• 瀏覽: 21,164
  • 回覆: 9
  • 追帖: 16
+5
崇禎皇帝無能是滅亡嘅關鍵!!

對人民不好,迫使人民革命!!

對文武百官不好,良將枉死,被逼投靠清的無數!

叛變將領將大量的大炮帶去滿清,滿清輕易攻破城牆!所以滿清快速吞併整個中國,主要係火器,不是騎兵!!

崇禎皇帝根本得唔到,民心,軍心,官吏心!注定亡!!

滿青吸收了中華民族的文化,亦都進行了改良,管治國家面積,係全中國歷史第二,時間也超過百年!

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 08:23 PM 發表

明朝滅亡關人民屁事,少胡扯了,明朝軍隊騎兵很少,官兵用刀長矛,造反民眾也容易得到大刀長矛,造反本來就不難。而清朝擁有強大的騎兵軍隊,造反的難度大增,所以可以統治270多年,不要什麼都拿人民說事,最好 ...
你要記住是李自成亡明,李自成就係農民革命!你居然講唔關人民事!

無革命,吳三桂未必投靠滿清,滿清未必咁容易南下!!

袁崇煥打敗滿清,絕對唔係靠咩騎兵,絕對係紅衣大炮!!

引用:
原帖由 zzza 於 2018-2-12 03:32 PM 發表

全部都係清朝寫出黎既史書, 你都好信既...
點解唔信?你能夠攞得出另外一個版本嗎?

袁崇煥唔通係自殺?

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2018-2-12 03:54 PM 發表
明朝覆滅主要原因, 係土地大量兼併, 財富集中在少部分人手上!
中國的統治者,經常漠視人權,最後導致農民革命!!

蔣介石雖然打贏抗日戰爭,但抗戰勝利后,漠視人民戰後艱難,終於比農民革命打敗!!

引用:
原帖由 y2k2 於 2018-2-12 07:23 PM 發表

其實以當時計,日本軍隊實力比蒙古滿州大順都要好
無論係將領質量,火炮質量(大砲除外),都比其餘三者高,最有實力問鼎中原,只係第一次海戰失利補給線被斷和第二次太閣早死而錯過機會入主中原
炮比槍好用!!

拿破崙炮兵出身,絕技,先炮擊打散敵陣,然後騎兵衝鋒!!

滿清其實大部份文化都係抄返嚟,雖然努爾哈赤敗於火炮之下!但同時學識火炮利害!!

清軍在與準噶爾的戰爭中,就用了同拿破崙差唔多啲套路,紅衣大炮轟開駱駝陣,再以八旗鐵騎發動衝鋒,擊潰敵軍。

滿清最後,好學唔學,學埋重文輕武,軍事科技漸漸落後!

引用:
原帖由 cnn00 於 2018-2-12 07:46 PM 發表
滿清是中國最差嘅年代,滿人為了容易統治漢人,差不多滅了漢文化,鎖國政策,不讓漢人吸收外來文化,漢人尤如活在歐洲中世紀,愚昧無知,做成後來被白人超過嘅事實
C兄,我非常不同意你的觀點,清從崛起到興盛,大部份學習漢人文化,最後,皇宮到處都是漢字!!

清使用了大量的漢人官員!更有滿漢全席!!

清和以前的外族不同,學習漢人文化,加以改進,在政治思想,軍事思想,已經超漢人!!

清管治的面積,雖然比唔上元朝,但係已經係第二,清亦都不像元朝時間短!!

清到後期,大部份嘅漢人都已經完全向滿人效忠!清亡之前,主持大局的,大部份都是漢人!!

小冰河明朝亡國,咁滿清就唔需要面對小冰河!呢種說法,邏輯上好有問題!!

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-12 11:15 PM 發表

Stupid 匲㳜膠咗一大批人口,清初咪吾使面對人口過剩崩潰囉,
同埋清代有機會推廣美洲傳來,非常粗生粗養的玉米及紅薯,所以養人能力強過明朝
請睇清楚時間先,而家講緊明亡嘅原因,即係清仲未入關!

即係討論緊點解滿清會喺生產力,軍事上,超越明朝!!

點解李自成會壯大!!

絕對相信師兄弟睇書唔少,所以非常歡迎師兄參加討論!!

我主要觀點,就係崇禎皇帝無能,導致明朝覆滅!!

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-12 11:37 PM 發表

東三省地多人小,並不似華北咁人口過剩,一遇大形天災就崩潰,
李自成個班係驛卒,擅長騎馬,所以移動性及影響力可以咁強,
其實李自成壯大的理由很簡單,因為地方農民僅有的少許糧食被賊軍搶去,官軍來 ...
你講嘅觀點,我需要消化下!!

你害到我,今晚又要上網查資料!

雖然仲未有咩資料,但係我很相信滿清的皇帝,勁過明朝皇帝!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]