• 瀏覽: 21,165
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-12 11:15 PM 發表

Stupid 匲㳜膠咗一大批人口,清初咪吾使面對人口過剩崩潰囉,
同埋清代有機會推廣美洲傳來,非常粗生粗養的玉米及紅薯,所以養人能力強過明朝
請睇清楚時間先,而家講緊明亡嘅原因,即係清仲未入關!

即係討論緊點解滿清會喺生產力,軍事上,超越明朝!!

點解李自成會壯大!!

絕對相信師兄弟睇書唔少,所以非常歡迎師兄參加討論!!

我主要觀點,就係崇禎皇帝無能,導致明朝覆滅!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-12 11:24 PM 發表

點解李自成會壯大!!

我主要 ...
崇禎無能?佢上任三個月攪掂魏忠賢呀!百痴仔信清朝寫嘅歷史!日本話冇南京大屠殺!冇惠安婦呀!

崇禎皇帝剛復自用、疑心重、刻薄。

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-12 22:44 發表
你以西方意識形態來睇中國歷史是主觀不公正公平,西方思維脫離客觀人性來講人權是荒謬主觀唯心,以人性本善的思維來定義人權系左膠霸權傳銷。不講人性只講人權系洗腦
這不是意識形態問題
這是歷史事實的概括
農民起義和人權沒有關係

農民沒飯吃要餓死
自然會拿起武器以死一拼
這叫民心背向
中國人一早知道的了

明朝熱兵器技術成熟,仍敗給清兵的八旗騎兵,主因是崇禎皇帝的多重決策失誤及東林黨主政下商業稅大減,致國庫空虛,另外明軍在內亂及外侵不斷下,消耗了大批戰力!另外一眾投清的漢奸亦是後來滅南明的主要戰力。

成也朱元章 (建國)
敗也朱元章 (制度)

一成不變GE祖制累死一個國家

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-12 11:24 PM 發表

點解李自成會壯大!!

我主要 ...
滿洲係生產為勁過明朝。笑死人,古代戰力未必同生產力有關!蒙古打扁歐亞因為騎馬同弓箭!唔信上yobtube 揾吓!

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-12 11:37 PM 發表

東三省地多人小,並不似華北咁人口過剩,一遇大形天災就崩潰,
李自成個班係驛卒,擅長騎馬,所以移動性及影響力可以咁強,
其實李自成壯大的理由很簡單,因為地方農民僅有的少許糧食被賊軍搶去,官軍來 ...
你講嘅觀點,我需要消化下!!

你害到我,今晚又要上網查資料!

雖然仲未有咩資料,但係我很相信滿清的皇帝,勁過明朝皇帝!!

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-13 12:03 AM 發表

事實上皇太極的火炮勝過明軍,
明軍的火槍仍是很差,最大獲的是長期欠薪,所以士無鬥志

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]