• 瀏覽: 23,893
  • 回覆: 240
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-12 09:47 AM 發表

老蔣當政, 咁就仲要糾結下點收回西藏. 藏南? 哈哈哈.
收咩喔 你估阿普阿旺駿美同班禪傻左啊?聽隻咁唔打得的國軍收西藏? 共軍就唔同啦。清西北三馬用半年時間 跟手就鏟上西藏。個陣共軍上西藏,秋毫無犯。同藏民打水,修屋企,食飯飯錢落度足。西藏本來就農奴制,農奴藏民第一次見到當佢地平等人咁對待個種軍隊,給左個稱號給共軍: 漢人菩薩兵! 民心收到盡! 西藏高層點咁作返?民心都唔係佢個邊

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 09:00 AM 發表

西毛好奇怪就係一樣野。講到老美 德軍天下無敵,仁義道德,普世價值,為人出頭。我就唔明咯,咁樣,按道理,中共一早就唔存在啦。 幫蔣公 應該一早就鏟底啦。 哦個次唔算,咁韓戰,應該都係一野就鏟底中共啦。 咁 ...
人海戰術係d無腦先信架西方輸埸仗架值口  正識係三三制陸軍戰術!  早在項梁以用呢個戰術  楚軍10萬戰勝秦軍30萬  証明戰術機動性  死白豬都要請教老解  —埸必輸戰伇你中國人點打?  

軍事區咩都吾多軍痴最多  戰役  戰略  戰術 武器! 有幾多人分析到?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-12 11:02 AM 發表

人海戰術係d無腦先信架西方輸埸仗架值口  正識係三三制陸軍戰術!  早在項梁以用呢個戰術  楚軍10萬戰勝秦軍30萬  証明戰術機動性  死白?都要請教老解  —埸必輸戰&# ...
班無腦連鬼頭講野都理解錯。美軍幾時有講人海戰術?係human wave, 正確應該係人浪戰術! 即係共軍用三三製打法。不斷拆散重組,組成連綿不絕的散兵線!鬼佬一般衝鋒就三線,蘇軍縱深可以到5線,我地幾乎無限線。有時可以打成晚唔停! 散兵線同波浪一樣。一浪接一浪打埋來!車輪戰!

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:09 PM 發表

看清楚才來回應吧!是戰爭的後期補給才岀現問題。一個冬季過後德軍又來個大反擊,哪裏岀現了補給問題?
幾百萬德軍殺入蘇聯都不會岀現補給問題,你老共只打一個月就岀現了問題了, ...
兩邊補給不能相提並論,德國打蘇聯時,係預期冬天來臨前解決,到打到莫斯科城下,冬季已來臨,氣油結冰,士兵無預寒衣物,德軍係輸給天氣。相反老解係有補給,不過佢當時係靠人力,驢仔背著物資補給,打短期無問題,打長期就會跟不上,而且一旦被斷補給線就危險了

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-2-11 07:14 PM 發表

打一場戰爭才一個月,還是在自己的國土打就説補給追不上了?不敢再打下去了。補給追不上不懂加強補給嗎?

看看成吉思汗怎樣橫掃歐亞二洲補給卻不成問題,你老共連八百年前的先人都不如。
上維基看看吧,都快打到首都

引用:
原帖由 sai24 於 2018-2-12 11:17 AM 發表

兩邊補給不能相提並論,德國打蘇聯時,係預期冬天來臨前解決,到打到莫斯科城下,冬季已來臨,氣油結冰,士兵無預寒衣物,德軍係輸給天氣。相反老解係有補給,不過佢當時係靠人力,驢仔背著物資補給,打短期無問題 ...
其實老毛顧住名氣啫。當時繳獲咁多印度佬裝備同彈藥。如果學蘿蔔頭,搞三光政策,可以做到現地補給。起碼頂得住打埋半個印度。 不過老毛覺得咁就搞得太大鍋!

樓上各位師兄講咁多有咩用,已經都過咗啦,今日不同往日。

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 11:21 AM 發表

其實老毛顧住名氣啫。當時繳獲咁多印度佬裝備同彈藥。如果學蘿蔔頭,搞三光政策,可以做到現地補給。起碼頂得住打埋半個印度。 不過老毛覺得咁就搞得太大鍋!
印軍D 裝備唔用就奇怪D. 但無理由三光. 果度算係中國領土.

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-12 02:44 AM 發表

吾走留係度做咩? 6幾年  中國咩都冇  冇雷公咁遠留係當地比人圍?你弱智架? 中國遠征軍深入 救出英軍   証明中國陸軍多天才同好打! 呢個全球以認証吾使講  不過冇Q用 鬼叫佢老頂係 ...
這個人種真是悲哀,自己的領土都嫌遠,還説要來做什麽?可憐!難怪中國東南西北的領土在老毛和老共的統治下都丟失掉了。

領土大要來亁什麼?這樣的説話都説得岀來,你去問一問俄羅斯人口只有一億,領土一千七百萬平方公里要這麽大要來幹什麼?人家就寸土不讓,你就嫌自己的國土太大要來幹什麼?可憐的你啊!

要來養自己的子民,要來給自己子民生存的空間。人家印度懂得移民到那裏霸佔中國的土地,你卻説要來幹什麼?死窩囊廢!

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-2-12 02:54 AM 發表

老共現仼主度習近平先生可以大大聲 吊柒安陪?反觀現任中華民國總統菜菜子見到安陪成隻狗咁?連人類架尊嚴都冇! 得啖笑??
你老毛和老共在六七十年代天天都在屌柒蘇修和美帝國主義,那又如何?

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2018-2-12 07:45 AM 發表

口水花釋軍權?! 既然你自己和你的中華民國都吹得咁勁, 點解唔反攻大陸重奪軍權呀? 連你口中咁廢的中共都打唔贏, 點信你不消半年搞掂半個印度呀?
中華民國連漁民的捕魚權益都保護唔到, 信佢會保護到十幾億人 ...
是的!你老毛和老共除了懂得欺負中國人媚蘇之外還懂得什麽?哦!還懂得岀賣國土然後對自己的人民説:雖遠必誅,吋土必爭!

引用:
原帖由 隨風隨緣 於 2018-2-12 08:47 AM 發表

上次一黎補給,二黎見好收,三黎係美蘇強逼中國撒軍
佢老尾驚中國打爆由佢援助嘅鷹犬
自己的領土被霸佔了,一吋都收不回,然後自圓其説地説,不!是阿Q精神地説:見好就收。被霸佔的領土繼續被霸佔下去。

引用:
原帖由 sai24 於 2018-2-12 11:19 AM 發表

上維基看看吧,都快打到首都
笑死人了!然後被某些力量嚇得標屎標尿而回,九萬平方公里的土地就這樣丟失了,還在沾沾自喜,打一場仗丟失了自己的領土還在自誇自擂。

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-2-12 09:59 AM 發表

收咩喔 你估阿普阿旺駿美同班禪傻左啊?聽隻咁唔打得的國軍收西藏? 共軍就唔同啦。清西北三馬用半年時間 跟手就鏟上西藏。個陣共軍上西藏,秋毫無犯。同藏民打水,修屋企,食飯飯錢落度足。西藏本來就農奴制,農奴 ...
就是解放軍得民心,損害西藏奴隸主利益,所以達賴作反,不過一下就俾共產黨打殘,班禪就乖乖服服了,
在西藏很多地方,一般普通藏民家中,都把老毛的照片,放在佛像前供奉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]