• 瀏覽: 50,810
  • 回覆: 254
  • 追帖: 4
+3
引用:
原帖由 1968HK 於 2018-2-16 02:42 PM 發表

其實香港只有少數家庭有外佣,其他人一樣自己攪得掂
你星期日去過中環未?

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-2-16 07:56 PM 發表

你星期日去過中環未?
香港有200幾萬個家庭,只有3x萬外傭

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-2-16 08:13 PM 發表

香港有200幾萬個家庭,只有3x萬外傭
,咁唔代表什麼,返過來講更加影響到好多香港有錢人既家庭會慣低,如如有錢佬,企業家,佢地有唔少屋企要請兩個以上工人,可知幾咁多野做;仲有唔少香港家庭係屈唔識野既工人做多過兩間屋既工作,即係話你所影響只得3成,未計算違法既,起碼有五成家庭有影響

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-2-16 08:23 PM 發表

,咁唔代表什麼,返過來講更加影響到好多香港有錢人既家庭會慣低,如如有錢佬,企業家,佢地有唔少屋企要請兩個以上工人,可知幾咁多野做;仲有唔少香港家庭係屈唔識野既工人做多過兩間屋既工作,即係話你所影響只 ...
其實香港社會係扭曲左,如果好像大部分歐美先進國家一樣,打工仔工時短,盡時收工,有 affordable 的托兒和安老服務,又或者像日本韓國,父母其中一人全職湊,自己家務自己做,先係正常社會

我自己屋企都請左三十幾年外佣,算係廉價勞工的受惠者,但人地要拋夫棄子來香港打工,幾年先返屋企一次,錯過自己仔女全部成長過程,其實好唔人道,如果外佣係你媽媽老婆姊妹,難道你不會心痛?

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-2-16 08:34 PM 發表

其實香港社會係扭曲左,如果好像大部分歐美先進國家一樣,打工仔工時短,盡時收工,有 affordable 的托兒和安老服務,又或者像日本韓國,父母其中一人全職湊,自己家務自己做,先係正常社會

我自己屋企都請左三十幾 ...
我當然明白,我係老母論壇通常係被圍攻既一個,因為只要你幫外傭講好說話就等於而家政治版版痴線佬咁,係咪都標籤左你黃先

引用:
原帖由 一個飯煲三個蓋 於 2018-2-15 02:55 AM 發表

菲律賓大興土木,建高鐵要大量高薪員工,單薪家庭已豐衣足食,使鬼輸出國民做奴隸。
貪污,錢唔會落平民袋。

引用:
原帖由 插旗2 於 2018-2-14 08:36 PM 發表
赤共如果有機會輸出女傭。
可能調轉頭女傭殺顧主。
大媽個種野蠻霸道唔係人咁品
過年俾人插得好爽呢?

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-2-16 08:34 PM 發表

我自己屋企都請左三十幾 ...
你黎元朗睇吓你所講的外傭有幾可憐? 佢地化晒妝, 穿到超性感, 同d假難民攪野, 都不知幾開心, 老家有老公仔女都忘記晒.
尤其D印傭, 初黎香港就由頭包到腳, 之後小背心超短褲, 四處勾D南亞人.

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-2-16 07:56 PM 發表

你星期日去過中環未?
香港陸沉先兆

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-2-17 10:17 AM 發表

貪污,錢唔會落平民袋。
一味吹水,咁容易豐衣足食咩!

引用:
原帖由 woody666 於 2018-2-17 05:00 PM 發表

你黎元朗睇吓你所講的外傭有幾可憐? 佢地化晒妝, 穿到超性感, 同d假難民攪野, 都不知幾開心, 老家有老公仔女都忘記晒.
尤其D印傭, 初黎香港就由頭包到腳, 之後小背心超短褲, 四處勾D南亞人.
仆街印尼妹成身屎味,吾知搞咩,你地試下經過佢地身邊你地就知。

wtf ...... mango country

香港人真係恐怖,菲律賓人來到都要被殺

科威特應該等人用,不如搞啲working holiday 等班傑青去果邊做家傭啦

嚟香港做啦香港人幾鍾意請菲傭而家好難請到菲傭.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]