• 瀏覽: 28,964
  • 回覆: 146
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-20 08:55 AM 發表
?

哦! 原來梁振英咁犀利, 一一刪除晒D有效監察制度, 班仆街犯民都唔出聲?
他給商界自己友透過大白象工程吸乾香港儲備, 你地都唔去廉署舉報佢?
想問你知唔知回歸後, 點解港府年年都有龐大盈餘, 而回歸前港 ...
港英和中港政府一能樣,當香港係水魚。

引用:
原帖由 40342 於 2018-1-19 07:31 PM 發表
為什麼會在幾年內同時有幾項大工作進行?
原來各項工程是分期進行的,一項緊接一項,就是拉布及司法覆核,弄至幾乎同期去做。
說到要買砂填海,香港從來都是移山填海,現在山不能移,還有什麽可說呢!
如果各項工程是分期進行的,一項緊接一項,拉布及司法覆核右如你說般有效,咁咪應該所有工程一齊推遲。咁都係排隊一項緊接一項,只係遲開工姐。右點會弄至幾乎同期去做。唔好亂吹啦。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-20 08:55 AM 發表
?

哦! 原來梁振英咁犀利, 一一刪除晒D有效監察制度, 班仆街犯民都唔出聲?
他給商界自己友透過大白象工程吸乾香港儲備, 你地都唔去廉署舉報佢?
想問你知唔知回歸後, 點解港府年年都有龐大盈餘, 而回歸前港 ...
唔該睇晒條片至吹,E幾年會係香港基建支出(埋單)既高峰期。

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-19 04:31 PM 發表
講到玫瑰園唔洗錢起咁
家陣政府都仲水浸,
叫政府分多啲錢去醫療同教育仲好啦!
咁你願花錢起機場,開高速,起機鐵,發展東涌,定話起條高鐵上大陸?

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-20 10:33 AM 發表

如果各項工程是分期進行的,一項緊接一項,拉布及司法覆核右如你說般有效,咁咪應該所有工程一齊推遲。咁都係排隊一項緊接一項,只係遲開工姐。右點會弄至幾乎同期去做。唔好亂吹啦。
司法覆核的程序有快慢,拉布拉得幾耐也不同,但令每項工程都到了不能不立刻開工的時候,結果就在某段時間同時進行中,咁簡單的道理都不明白。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-20 10:37 AM 發表

何謂有問題工程?
只有CY不畏抺黑敢去馬的, 叫做有問題工程?
要好似煲呔曾咁買班反對派怕, 不做不錯, 連公屋和居屋都不敢去馬才叫沒問題?
基建支出(埋單)既高峰期和低潮期, 用妖蟲嫌班仆街的標準去衡量就乜都唔使起?
你滿意未?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-20 10:23 AM 發表

港英和中港政府一能樣,當香港係水魚。
英廷肯定當香港人水魚啦, 以前升斗市民都要交稅, 最威都係9年免費教育, 老人什麼福利都沒有, 大專院校只有兩間....
現在升斗市民多年獲退稅, 公屋免租, 電費津貼, 有十二年免費教育, 老人福利多到吃不消, 起碼有8間大專院校...
你最好講清楚, 中港政府點樣當香港係水魚?

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-20 10:33 AM 發表

你真唔知定假唔明, 當planning係玩simcity呀, click吓mouse就OK. 仲即時有feedback.
人力市埸, 外匯市場(買料, 租機), 全部因拉布及司法覆核推遲會衍生出不必要既political risk & legal risk

政府再出新tender時, 投標者必定將risk計落條大數度
之後中小形工程商因risk提高左唔敢落單
只有大形工程商有實力承受不必要既risk, 玩獨市齊作價
已經唔計犯民成日吹既官商勾結

爆升左既工程費最後又比犯民吹成大白象

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-20 12:23 PM 發表

英廷肯定當香港人水魚啦, 以前升斗市民都要交稅, 最威都係9年免費教育, 老人什麼福利都沒有, 大專院校只有兩間....
現在升斗市民多年獲退稅, 公屋免租, 電費津貼, 有十二年免費教育, 老人福利多到吃不消, 起碼有 ...
基本上大陸政府行為模式和大陸雞一樣。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-20 10:41 發表

咁你願花錢起機場,開高速,起機鐵,發展東涌,定話起條高鐵上大陸?
唔係班泛民阿支阿咗,高鐵洗超資咁多?
冇班蛋散阻住個地球轉,高鐵早5年起好,3跑/東涌/港珠澳神早投入服務。
話時話,廉記真係應該check吓啲泛民係唔係爲咗利益輸送先咁玩嘢拖慢香港嘅發展。

引用:
原帖由 你個章 於 2018-1-20 10:37 AM 發表

根本唔使睇都已經知道呢兩個人會講咩!講真,你要信,要反政府係你嘅事,你要去死唔通阻你呀!

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-20 22:05 發表

冇班蛋散阻住個地球轉,高鐵早5年起好,3跑/東涌/港珠澳神早投入服務。
話時話,廉記真係應該check吓啲泛民係唔係爲咗利益輸送先咁玩嘢拖 ...
搵廉記?廉記先係收錢收得最多嗰個,邊個同你落力查

引用:
原帖由 40342 於 2018-1-19 07:31 PM 發表
為什麼會在幾年內同時有幾項大工作進行?
原來各項工程是分期進行的,一項緊接一項,就是拉布及司法覆核,弄至幾乎同期去做。
說到要買砂填海,香港從來都是移山填海,現在山不能移,還有什麽可說呢!
黃C無腦白痴,泛民淫賤無恥

引用:
原帖由 貓男 於 2018-1-20 10:05 PM 發表

話時話,廉記真係應該check吓啲泛民係唔係爲咗利益輸送先咁玩嘢拖 ...
你都未答問題就帶人遊花園攪抺黑。大陸夠多大基建大高速公路,有幾多人用呀?唔好以為大聲就當自己有道理,攞數據出泥support你所講有幾好。

引用:
原帖由 G36 於 2018-1-20 12:28 PM 發表

你真唔知定假唔明, 當planning係玩simcity呀, click吓mouse就OK. 仲即時有feedback.
人力市埸, 外匯市場(買料, 租機), 全部因拉布及司法覆核推遲會衍生出不必要既political risk & legal risk

政府再出新ten ...
你有冇做過政府工程呀?唔係張張標都有通脹adjustment既條款架,片中姚松炎已講得好清楚果D大白象工程合約都係"包生仔"合約,之係無論人工物料既通脹/通縮都已包括係標價裏面。再者,政府上會攞錢做工程一定包括每年預計通脹在內,咁右何來因人工物料既通脹要追加超支撥款既道理呢?相信ED都係建制同政府抺黑泛民既技倆。

Political risk & legal risk?真係聽都未聽過,好intangible喎,應該點計同計幾多呀? 如果承建商想輸咪計多D乜risk物risk落去囉。你見過政府標書未架?

邊單大工程係因拉布要re-tender?如果真係要re-tender,而相差一個財政年度,政府會重新估算工程價跟手上會攞錢。唔好話俾我聽,有小白象工程因拉布要拖幾年至可re-tender OR 一年後re-tender已脹價40-50%。如果通脹咁勁,買碌蕉你食都要一二千蚊啦。

都話明係大白象工程右政府點會批俾中小工程商呢?有朋友做政府就攞份標書睇下點計分至吹啦,無料就唔好扮代表呀,失禮人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]