• 瀏覽: 42,229
  • 回覆: 260
  • 追帖: 1
+5
【on.cc東網專訊】俗稱「牛肉乾」的定額罰款由6月起加價至400港元,不少車主大嘆「慘無人道」?未算!事關當你偷雞違泊,隨時被人「秋後算帳」。警方自上年11月起,試行以數碼攝錄機協助檢控違例車輛,有車主已經率先收到郵寄到府上的「遙距牛肉乾」!

近日一張相片在WhatsApp各大車主群組流傳,顯示有車主疑收到警方以「先攝錄、後檢控」方式發出的告票。該告票指司機於上月12月20日,在元朗廣場外涉嫌讓乘客在限制區內上落。隨函更附上一張彩色相片,清晰拍攝到私家車在單黃線範圍讓乘客下車的一刻。

警方為打擊車輛在禁區上落客及在巴士站停車,正展開先導計劃,利用數碼攝錄機拍下違例情況,並即時票控司機;或以「非即時票控」模式,待警員根據自身觀察及錄影紀錄,並透過查閱車主資料,要求他向警方提供事發時司機的身份,從而票控違例司機。

計劃於上年11月尾起展開,在九龍東總區及新界北總區試行兩個月。警方其後會全面評估計劃成效,再決定是否在全港推行。各位司機,以後除了行車怕被人影(快相),停車都要小心被人影喇!

以後想偷雞泊車都要諗清楚, 多得 video 可以當證據

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/無所遁形-高空攝錄當抄牌-警發遙距牛肉乾-104035514.html

引用:
原帖由 refugee 於 2018-1-17 08:20 PM 發表

點解做犯法事都當老奉咁

香港人係咪要好似狗咁俾人鞭打住先識守規舉?
香港人從來都係:

利益排中間,規舉放兩邊

終於有點科技先進感覺

引用:
原帖由 simpson777 於 2018-1-17 08:41 PM 發表
終於有點科技先進感覺
內地一早已經用 cctv 捉呢D交通違法

好事

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-1-17 08:37 PM 發表

香港人從來都係:

利益排中間,規舉放兩邊
香港人的核心價值

等左好耐了,正。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2018-1-17 08:37 PM 發表

香港人從來都係:

利益排中間,規舉放兩邊
凡人歌

道義放兩旁  (把)利字擺中間

又唔見火炭有呢啲.  日日都3條行車線變一條線.

引用:
原帖由 kk12 於 2018-1-17 08:52 PM 發表
又唔見火炭有呢啲.  日日都3行車變一線.
你去投訴就會做嘢

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-1-17 08:52 PM 發表

你去投訴就會做嘢
我見朝早警車都要排隊慢行

引用:
原帖由 kk12 於 2018-1-17 08:53 PM 發表

我見朝早警車都要排隊慢行
無人投訴警察都費事理, 反正唔做唔錯

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-1-17 08:45 PM 發表

香港人的核心價值
亦都係犯民核心價值,對人嚴苛對自己歡容

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]