• 瀏覽: 26,249
  • 回覆: 147
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 aldonza 於 2018-2-15 10:10 AM 發表

唔一定係真, 不過只係回應返樓上位CHing話: "記憶中九十年代之前,真係無人會儍儍的將個福字倒轉貼".......呢三個傳說都追溯到滿清朝年代或以前. 係九十年代之後先去作呢啲故仔既可能性不大.  ...
我後生時真係無人倒轉福字貼

引用:
原帖由 montejo 於 2018-2-15 10:11 AM 發表

我後生時真係無人倒轉福字貼
樓上咪有人話過各處鄉村各處例咯. 你話後生時無人咁做. 但我話比你知我小時媽媽都有咁教我. 咁你話有定係無呀?

引用:
原帖由 aldonza 於 2018-2-15 10:19 AM 發表

樓上咪有人話過各處鄉村各處例咯. 你話後生時無人咁做. 但我話比你知我小時媽媽都有咁教我. 咁你話有定係無呀?
我後生…你應該未出世

由細到大福字倒貼,那些民間傳說,傳下傳下有幾成真,清代太監全都不識字.橫財橫貼.貼在那裹大家高興.

風水佬下

有腦都唔會倒轉貼

文盲真可怕

ON X 習俗你定呀?貼福都又要專家定標準?
你唔系代表全中國都唔系.
習俗就系一代傳一代,邊有話對錯.
唔通貼個福真系有福咩

福到啦...

我就覺得呢個先正確,一個咁好意頭嘅字點解要調轉先會好?感覺啲人畫蛇添足,我自己都係唔會調轉擺

引用:
原帖由 aldonza 於 2018-2-14 12:50 PM 發表

CHing少留意傳統唧.

"福字倒貼的傳說關於倒貼「福」字的來歷有三種有趣的傳說:
1、 朱元璋、馬皇后說。明太祖朱元璋攻佔南京後,命心腹悄悄在曾經支持和幫助過自己的人家門上貼一「福」字,以 ...
口才講成,唔靠譜

做乜都唔好倒貼啦!
尤其是做生意!

引用:
原帖由 aldonza 於 2018-2-14 12:50 PM 發表

CHing少留意傳統唧.

"福字倒貼的傳說關於倒貼「福」字的來歷有三種有趣的傳說:
1、 朱元璋、馬皇后說。明太祖朱元璋攻佔南京後,命心腹悄悄在曾經支持和幫助過自己的人家門上貼一「福」字,以 ...
福字(倒貼)!係D(神棍)
江湖術士(搞出泥)!
寫的時候是向上寫的!
倒轉貼(等福佳)有份!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]