• 瀏覽: 21,158
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
小冰期由元末開始. 究竟邊個話明亡於小冰期? 咪笑死人啦.
你話元亡於小冰期, 或者都有可能.
1600 年前, 全球溫度最低, 跟住慢慢回升.

成個明朝都係小冰期, 唔早亡唔遲亡, 偏偏係 1600 後先亡? D 農民偏偏係果時先係咁起義?
唔係應該餓死左幾十年咩, 仲咁有力去起義?

明朝 黃帝 重用太多宦官,君王又沉迷鍊丹術,晚期又出現天災。

最衰一定係 魏忠賢 殺哂d功臣,令到無哂將軍打仗(袁崇煥 倒外)

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 07:34 PM 發表
   漢族認識騎兵的重要性只有漢武帝,所以漢武帝時可以打敗匈奴,威震八方。之後的朝代都不重視騎軍建設,而最大的顧慮是怕掌軍權的人反叛,所以漢朝之後一直被馬背民族欺負,明朝末期因賦稅太重逼起民變李 ...
你肯定攪錯左
唔係唔認識騎兵重要性
係產馬地控制係邊個度

只講被馬背民族欺負既
晉 - 8王之後就無左
唐 - 威到玄宗後又無左
宋 - 一開始就無
明 - 完全唔怕騎兵, 因為有火器啦
李自成打唔過, 跟本佢個堆, 就係農民, 流氓等等
重有呀, 騎兵係要好多資源去建立,
唔係每個年代都係文景之治去儲一堆錢俾後邊既有心皇帝去玩咁高消費既玩意黎

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-11 08:08 PM 發表
崇禎皇帝無能是滅亡嘅關鍵!!

對人民不好,迫使人民革命!!

對文武百官不好,良將枉死,被逼投靠清的無數!

叛變將領將大量的大炮帶去滿清,滿清輕易攻破城牆!所以滿清快速吞併整個中國,主要係火器,不 ...
全部都係清朝寫出黎既史書, 你都好信既...

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 08:23 PM 發表

明朝滅亡關人民屁事,少胡扯了,明朝軍隊騎兵很少,官兵用刀長矛,造反民眾也容易得到大刀長矛,造反本來就不難。而清朝擁有強大的騎兵軍隊,造反的難度大增,所以可以統治270多年,不要什麼都拿人民說事,最好 ...
八旗子弟入關無耐己經收皮啦, 你無二月河既書咩?
佢地用既係文化奴役呀...

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 08:28 PM 發表
西藏實行奴隸制,對藏民更加殘酷無情,人民造反了嗎?西藏不適合騎兵發揮,而奴隸主的軍隊稍微武器好一點,糧草充足一些就能長期統治。
個堆咁既喇嘛用宗教去奴役
藏民係信宗教咋, 你睇成日幾多人去朝聖就知
成堆宗教狂熱份子, 你想造反先真係難比登天

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-11 08:44 PM 發表

比日本輪姦從何說起,李如松率四萬幾明軍打敗豐田秀吉十五萬日軍,豐田秀吉從戰國吋代統一日本,手下能征善戰兵多將廣被日本人ఱ ...
人地係豐臣秀吉...
我就重未聽過有人叫佢戰神囉...

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-11 09:39 PM 發表

騎兵只在長江以北有用
長江以南就沒甚麼作為
蒙古的騎兵不厲害嗎?
南宋也可以挺幾十年
食左金之後, 人地去左西征啦...

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 10:25 AM 發表

之前香港電影寫到魏忠賢大奸大惡。其實對比下,閹黨主政個陣,雖然個個都需要擦鞋,走關係,行賄。但係農民有得食,朝廷有銀收,遼東魏忠賢雖然好唔鐘意個班武將,但都知道大事大非,一力承擔遼東軍隊糧餉調度。中 ...
所以清朝史書寫到魏忠賢咁囉

引用:
原帖由 香港扁扁的OL 於 2018-2-12 11:52 AM 發表

呢個仲離譜. 講到關寧鐵騎好似開外卦.

咁勁就唔係防滿清, 係滅滿清啦.
夠子彈, 糧草足, 朝廷肯信佢地出關攻打
你估佢地唔敢去試圖滅滿人咩

引用:
原帖由 zzza 於 2018-2-12 03:32 PM 發表

全部都係清朝寫出黎既史書, 你都好信既...
點解唔信?你能夠攞得出另外一個版本嗎?

袁崇煥唔通係自殺?

明朝覆滅主要原因, 係土地大量兼併, 財富集中在少部分人手上!

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2018-2-12 03:54 PM 發表
明朝覆滅主要原因, 係土地大量兼併, 財富集中在少部分人手上!
中國的統治者,經常漠視人權,最後導致農民革命!!

蔣介石雖然打贏抗日戰爭,但抗戰勝利后,漠視人民戰後艱難,終於比農民革命打敗!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]