• 瀏覽: 21,181
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
有理無理, 當然 皇帝, 特別係 N世祖? 
明係 最集權的朝代, 無見過 皇帝被廢? 

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-2-12 10:35 AM 發表

魏忠賢well support遼東武將,明末很多名將都是他提撥的。

貪污在未有制度下,還是有需要去調動人的積極性。魏忠賢吾貪污,點調&# ...
其實好多金融專家都講過,經濟發展其實同民唔民主一點關係都無。美國經濟起飛個陣,黑人同婦女都沒投票權。美國成為世界第一係一戰後羅斯福新政。個陣政府干預都幾乎成社會主義咁嚴重。仲有麥卡錫主義。話你係共黨,唔使審就係!邊有言論自由! 反而稱霸世界!
德國變強係俾斯麥個陣 完全就係軍國主義獨裁! 希特拉仲勁!法西斯!但希特拉個陣用作幾年就搞到失業率接近零! 唔係咁,齋洗腦同高壓,又點會有咁多德軍為佢拋頭顱灑熱血?到45年仲有人為佢死守柏林?
至於民主? 其實講翻來,對大規模經濟成長,人民生活大規模改善,沒咩建樹

儒家班垃圾分晒平民的地

引用:
原帖由 mflyer 於 2018-2-12 10:40 AM 發表
有理無理, 當然 皇帝, 特別係 N世祖??smile_o03:
明係 最集權的朝代, 無見過 皇帝被廢??smile_o01:
皇帝使咩廢! 廢唔廢都一樣! 有邊個朝代試過 內閣由官員自己推薦,皇帝指派就杯擱佢?  皇帝想立邊個做太子。大臣話集體辭職頂翻轉頭?仲頂左幾十年! 頂到幾百官員話唔做就唔做?
頂皇帝出曬名,一轉頭賣副字畫夠過世!邊個朝代有?
內閣居然有封還同票擬權! 即係你班內閣接聖旨!唔講謝主隆恩住! 大家表決下先! 表決話皇帝度聖旨唔妥喔!可以拿個錦盒封翻聖旨給翻太監仔帶翻去!唔執行!其他朝代試下?
萬曆給班“民主”內閣激到肺都出!乾脆皇帝罷工!唔上朝啦! 結果唔上朝仲搞出萬曆三大征!班內閣自己指揮,調度軍馬糧餉,打左三場大勝仗! 你皇帝折埋就算,唔好阻住我地班內閣做野!

係得明朝咁咯。 已經接近君主立憲制啦!

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-2-12 10:40 AM 發表

宋和遼,金合約之后,遼和金在和宋的貨幣戰爭,完敗,所以宋朝變成是中國歷史上最富有的朝代。明末其實也可以用這招。不๠ ...
皇帝想妥協,崇禎都提出過遷都同議和。係班東林黨唔肯喔!扮曬正義!仲有人話要殉國死柬!結果李自成打過來! 死個位係話可以妥協的崇禎。而個班話殉國的東林黨有人話跳河,因為水太凍,第日再跳過!

引用:
原帖由 yc0688 於 2018-2-11 08:48 PM 發表

假如明朝有強大的騎兵軍隊,李自成就會象太平天國一樣被鎮壓,吳三桂不投降清軍也守不住了,朝庭倒了,後勤保障靠誰支援呢?

清朝要剔頭留辮子,漢族人民更不滿了,因為打不過八旗鐵騎,所以沒有成功推翻清庭 ...
太平天國係比滿清八旗騎兵消滅.

呢個我真係第一次聽.

