• 瀏覽: 23,665
  • 回覆: 197
+3
菲傭每晚在中環、旺角等聚會熱點。拉起帳篷過夜,大爽啊。

個官有女外傭驚佢出外揾食,所以判決正常返

少有的正常判決

引用:
原帖由 woody666 於 2018-2-14 05:27 PM 發表

個官判得好, D 外傭攞黎講, 黎香港做野之前已知要與僱主一齊住, 唔鐘意佢地可以唔黎香港打工, 無人迫佢地黎, 唔好成日黎到香港先黎嘈, 最憎D外傭組織成日攪是攪非
誰在幕後教㖫她們?

一定是陰毒的公民黨!

引用:
原帖由 日行千里 於 2018-2-14 05:19 PM 發表
來港工作的外籍家庭傭工入稟提司法覆核,指入境處規定外傭需與僱主同住的政策違憲,要求法庭聲明該規定屬歧視、不理性、違反《基本法》指居民在法律面前一律平等的條文、違反國際上禁止強制奴役的法律,及剝 ..法官強調,說到尾也是外傭的選擇,如果外傭不能接受其他人入侵其私生活,大可留在家鄉,或到其他地區工作,又或者外傭來到香港才發現同住規定難以接受,也可以提出終止僱傭合約。.
打死都唔走

引用:
原帖由 不切實際 於 2018-2-14 08:06 PM 發表

好可能會叫外傭上訴, 賺多筆
搞死香港必有公民黨影子!

引用:
原帖由 嬴胡亥 於 2018-2-14 09:45 PM 發表

基本法係寫「香港居民」,而外傭因為有權攞身份證,所以都係「香港居民」。
你可以查下基本法先
外傭是香港居民?香港居民住滿七年就永久喎

引用:
原帖由 down135 於 2018-2-14 06:00 PM 發表

仲有女傭來港合約期內懷孕,顧主應有權單方面終止合約而不需補償!
因為你有權戴套做愛,中出是女傭自己選擇...
如果係外傭勝訴,顧主可唔可以立刻單方面終止合約?因為合約中並無計算外傭外住的費用。

判得好!

趕九啲菲傭返菲律賓啦

引用:
原帖由 stocky1010 於 2018-2-14 07:46 PM 發表
外傭想不同僱主住,佢地可以在外面租房住,睌晚開波happy!
唔係,佢地係出外做x搵食,賓唔同印,信仰不同,你睇灣仔就知

引用:
原帖由 down135 於 2018-2-14 06:00 PM 發表

仲有女傭來港合約期內懷孕,顧主應有權單方面終止合約而不需補償!
因為你有權戴套做愛,中出是女傭自己選擇...
直情應該賠償顧主損失,唔使佢賠都要代付中介費先合理

有無人支持停止輸入外傭以後家務由自己做返? 
家庭成員緊守返自己的崗位, 從此家似返個家 

挑戰咪都係益班大狀

公民狗正PK

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]