• 瀏覽: 21,204
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
引用:
原帖由 zzza 於 2018-2-12 03:47 PM 發表

夠子彈, 糧草足, 朝廷肯信佢地出關攻打
你估佢地唔敢去試圖滅滿人咩
萬歷果次搞到幾乎全軍覆沒.

洪承疇果次直頭全軍覆沒. 關寧鐵騎果時又去左邊???

究竟係朝廷唔信佢地, 定唔夠打呀.

熊廷拔領住(關寧鐵騎前身)遼東鐵騎見王化貞兵敗後, 即時返歸而唔係去增援. 又係朝廷唔信任啦.

吳三桂造反果陣都係用關寧鐵騎, 過到長江未???

咪自我安慰, 神化關寧鐵騎啦.

經濟學者話自由市場就會令經濟繁榮,愈來愈質疑這個觀念。

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2018-2-12 03:54 PM 發表
明朝覆滅主要原因, 係土地大量兼併, 財富集中在少部分人手上!
其實任何時代, 大部份財富都係集中係少數人手上面.

只係在于在位者識唔得識得運用.

明朝, 以至中國歷朝歷代, 都無咩皇權懂得利用民間商業財富, 以利國家使用.

全部都係壓搾形式向民間埋手.

唔似得歐洲人, 懂得利用銀行,債券, 以作為國家所用.

引用:
原帖由 香港扁扁的OL 於 2018-2-12 04:16 PM 發表

其實任何時代, 大部份財富都係集中係少數人手上面.

只係在于在位者識唔得識得運用.

明朝, 以至中國歷朝歷代, 都無咩皇權懂得利用民間商業財富, 以利國家使用.

全部都係壓搾形式向民間埋手.

唔似得 ...
所以習主席最近講咗一句很有意思的說話, 讓所有人步入小康一個都不能少 ,其戰略眼光非常長遠!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-12 03:26 PM 發表
小冰期由元末開始. 究竟邊個話明亡於小冰期? 咪笑死人啦.
你話元亡於小冰期, 或者都有可能.
1600 年前, 全球溫度最低, 跟住慢慢回升.

成個明朝都係小冰期, 唔早亡唔遲亡, 偏偏係 1600 後先亡? D 農民偏偏係果時 ...
曆史學家同科學家的研究結果係咁講. 唔信?

引用:
原帖由 samuelxx 於 2018-2-12 05:18 PM 發表

曆史學家同科學家的研究結果係咁講. 唔信?
有幾多個呢.
小冰期幾百年, 明朝如果係亡於小冰期, 早一兩百年已經亡左.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-12 05:21 PM 發表

有幾多個呢.
小冰期幾百年, 明朝如果係亡於小冰期, 早一兩百年已經亡左.
無幾百年咁耐. 只係幾十年. 明初氣候溫暖,糧食產量大增. 只係到後半葉氣溫轉冷, 珠江三角州都經常落大雪, 長江結冰. 糧食失收. 10幾年年後,2030年地球會再度小冰河, 大家做好準備點過冬啦

引用:
原帖由 samuelxx 於 2018-2-12 05:28 PM 發表

無幾百年咁耐. 只係幾十年. 明初氣候溫暖,糧食產量大增. 只係到後半葉氣溫轉冷, 珠江三角州都經常落大雪, 長江結冰. 糧食失收. 10幾年年後,2030年地球會再度小冰河, 大家做好準備點過冬啦
小冰期,  1400 年前後已經開始.
另外明末人口仍增加緊, 糧產量亦無減低, 因為引入左北美既農作物.

對於明朝滅亡,香港大學生及黃絲話:以前係梁振英責任,而家要追究林鄭責任

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 11:34 AM 發表
   漢族認識騎兵的重要性只有漢武帝,所以漢武帝時可以打敗匈奴,威震八方。之後的朝代都不重視騎軍建設,而最大的顧慮是怕掌軍權的人反叛,所以漢朝之後一直被馬背民族欺負,明朝末期因賦稅太重逼起民變李 ...
事實上無論係宋末定明末都好,北方民族打敗中原民族嘅主因都唔係因為強大嘅騎兵。無論係蒙古人定係滿洲人,打到最後都係靠火力上嘅壓制同避開軍事要塞進攻。
再者,唐玄宗前期嘅騎兵無疑比漢武帝更強大

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 12:23 PM 發表

明朝滅亡關人民屁事,少胡扯了,明朝軍隊騎兵很少,官兵用刀長矛,造反民眾也容易得到大刀長矛,造反本來就不難。而清朝擁有強大的騎兵軍隊,造反的難度大增,所以可以統治270多年,不要什麼都拿人民說事,最好 ...
睇睇清末嘅太平天國再講,如果明末民兵有清末太平天國戈種同官方一樣什至更好嘅武器,明末一早就玩完。
清朝可以統治咁耐主要係周邊已經無嘅強敵,天災人禍又少,君不見清末西人一同滿清打仗,清朝就輸到番唔到身,同有無騎兵無咩關係,人民生活得富足就唔會有起義

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 12:48 PM 發表

假如明朝有強大的騎兵軍隊,李自成就會象太平天國一樣被鎮壓,吳三桂不投降清軍也守不住了,朝庭倒了,後勤保障靠誰支援呢?

清朝要剔頭留辮子,漢族人民更不滿了,因為打不過八旗鐵騎,所以沒有成功推翻清庭 ...
明朝點解要有強大而眾多嘅騎兵??? 騎兵最大作用係平原作戰,明朝玩騎兵唔通要學漢武帝咁殺入北漠? 定係要黎係關內作戰?  一開始就設立一個除左打自己人之後就無用嘅部隊? 你知唔知漢武帝戈陣對遊牧民族有幾大嘅科技優勢?? 就算係咁,漢武器打到北方民族背井離鄉都打左漢朝幾代皇帝辛辛苦苦存落黎嘅錢。到明朝戈陣對遊牧民族嘅科技優勢已經無咁大,亦都無咁多錢去養騎兵,明朝學漢武帝北征基本上無可能贏到,輸左嘅話結果就係更早嘅民變,清兵更早入關。

哇!香港現今寫照

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-11 08:44 PM 發表

比日本輪姦從何說起,李如松率四萬幾明軍打敗豐田秀吉十五萬日軍,豐田秀吉從戰國吋代統一日本,手下能征善戰兵多將廣被日本人ఱ ...
其實以當時計,日本軍隊實力比蒙古滿州大順都要好
無論係將領質量,火炮質量(大砲除外),都比其餘三者高,最有實力問鼎中原,只係第一次海戰失利補給線被斷和第二次太閣早死而錯過機會入主中原

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]