• 瀏覽: 48,665
  • 回覆: 471
  • 追帖: 5
+6
引用:
原帖由 清風水靜 於 2018-2-14 01:37 AM 發表

你有無看司機前的警告.......不能在行事時與司機溝通........!!
所以司機原則上不會主動發聲.......何況是道歉......司機是代表一間公司.....在立場上困難....!!

乘客的群罵已經是原罪........即使是薄責... ...
買大開細都係意料之外,唔賭咪冇事囉。
正如唔胡亂開車妄顧它人安全,咪可被免意外發生囉.

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2018-2-13 10:42 PM 發表

你好L燥想隊人,但...你係車長入彎有冇膽踩油門?入彎收油係駕駛慣性反應.
弱弱一問,車長絕對唔啱,入灣收油係common sense. 但係該路段寫限速70,而黑盒証明司機當時開70,如果pk律師話,司機跟足道路指示做,會如何?

引用:
原帖由 cardialo 於 2018-2-14 05:24 AM 發表

你咁叻咁高eq不如你去揸啦。

睇下你俾人圍吊時仲係唔係咁理智?
.

呢個世界有EQ 低嘅人,自然有EQ 高嘅人喇。
好明顯車長係EQ 低果堆

呢單野好明顯係個人情緒影響
死既人是受害者亦是加害者!
其實巴士應該設計成,司機不能與乘客溝通,類似港鐵咁
只能開門關門,開車停車便已足夠

出事果陣,個車長九成無諗過會咁。

你估佢會知 轉灣唔收油會反車嫁咩?

巴士最高只係70km

呢種速度 其實唔會好快 普通私家車 好濕碎 

司機因爲遲左開車 想追返d時間 

但事件反映左 巴士佬質素越來越差

乜人都請... 熱狗時代d意外冇咁勁

而家成日都出事

究竟係咪拉個巴士佬坐監 跟住隔一排又另一個巴士佬奶野 係咪成個管理都有問題?

司機質素下降 求其有3年牌都請

司機經驗同訓練夠唔夠?

政府監管有冇問題?

13粒鐘都得? 

冇人開工 就諗辦法搵人開工

手車唔得都照請... 

我經常見巴士入隧道收費亭 咁闊車身 咁既車速 爭少少位就掃爛鏡 佢哋可以冇減慢黎渣 

引用:
原帖由 請我食檸檬啊 於 2018-2-14 04:46 AM 發表
佢都係打份工,5洗趕盡殺絕
揸巴士好大責任同壓力
做錯事就要,而家豬多借口想乜身,一句對吾住都無

你同情佢亦証明你都系無恥之徒

社會既垃圾

經過呢次之後,全香港市民係咪都應該返思,社會係咪應該多啲既包容

引用:
原帖由 蒲精之精 於 2018-2-14 03:59 AM 發表

而家D仆佳出來打工,好能似自己皇帝甘架,道歉?
乘客比嗰幾蚊車錢,問候個司機全家,咁趕時間去搭的士

死廢青

個女長毛在法庭上大吵大鬧,都無罪,有冇搞錯,加上她未審先判

引用:
原帖由 癲狗理 於 2018-2-14 06:34 AM 發表
今次應該告埋罵司機乘客,司機及乘客齊齊坐監。

香港人態度,好多時覺得自己不用負責就可以去盡,不斷屌人老母,又話投訴要人無得撈,身負公職又無得離開,那種滋擾使人煩躁,無可能專心工作,會容易作出錯誤判斷 ...
不斷屌人老母?c兄講到好似係現場咁既

引用:
原帖由 lam913 於 2018-2-13 11:20 PM 發表

個司機上到庭九成話自己踩錯油門。。。
仲有標準答案:避狗。但有無人信先?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]