• 瀏覽: 40,533
  • 回覆: 212
  • 追帖: 1
+6
呢間記者嘅水準又係⋯⋯唉
引用:
原帖由 aizitou 於 2018-1-21 03:58 PM 發表
【明報專訊】即將出任科大校長的史維在台灣出生、美國留學,精通普通話和英語,在昨天的記者會,他全程使用英語,即使有記者要求他用普通話答問題,亦被拒絕,他又以英文笑說﹕「我也不想說廣東話,以免折磨(tortur ...

呢條友係台灣出生, 唔係ABC, 佢可以應酬一下講幾句國語, 而唔係覺得講國語係原罪.

台灣國人應該說台語

使唔使抵制佢

佢呢尐叫自我審查。免俾黃媒入一野。重想講學術自由。笑話一則。

香港人唔喺應該講香港話咩??點解要用我大廣東語言?

約二十年前,江澤民伯伯怒斥香港記者「TOO SIMPLE, SOMETIMES NAIVE.」

二十年後,香港記者仍然SIMPLE, 繼續NAIVE。

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2018-1-21 04:30 PM 發表
香港人唔喺應該講香港話咩??點解要用我大廣東語言?
香港人講土著圍村話。

不說普通話,是什么心態?扮ABC?扮高等華人?

香港本土語言圍頭話
https://www.youtube.com/watch?v=NYz6STyaSAc

引用:
原帖由 yvesman 於 2018-1-21 04:32 PM 發表

香港人講土著圍村話。
香港人請講香港話,九龍人請講九龍話,凡偷我大廣東粵語者皆爲賊

又來港匪語之爭,香港真係永冇寧日

佢唔係中國人,無得投訴佢唔講中文。

引用:
原帖由 sunflowerseeds 於 2018/1/21 16:35 發表

香港人請講香港話,九龍人請講九龍話,凡偷我大廣東粵語者皆爲賊
鴨利洲口音又出沒注意?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]