• 瀏覽: 5,603
  • 回覆: 31
+3
又貴又只得西九一個站,新屎坑過後,無人坐,蝕大本,邊個找數?

香港的馬路有無錢贊架

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-17 12:43 PM 發表
又貴又只得西九一個站,新屎坑過後,無人坐,蝕大本,邊個找發?
修橋整路有收入,都唔應該做!如果唔係,都要納稅人找數。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-17 12:43 PM 發表
又貴又只得西九一個站,新屎坑過後,無人坐,蝕大本,邊個找發?
你點計先。
只係計車票收入,定係計埋高錢帶嚟香港嘅整體經濟效益?

The purpose of infra-structure is not earn money by itself, but facilitate the citizens 

引用:
你吾反大陸就話貴?我今日3:45搭直通巴士去番禺4個鐘先到,如果有高鐵我一早搭左啦,你吾搭大把人搭,2百零蚊慳返咁多時間同步驟,底啦

引用:
仲有香港D公屋呀,馬

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-1-17 12:47 PM 發表
香港的馬路有無錢贊架
公共建設/服務有兩種,一種收費,一種免費。
如果真的非常有利社會,不如免費,如道路,優化個效果。
如果沒有什麼實質得益,費用就應該盡量收回成本,如郵政服務,點都要貼郵票。

大家敢唔敢叫政府提供免費高鐵?

引用:
原帖由 xianrenb 於 2018-1-17 10:25 PM 發表

公共建設╱服務有兩種,一種收費,一種免費。
如果沒有什麼實質得益,費用就應該盡量收回成本,如郵政服務,點都要貼郵票。

大家敢唔敢叫政府提供免 ...
高鐵冇需要免費,只要服務好旅途舒適,比飛機貴少少都有人搭

引用:
原帖由 xianrenb 於 2018-1-17 10:25 PM 發表

公共建設╱服務有兩種,一種收費,一種免費。

大家敢唔敢叫政府提供免 ...
你講呢地??你知道他講緊虧損系指甚麼??而高鐵收費又系為甚麼??高鐵重點系,帶動高效能運輸,如果免費,變左就濫用,我看你,沒咩經濟看法呢

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-17 12:55 PM 發表

你點計先。
只係計車票收入,定係計埋高錢帶嚟香港嘅整體經濟效益?
窮遊有幾多經濟效益?又去離島露營呀?

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-17 12:53 PM 發表

修橋整路有收入,都唔應該做!如果唔係,都要納稅人找數。
原來大陸人又不知有些公眾設施,如步行徑,家庭服務中心,青年空間,是由私人屋苑管理的。某大角咀屋苑個花園,直頭公眾人士可入,班業主嘈到拆天!

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-1-17 10:51 PM 發表

你講呢地??你知道他講緊虧損系指甚麼??而高鐵收費又系為甚麼??高鐵重點系,帶動高效能運輸,如果免費,變左就濫用,我看你,沒咩經濟看法呢
一般馬路支出是有限錢,因為起完,就不用請職員去營運。

政府亦會收車輛牌費去幫補。

但高鐵收乜人錢去維持?

係咪歸港鐵架?

引用:
又貴又只得西九一個站,新屎坑過後,無人坐,蝕大本,邊個找數?
屯門公路 日日蝕錢 拆左佢或封左佢  好冇?  傻仔  d傻西鳩up揾食  你冇腦架?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]