• 瀏覽: 21,166
  • 回覆: 197
  • 追帖: 16
+5
引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-13 12:09 AM 發表

朱元璋所訂稅基太低,根本成個國家收入長期不足,所以養不到兵亦缺乏社會福利
古人思維唔同,所以無得咁講

最主要制度老朱一訂基本好多皇帝會跟落去

而不改革不善制度只會被官  宦利用

依d係表因
無人口控制始終會人口過剩自爆

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-13 12:13 AM 發表

清朝冇一個皇帝比得上朱隸,可以鎮住日本,征服越南,遠征黑龍江及外東北,而且重視商業,明朝基業係佢打番嚟
還有鄭和下西洋, 都係成祖時期, 我覺得成祖基本上同唐太宗, 漢武同一級數, 清朝只有一個康熙比較好d,  其他果d真係行開d

中日之間隔著朝鮮。元朝渡海征日失敗,接著的明代日本又怎有實力入侵中國?建文帝期間,明朝授予室町幕府足利義滿日本國王稱號,足利義滿從明朝領取冠服並臣服明朝。

當時有的只是倭寇騷擾。明成祖時代,即便李氏朝鮮也能主動出擊對馬島打擊倭寇巢穴,史稱「應永外寇」。朝鮮進兵之前已使日本國內人心惶惶。日本根本不是永樂大帝的心腹之患。

明成祖親征漠北,打擊蒙古。出兵安南,將其地重新劃入中國版圖。不過這些功業並不牢固,在其駕崩之後不久便有蒙古一部瓦剌土木堡之變,安南亦永獨立中國之外。

對比清代康雍乾,㓕準部 ,收回部,征西藏,使這些地方至今仍留在中國之內。

明清武功影響大小,不言而喻。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-12 08:07 PM 發表

炮比槍好用!!

拿破崙炮兵出身,絕技,先炮擊打散敵陣,然後騎兵衝鋒!!

滿清其實大部份文化都係抄返嚟,雖然努爾哈赤敗於火炮之下!但同時學識火炮利害!!

清軍在與準噶爾的戰爭中,就用了同拿破崙差唔 ...
其實果位叫葛爾丹,

仲有清朝既火槍係有進步過. 比起明朝.

只係西方有工業革命. 而且戰爭頻仍. 所以佢地既軍事科技遠超中國.

引用:
原帖由 rrhk1974 於 2018-2-12 08:31 PM 發表

呢位師兄講到重點!當時小孩出街會唔見!唔見唔係賣咗,係人食人!有人肉市埸!陝西由崇禎元年,每年饑荒!東北滿清攻打!南方民變如李自成!內有垃圾文官!你係崇禎點 ...
先開源, 和滿州. 設新軍.

你講呢個情況. 清朝同樣出現過.

咸豐年間, 全國各地,黃河長江水災,飢荒,蝗災,地震. 全國各地民變.
北方有捻匪, 南方有天地會, 長江有太平天國, 西北有陝甘回民作亂. 西南有苗人起義.
在外, 有俄國,英國,法國侵略.

為咩人地可以捱過, 而唔洗加農民稅.

明朝加稅農民稅去到70%. 都捱唔過.

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-13 12:13 AM 發表

清朝冇一個皇帝比得上朱隸,可以鎮住日本,征服越南,遠征黑龍江及外東北,而且重視商業,明朝基業係佢打番嚟
若論智謀, 我唔覺得明成祖會好得過康熙,雍正.

論疆土, 明成祖時代, 亦唔及乾隆.

引用:
原帖由 rrhk1974 於 2018-2-12 11:32 PM 發表

崇禎無能?佢上任三個月攪掂魏忠賢呀!百痴仔信清朝寫嘅歷史!日本話冇南京大屠殺!冇惠安婦呀!
嘉慶上任五日就捉和坤, 咁嘉慶係咪賢君聖主???

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-13 12:03 AM 發表

事實上皇太極的火炮勝過明軍,
明軍的火槍仍是很差,最大獲的是長期欠薪,所以士無鬥志
明朝火槍仍以火門槍為主.

當然有鳥槍. 但係數量只能係輔助.

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-2-12 11:37 PM 發表

東三省地多人小,並不似華北咁人口過剩,一遇大形天災就崩潰,
李自成個班係驛卒,擅長騎馬,所以移動性及影響力可以咁強,
其實李自成壯大的理由很簡單,因為地方農民僅有的少許糧食被賊軍搶去,官軍來 ...
其實古代流寇好簡.

佢地每個一條村, 去搶糧,搶壯丁,搶女人.

由于古人好多終生只係留係果個地區. 好多人一過縣城都未出過.

呢班人比反賊帶過幾個縣後, 返屋企既路都唔識,無野食,無錢下. 就自然而然而跟反賊一齊.

捻匪就係咁越打越多.

引用:
原帖由 香港扁扁的OL 於 2018-2-13 09:39 AM 發表

其實果位叫葛爾丹,

仲有清朝既火槍係有進步過. 比起明朝.

只係西方有工業革命. 而且戰爭頻仍. 所以佢地既軍事科技遠超中國.
係,西方年年打仗,到鴉片戰爭時武器領先中國超過一百年,呢點真係贏晒
清軍火器其實都比明軍勁,但周圍無強敵,武器邊度會進步

當年乾隆對英國進貢既武器無乜興趣,我估,其實係佢覺得,妖呢支野咁廢都拎黎送比我。洗唔洗我拎我果支出黎比你開下眼界。
乾隆自己係有私伙燧發槍,當時黎講都算係世界一流。
問題係人地大量生產去打仗,乾隆只係做幾支拎黎玩 ...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]