• 瀏覽: 28,951
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
+7
【大白象工程超支真相】(城寨:劉細良&姚松炎)

97至5年前香港政府基本工程儲備基金每年支出都是200幾至300幾億。直到梁振英上任至現在林鄭做特首五六年間,基金支出大幅上升至每年1200幾億。香港儲備只有萬億,但找這筆數便要支出7000多億。這數字反影了政府在這五六年間推出大量大白象工程(而並非如建制所言,泛民拉布阻止政府工程批出)。而這密集式批出大量工程,只會做成工人人手不足(並非業界"有心人"所說拉布令建築工人失業),材料價格搶高等等問題。工程之多和銀碼之大可以說是極不正常,議員想揪出有問題工程阻其通過,但往往因政府以捆挷形式將唔同工程一起上會,如議員加以阻難,往往被說成漠視民生議題。加上政府官員往往用虛假資料追加撥款,如將"包生仔"合約說成承建商可因通脹追加款項,只求輸送利益。
相信一帶一路開始後,更多這類大白象工程會陸續有來,香港儲備應該好快燒光。

https://www.youtube.com/watch?v=yc1UCujyL94進入香討影片區

中國人早上要恨美國,中午要恨韓國,晚上要恨日本,時間有限,抽空恨台灣,星加坡。夜裡作夢,再恨越南,菲律賓。週一反韓,週二反日,週三反美,週四反台獨,週五反港獨,週六反藏獨,週日反疆獨,活得太充實,沒有時間思考其他問題。
不L知所謂,政府工程一向有追通脹!

講到玫瑰園唔洗錢起咁
家陣政府都仲水浸,
叫政府分多啲錢去醫療同教育仲好啦!

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-19 02:49 PM 發表
【大白象工程超支真相】(城寨:劉細良&姚松炎)

97至5年前香港政府基本工程儲備基金每年支出都是200幾至300幾億。直到梁振英上任至現在林鄭做特首五六年間,基金支出大幅上升至每年1200幾億。香港儲備只有萬億, ...
咁叫真相?姚妖食屎啦 英國佬擸幾多返英國佢又唔講, 當然唔會喺香港大灑金錢搞基建啦, 懵丙

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-19 04:36 PM 發表

咁叫真相?姚妖食屎啦 英國佬擸幾多返英國佢又唔講, 當然唔會喺香港大灑金錢搞基建啦, 懵丙
英國佬又唔會明目張膽嘅
最多地鐵輕鐵機場
俾晒英國公司起姐

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-1-19 04:50 PM 發表

英國佬又唔會明目張膽嘅
最多地鐵輕鐵機場
俾晒英國公司起姐
點都有擸過返英國, 唔係佢地點養得起英女王一家百幾口

政府同承建商簽左約,跟住泛民搵個阿婆出來打官司,政府焗住停工,跟住被承建商claim EOT, 仲有停工期間所有維護都要俾錢

呢啲唔啲邊個搞出來的好事?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-19 17:16 發表
政府同承建商簽左約,跟住泛民搵個阿婆出來打官司,政府焗住停工,跟住被承建商claim EOT, 仲有停工期間所有維護都要俾錢

呢啲唔啲邊個搞出來的好事?
正解
泛黃陣營連這樣也要說謊

為什麼會在幾年內同時有幾項大工作進行?
原來各項工程是分期進行的,一項緊接一項,就是拉布及司法覆核,弄至幾乎同期去做。
說到要買砂填海,香港從來都是移山填海,現在山不能移,還有什麽可說呢!

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-19 04:36 PM 發表

英治時期所建立既有效監察制度,自回歸後(特別係梁振英主政後)一一被刪除。用意是開多些後門給商界自己友透過大白象工程吸乾香港儲備。
Btw,港英政府起新機場時係under budget完成(片內有提),唔似E家D大白象工程下下超支過千億。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-19 11:38 PM 發表

英治時期所建立既有效監察制度,自回歸後(特別係梁振英主政後)一一被刪除。用意是開多些後門給商界自己友透過大白象工程吸乾香港儲備。
Btw,港英政府起新機場時係under budget完成(片內有提),唔似E家D大白象 ...
冇講科大,勞斯萊斯大學超支嘅!

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-19 11:38 PM 發表

Btw,港英政府起新機場時係under budget完成(片內有提),唔似E家D大白象 ...
?

哦! 原來梁振英咁犀利, 一一刪除晒D有效監察制度, 班仆街犯民都唔出聲?
他給商界自己友透過大白象工程吸乾香港儲備, 你地都唔去廉署舉報佢?
想問你知唔知回歸後, 點解港府年年都有龐大盈餘, 而回歸前港府的財政報告, 出現赤字的年份多過盈餘呢?
究竟是誰真正吸乾香港儲備?

引用:

恰恰相反,就係正正回歸後太多監察
搞到行政拖慢,加上垃圾員拉布,司法覆核,使施工期廷長,直接拉高經費

引用:

咁西鐵呢 ?
大白象嗎 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]