貪晒走晒D財產囉,否則點會一個爛鬼村官都過億身家喎!而文革時食左死貓既地主財主同知識份子就乜補償都冇份囉!。。。。。。點解中共一直唔敢講文革,咪就係驚當年食左死貓同俾中共搶晒財產既地主財主同知識份子嘈佢丫嘛!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-2-17 10:23 PM 發表

唔明你講爭取甚麼?

總之文革上至領導,下至人民,全國一起犯錯,誰能追究誰? 只能像習大所說,全國絕不能再犯這種錯!
始終係一個用不法手段得嚟嘅政權

引用:
原帖由 kawainet 於 2018-2-17 11:02 PM 發表

用不法手段得嚟嘅政權?
當年孫中山革命推翻滿清建立中華民國,又算唔算係用不法手段得嚟嘅政權呢?
如好以你咁講,世界歷史各國所建立既政權,都係用不法手段得嚟
就算當今號稱最自由民主既美國,當年立國都係用拳頭革命建國,唔係剩係用口水講民主自由,就可以係英國人手上立到國

引用:
原帖由 kawainet 於 2018-2-17 11:02 PM 發表

中國幾千年改朝換代,唐宋元明清,都是不法手段得來的政權,因為是成王敗寇!

而廣大民眾支持建立新朝,多是因為前朝腐敗頂透,所以新政權絕對是有民意支持的!

引用:
原帖由 烏咀 於 2018-2-17 11:45 PM 發表

用不法手段得嚟嘅政權?
當年孫中山革命推翻滿清建立中華民國,又算唔算係用不法手段得嚟嘅政權呢?
如好以你咁講,世界歷史各國所建立既政權,都係用不法手段得嚟
就算 ...
孫中山推翻滿清當然係犯法,英女王最後和平理性地放下政權還權於民

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-2-17 11:56 PM 發表

中國幾千年改朝換代,唐宋元明清,都是不法手段得來的政權,因為是成王敗寇!

而廣大民眾支持建立新朝,多是因為前朝腐敗頂透,所以新政權絕對是有民意支持的!
因廣大民眾民不聊生就用武力推翻前朝?吾通打仗就可以國泰民安?

引用:
原帖由 kawainet 於 2018-2-18 12:10 AM 發表

因廣大民眾民不聊生就用武力推翻前朝?吾通打仗就可以國泰民安?
推翻舊政權後打仗就停止,新政權便推行安民政策。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]