• 瀏覽: 48,612
  • 回覆: 471
  • 追帖: 5
+6
一輛九巴日前在大埔公路發生意外翻側,導致19人死亡。肇事的30歲九巴車長陳浩明被控一項危險駕駛引致他人死亡罪,今早(13

巴士司機,幾十人坐緊佢駕駛既車,居然以幾十條命攬炒為左發洩怒氣,三十歲就可以過到自己果關殺幾十人,
想信最兇狠既黑社會刀手都冇膽量一次殺幾十人,一個正常既香港人殺人膽量從何來?
人性已越底線係事實,有個完美借口就可以問心無愧地犯法,戴妖一句違法達目的釋放某類香港人心魔
唔係指佔中參與者,係指[違法達目的]呢句完美借口釋放左有執念果類人既心魔
呢類人做左泯滅人性既事會冇悔意,冷笑,不知仲會危害幾多人,講之前唔諗吓影響會有幾深遠!
人性有正反兩面,成長中吸收都屬正面榜樣,就算有危害他人念頭都知道唔可以做,呢條底線在青少年期基本守得住,直至[違法達目的]高調宣傳,中青年已經失守!
於佔中領導者曲解為只要自己認為正確就可以無畏無悔地幹,包括違法,呢點出L晒事啦,邊個去介定正確與否?自衛殺人都認為正確的話,行為仲邊有界線?
個老豆憎前妻攪死前妻個女佢都可以怪罪前妻,認為自己正確咁仲唔仆街了?
至於點解要同[違法達目的]扯上,因為呢D幾件悲劇有共通點,年輕入世未深,犯事無畏無悔,事後無悔意!

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180213/bkn-20180213100526509-0213_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=40288347614f379801617f79218b0967

引用:
原帖由 30624700_ 於 2018-2-13 10:36 PM 發表
馬迷屌9車長,影響到司機駕駛所致
你係車長入彎有冇膽踩油門?

引用:
原帖由 30624700_ 於 2018-2-13 10:36 PM 發表
馬迷屌9車長,影響到司機駕駛所致
你好L燥想隊人,但...你係車長入彎有冇膽踩油門?入彎收油係駕駛慣性反應.

毒向報完全唔提邊幾條友屌過個車長,一味狂煲個車長人渣等既呢?

得嫁啦,法庭都未審,網民已判司機死刑,律師記住向法院申請永久終止聆訊!

香港成長的新一代,愈來愈垃圾。。。

大學生,粗口橫飛。。。

駕巴士,無晒人性。。。

請以後不要再發生!

根本無良知

必須嚴懲

當然要先研究清楚控罪
1. 危險駕駛導致他人死忙
2. 誤殺
3. 謀殺, 企圖謀殺, 企圖自殺

大概終身監禁, 終生停牌

警方大概要查看一下詳情:
(A) 大部份乘客的口供,內容及語氣等, 是否如由受傷馬會女職員的女兒所轉述的情況脗合
(B) 遲來開車的原因? 有說的與站長有關? 有沒有替可能知情的後車司機落口供?
(C) 有沒有賭馬的習慣?
(D) 有沒有其他方面的影響情緒因由? 包括可能的通訊

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2018-2-13 10:35 PM 發表
一輛九巴日前在大埔公路發生意外翻側,導致19人死亡。肇事的30歲九巴車長陳浩明被控一項危險駕駛引致他人死亡罪,今早(13

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 6509-0213_00822_001 ...
點計都唔會無人性到攞呢件事同政治同佔中扯上關係嘅渣

唔通樓主你咁啱又係姓屈?

點解未起底?
例如, 父母+司機住邊? 電話number?
個司機成長歷程? 性取向? 精神病/醫療病歷?

引用:
原帖由 .Phokoan. 於 2018-2-13 10:42 PM 發表

你好L燥想隊人,但...你係車長入彎有冇膽踩油門?入彎收油係駕駛慣性反應.
個司機上到庭九成話自己踩錯油門。。。

引用:
原帖由 hksarceo 於 2018-2-13 11:09 PM 發表
根本無良知

必須嚴懲

當然要先研究清楚控罪
1. 危險駕駛導致他人死忙
2. 誤殺
3. 謀殺, 企圖謀殺, 企圖自殺

大概終身監禁, 終生停牌

警方大概要查看一下詳情:
(A) 大部份乘客的口供,內容及語氣等, ...
其實最多告個司機危險駕駛點可能告到佢誤殺。
大埔公路又窄又多彎, 車速限制50公里, 估計架巴士 黑盒紀錄 最多行到60公里, 撞車嗰下 應該係入灣冇收油 或者踩錯油門, 所以最多告佢危險駕駛。

引用:
原帖由 格蘭度 於 2018-2-13 11:10 PM 發表

點計都唔會無人性到攞呢件事同政治同佔中扯上關係嘅渣

唔通樓主你咁啱又係姓屈?
死左十幾人,D五毛藍絲仲可以抽水利用新聞做政治攻擊對家,究竟有冇人性。當年蔡匪若蓮喪子事件,佢地就站係道德高地攻擊人地!有報應架!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]