• 瀏覽: 13,651
  • 回覆: 92
  • 追帖: 2
+2
【明報專訊】軍委主席習近平月初在中部戰區某部視察時,曾試用了一支「戰略步槍」,據指這種步槍威力巨大,發射的榴彈可在200米直徑範圍內制敵。據軍事專家推算,這種「戰略步槍」造價至少50萬元(人民幣,下同),加上單兵作戰的其他裝備,估計要百萬元左右,相當於內地二三線城市一個單位的價錢。目前這種「戰略步槍」估計已部署陸軍13個集團軍的特戰旅、空中突擊旅及空軍的空降旅,約5萬人。

中國強大了!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180122/s00013/1516558442183

吾怪得一個軍頭仔都話貪污一百幾十億啦!

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2018-1-22 10:13 發表
【明報專訊】軍委主席習近平月初在中部戰區某部視察時,曾試用了一支「戰略步槍」,據指這種步槍威力巨大,發射的榴彈可在200米直徑範圍內制敵。據軍事專家推算,這種「戰略步槍」造價至少50萬元(人民幣,下同),加 ...
其實大陸識唔識分戰略同戰術,支野我睇唔到帶來啲咩戰略...

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2018-1-22 01:04 PM 發表
果枝步槍至於值五十萬....俾我係軍頭至少吹大兩倍啦

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2018-1-22 01:08 PM 發表

唔識分 國民黨就唔會輸喇 🙊

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2018-1-22 01:13 PM 發表

當年解放軍個個一心向黨
而家就吾敢講

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2018-1-22 01:13 PM 發表

佢想講:國民黨對住連戰術、戰略都未識分嘅共產黨⋯⋯都要輸

你話國民黨幾⋯⋯

係咪打錯野用錯相呀? 200米好短吔, bb彈 槍都打50米啦.

呢個價係咪反物質步槍(anti-material rifle) 至啱呀? 呢種專打壞停機坪飛機輕裝甲車嘅步槍就真係執行戰略任務了

引用:
原帖由 venus-soldier 於 2018-1-22 01:04 PM 發表
果然是井底蛤蟆,思想仲在50年前

如果係小型雲爆彈,200米射程夠用喇

引用:
原帖由 米達麥亞 於 2018-1-22 01:08 PM 發表

用戰略可能型啲。 不景戰略係比戰術高檔次,所以值得用貴嘢.

BTW. 中國實在係大強大喇.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]