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-2-12 11:38 AM 發表

其實也反應議會政治不適合中國。個個大官都為自己背后金主,完全吾妥協,完全不理國家利益。為的都是個人利益。
又唔係,係搞民主的人唔理一個事實,一代人勁唔代表代代勁。集權保證左效率。但唔包你皇帝一定係明君!而明君同昏君你沒得挑選。佢生出係咁。
但民主議會以為選舉可以保障唔係明君就選到明為止。但佢地點估計得到。咁可以成班議員都係傻的!唔夠之前上一班議員咁勁! 咁同明君昏君就一樣啦!
但民主損失左效率! 而高效係大國最需要的。咁多人話事 幾時先做事啊?
所以明朝中期班內閣有張居正,有徐階,有楊廷和。呢班都係內閣精英! 個個都係神童出身!楊廷和十二歲中舉人!天才中的天才!
所以民主又高效。打得。 東林黨以為鏟低九千歲,搞民主就可以!佢地邊度有人有張居正咁勁抽! 所以唔係議會就大曬

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 09:14 AM 發表

😔大明有強大的騎兵軍啊!關寧鐵騎! 由袁崇煥一手訓練,只挑遼東死士入選,而且都需要一個條件:家中有人死於滿洲韃子之手! 呢隻部隊配備三眼火銃。係火槍騎兵。總數3萬幾,後來全部係吳三桂手上。 鎮壓李自 ...
呢個仲離譜. 講到關寧鐵騎好似開外卦.

咁勁就唔係防滿清, 係滅滿清啦.

竹林黨就是罪魁禍首

引用:
原帖由 香港扁扁的OL 於 2018-2-12 11:52 AM 發表 

呢個仲離譜. 講到關寧鐵騎好似開外卦.

咁勁就唔係防滿清, 係滅滿清啦.
你又唔好話,關寧軍真係可以做到,不過要由孫承宗來指揮,但就係偏選中袁崇煥來指揮!孫曾經批評過佢個學生袁崇煥. 將才,非帥才也! 袁崇煥有私心。殺毛文龍,導致滿洲後方游擊根據地無左,皇太極打朝鮮,佢應該趁機攻擊滿洲大本營,沈陽。無做,為咩?話要發獎金,關寧軍先出動!
皇太極繞道內蒙古打北京,佢跟係皇太極後邊,等皇太極打北京,兵疲馬乏先打!搞到成個北京周圍給皇太極搶了一轉! 到皇帝以為佢係唔係想作反啊!佢先出死力打! 關寧軍就係個時打出個9000破4萬戰績!崇禎一睇,仲激氣!咁即係你袁崇煥打得唔想打啦!
咁係咩行為? 正牌養寇自重。 打低皇太極同滿清,袁崇煥就沒機會再上位。私心太重!
所以袁崇煥死個陣,講真,死得唔冤

引用:
原帖由 秦勇 於 2018-2-11 04:06 PM 發表
明末之慘烈猶如煉獄,只用語言來表述實在太蒼白膚淺!!!對明末的亂世只能說 天地不仁以萬物爲芻狗。

閱讀過多部明末穿越小說,這些小說都有一個共同點,除主角是虛構之外,其它人物背景事件都是根 ...
基本上都好同意你所講,特別係 4th 點.

Code "其四:《清流言官禍國殃民》
那時候沒有所謂言論自由的說法,只有大明不殺言官的祖訓。這些書生爲了枯名釣譽語不驚人死不休,伶牙俐齒捕風捉影無中生有造謠汙蔑互相詆毀是朝廷例牌戲劇,經常胡攪蠻纏故意激怒皇帝,以求換來一次廷杖博取不畏皇帝爲民死諫的清名。書生誤國空談害國,幹實事的人受到百般刁難萬千阻力,口舌之徒卻如魚得水。這群不是東西的言官是後世以造謠汙蔑爲自由權利的妓者祖師爺。"

我非常同意你4th 點,文官沽名釣譽,鐘意言不警驚人死不休去撓取政治資本,唔理事理好壞咩柒都要反對一餐,只要咩柒都反政權就有白痴者捧上 ''不畏強權,清流" 既美名,致於無理反反反會否害死國家社會? 佢哋理Q社會俾 "盲反" 害死,政棍只關心自己能否嘩衆取寵上位.

唔洗睇幾百年明朝覆亡史咁遠,現今香港班pk泛民,已經喺我哋面前表演緊同一樣盲反搏上位既戲碼!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]