• 瀏覽: 17,460
  • 回覆: 192
+3
主席一職罕有出現競爭的大律師公會,今晚舉行會員大會改選主席及5名執委席位。現場未公布正式結果,但多個消息向本報透露,有「人權大狀」之稱的前主席戴啟思,擊敗現任主席林定國,當選新主席,至於執委票數仍在點算中。

另外,屬林定國名單的2名副主席和正副名譽秘書共4個職位,在沒有競爭下自動當選連任。

今晚大會氣氛熱烈,公會早前已預料出席人數眾多,由以往在高等法院內場地舉行大會,改為租借中環和記大廈一層樓層舉行。據了解,今晚高峰時約有400人出席大會,部分會員因座位不足須站立,大會原定傍晚6時45分召開,亦因人多延遲半小時。

公會會員可授權他人代為投票,但多名重量級法律界人物今晚均親身投票,包括公會前主席李柱銘、張健利、李志喜、余若薇、梁家傑、陳景生、高浩文和林孟達,以及星級資深大律師余若海、潘熙和清洪等。

佢做左煮直, 大劣C公會仲信唔信得過o架???

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180118/s00001/1516290111915

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
由今日開始,大律師公會已經改為一個政治組織,所講嘅法律觀點可以不理。

唔知幾時會開始煽動市民犯法呢?

無記錯,係咪瓜咗個女果個

同中央決裂,班新大狀無飯開,跟住搵大主席搵美國佬資助反共搞亂香港.....

引用:
原帖由 x747x 於 2018-1-18 11:56 PM 發表
由今日開始,大律師公會已經改為一個政治組織,所講嘅法律觀點可以不理。

唔知幾時會開始煽動市民犯法呢?
大主席會話:"坐監令人生更精彩!!"

係嘅話,大律師公會可唔可以算係正式同中央政府決裂呀?

引用:
原帖由 25chris 於 18/1/2018 23:59 發表

侮辱法官
你意思係大律師公會會叫人侮辱法官?

引用:
原帖由 25chris 於 19/1/2018 00:05 發表

提醒侮辱法官的人有法律責任
都啱,法官重判黃絲時,記住呢樣。

引用:
原帖由 wsk67 於 2018-1-19 12:02 AM 發表
係嘅話,大律師公會可唔可以算係正式同中央政府決裂呀?
湯家驊都話變硬第二個肛門黨......你話呢?

分分鐘大主席第一件事就發聲明話痴瘋無罪,要髮官立刻釋放.......

引用:
原帖由 25chris 於 19/1/2018 00:07 發表

記得重判條儍婆婆已經足夠
入唔入到罪都成問題。
不過入到的話,唔知泛民議員會唔會去聲緩佢話「政治打壓」、「以言入罪」呢?

引用:
原帖由 25chris 於 2018-1-19 12:05 AM 發表

提醒侮辱法官的人有法律責任
咁呢班人又有無法律責任?
https://www.youtube.com/watch?v=n9sF9OQQDSw

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]