• 瀏覽: 14,275
  • 回覆: 150
+12
一批香港浸會大學學生日前因不滿普通話考試豁免率太低,一度佔領校內語文中心長達8小時,期間不斷指罵中心職員,短片在網上流出後引起各界嘩然。原來當日10多名學生曾衝上語文中心一個教師的辦公室,期間不斷大力拍門叫罵,要求房內教師出來交代,兼交出相關普通話考試的文件,一名外籍女教師要求學生耐心等候,惹來學生惡言相向,有人大叫:「收聲啦,唔好同個八婆講嘢!」場面十分混亂。

最新流出的短片長約2分鐘,片段可見10多名浸大學生由浸大學生會會長劉子頎帶領下,趕至其中一名教師的辦公室,房內教師急急把門關上,門外學生大叫:「係咪份嘢有問題唔見得光呀?」該名外籍女教師回應:「Can you wait?(請你等等)」學生不滿反駁:「Why we have to wait?(為何我們要等待)」女教師忍不住叫學生不要向她叫囂,豈料有學生續指,若她不清楚情況就「keep you mouth shut」(閉嘴),有學生附和:「收聲啦!」

有職員擔心情況失控,呼籲學生後退離開現場,學生不肯,更稱教師可報警求助。劉子頎續指,學生一定要看到該文件,之後大力拍門,「你哋係咪仲draft(草擬)緊份文件呀?」有職員回應稱他們有文件,「但你態度可唔可以好少少?」

浸大校長錢大康繼昨日指會按照既定程序,嚴肅跟進任何學生的粗劣行為,今日再向師生校友發電郵,強調絕不容忍語言暴力和侮辱他人的行為,大學和社會對大學生有很高期望和道德要求,即使只有一位同學的行為有所偏差,所有浸大人都要承受惡果。

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180121/bkn-20180121095710526-0121_00822_001.html

https://www.facebook.com/燒你數簿-5-1556368111346483/

浸大粗口會長劉子頎除了講粗口,原來當日還大力拍打老師辦公室房門,情緒失控的狂躁,除了家教出了問題,是否應該去睇下醫生?連最基本的做人禮貌和尊師重道都沒有,究竟是那所中學的「產物」?誰還敢請這種浸大黑社會?劉子頎,浸大學生會,黑社會,永不錄用!

自動退學啦
引用:
原帖由 AllTheBest23 於 2018-1-22 07:47 AM 發表
一批香港浸會大學學生日前因不滿普通話考試豁免率太低,一度佔領校內語文中心長達8小時,期間不斷指罵中心職員,短片在網上流出後引起各界嘩然。原來當日10多名學生曾衝上語文中心一個教師的辦公室,期間不斷大力拍門 ...

好彩無刀咋,唔係實斬死幾件。

佢唔退學,就踢佢出校,做個好榜樣俾其他學生睇。
引用:
原帖由 AllTheBest23 於 2018-1-22 07:48 AM 發表
浸大粗口會長劉子頎除了講粗口,原來當日還大力拍打老師辦公室房門,情緒失控的狂躁,除了家教出了問題,是否應該去睇下醫生?連最基本的做人禮貌和尊師重道都沒有,究竟是那所中學的「產物」?誰還敢請這種浸大黑社 ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-1-22 07:57 AM 發表

其實校長真係要做野,趕其中一條友出校先識驚。吾L係個個學生當學校係街市,遊樂場,又吾怕人

無錯啦,校長要殺一儆百。
引用:
原帖由 AllTheBest23 於 2018-1-22 08:03 AM 發表

其實校長真係要做野,趕其中一條友出校先識驚。吾L係個個學生當學校係街市,遊樂場,又吾怕人

引用:
原帖由 AllTheBest23 於 2018-1-22 07:48 AM 發表
浸大粗口會長劉子頎除了講粗口,原來當日還大力拍打老師辦公室房門,情緒失控的狂躁,除了家教出了問題,是否應該去睇下醫生?連最基本的做人禮貌和尊師重道都沒有,究竟是那所中學的「產物」?誰還敢請這種浸大黑社 ...
你放心,無人請嘅話,最後一係去做社工,一係做教師

黃絲連立法會大門有警察保安在場都唔怕啦,
何況一度木門。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-1-22 07:57 AM 發表

你即係要校長跪玻璃

引用:
原帖由 AllTheBest23 於 2018-1-22 08:03 AM 發表

校長應該係第一個被班畜牲 鬥到下台

有呢班學生,唔止影衰浸大,仲影衰埋其他香港大學生

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-1-22 08:09 AM 發表

你放心,無人請嘅話,最後一係去做社工,一係做教師
可能去考克警或弓務完 !

引用:
咪話佢係黑社會呀,佢不配,黑社會要尊師重道架

我想講呢班老師有今日下場係抵死, 呢幾年好多大是大非問題, 間間學校吾去嚴肅處理, 令學生反客為主以為佢哋先至係領導者 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]