• 瀏覽: 54,123
  • 回覆: 700
  • 追帖: 4
+8
引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-13 11:41 AM 發表

根據法例,巴士行車途中乘客唔可以同司機講野其至騷擾司機架播,而且呢鑊係因為騷擾司機而造成咁嚴重既意外,鬧司機班撚樣唔駛負責任?同埋差佬要搵鬧司機班撚樣出黎唔難,狗巴車廂有車CAM拍到成個過程架!
Agree.

引用:
原帖由 火腿美人 於 2018-2-13 12:03 PM 發表
即係 : 警方暫時唔夠料控告個司機更嚴重罪行, 但係因為果個更嚴重罪行而唔俾保釋..........

香港司法已死.............
你識不識法例,警方最多四十八小時可以扣押疑人,唔正式起訴就要放人

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-13 12:09 PM 發表

唔該政治上腦既物體唔好乜都借黎政治抽水
你講嘅野已經無關死者事,係講緊香港司法制度問題,點解唔可以抽司法制度水
定係你唔夠人講

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-2-13 12:12 PM 發表

你講嘅野已經無關死者事,係講緊香港司法制度問題,點解唔可以抽司法制度水
定係你唔夠人講
政治上腦到連呢D慘劇都用黎抽水,你咁鍾意抽既話我就推你推到上熱門

引用:
原帖由 郭郭 於 2018-2-13 12:07 PM 發表

呢點我唔否認,佢係可以停車同向站長求助,不過到時就分分鐘可能係成車乘客一齊"屌鳩"(請恕我呢度用粗口)佢囉,即係我唔係話個司機無錯,但乘客無論如何上左車後都唔應該影響司機情緒,呢件事真係唔好講到全部責任係司 ...
當時司機無這樣做,就是司機責任。無得假設
如果你要假設,我都可以假設司機不是為一己私慾遲開車,或者不會發生乘客吊司機

引用:
原帖由 郭郭 於 2018-2-13 12:01 PM 發表

即使係開車前,影響左就係影響左,即係好似你一到公司即刻俾上司無啦啦鬧完一獲勁既,你跟住落黎既工作夠唔夠膽講係完全唔會受到任何影響先,除非你係機械人,唔係既話作為人類一定會有影響,只係影響比較大同影響比較 ...
如果個人係咁就吾適合揸巴士,甚至吾適合揸車,吾通同老婆噪完/輸左場波/踩到屎又可以揸車當飛機

除非證明到係巴士發生故障,唔係既話涉事司機難辭其咎

呢度有好多巴士佬在出力死撐。

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-13 12:02 PM 發表

咁行車途中騷擾司機而引致嚴重意外又應點判呢?
成日講法治,但又成日唔睇法例

寫得清清楚楚:最高刑罰係:罰款$3,000 及入獄6個月

所以我講罰款$500 大元係有根據架

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-13 11:29 AM 發表
咁鬧司機班撚樣冇罪架?
兩方面都有罪

引用:
原帖由 siuroy123 於 2018-2-13 11:31 AM 發表

始作俑者最開心 毋需承擔任何責任 以後輸錢可以繼續搵人出氣 話之連累其他人死 一舉兩得
吾係咯 司機擔住甘多條命 你可以吾渣
條友罵人 而家搞到甘 法律上吾洗負責的確吾公平
甘咪人治咯

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]