• 瀏覽: 5,615
  • 回覆: 31
+3
如果持另一個角度去看,高鐵有帶動城市人流而創造地方商機的可行性。

完善的道路網絡,對城市發展,是必需的。
找數嗎?債券可能是其中一方法。

香港的基建咪又係無底
就象只是考立名目似的
將政府庫房立稅人血汗的錢揪去填氹
錢去了那𥚃大家心中有數

港鐵又係頻頻出事
最近又話增加罰款
又有途經保充政府庫房收入
這種財技我識條鐵咩
突然有種預感港鐵好難唔頻頻出事

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-18 01:26 AM 發表

一般馬路支出是有限錢,因為起完,就不用請職員去營運。

政府亦會收車輛牌費去幫補。

但高鐵收乜人錢去維持?
真係見識了,原來馬路起好後不必保養

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-18 01:26 AM 發表

一般馬路支出是有限錢,因為起完,就不用請職員去營運。

政府亦會收車輛牌費去幫補。

但高鐵收乜人錢去維持?
高鐵帶動物流業,貨運你知道是甚麼?你講到高鐵只系運人一樣

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-17 12:43 PM 發表
又貴又只得西九一個站,新屎坑過後,無人坐,蝕大本,邊個找數?
頭幾年肯定蝕架啦, 總之唔使市民找數就得啦

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2018-1-17 12:47 PM 發表
香港的馬路有無錢贊架
精句!

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2018-1-18 05:29 AM 發表
香港的基建咪又係無底
就象只是考立名目似的
將政府庫房立稅人血汗的錢揪去填氹
錢去了那𥚃大家心中有數

港鐵又係頻頻出事
最近又話增加罰款
又有途經保充政府庫房收入
這種財技我識條鐵咩
突然有種預感港 ...
基建從來不是以賺錢為大前提, 若果庫房有錢, 但怕無效益而不去馬, 這些政府要不得....基建對民生有莫大的助益。
你去台灣高雄睇下, 三十年前的衞星城市發展停滯不前, 行人天橋生了銹也沒修葺, 真是飴笑國際...
港鐵頻頻出事是因為使用頻繁, 機件老化, 你們只看到玩財技的報導, 看不到港鐵三十年來投放不少資源, 更換車廂, 改良通訊系統, 加建屏障, 修葺磚瓦, 加新入閘機....等項目。
我雖然不常搭港鐵, 但想像到上班族如果沒了港鐵都幾頭痕

附件

images (1).jpg(9.26 KB)

images (1).jpg

images.jpg(12.39 KB)

下載.jpg(12.87 KB)

引用:
原帖由 xianrenb 於 2018-1-17 10:25 PM 發表

公共建設╱服務有兩種,一種收費,一種免費。
如果真的非常有利社會,不如免費,如道路,優化個效果。
如果沒有什麼實質得益,費用就應該盡量收回成本,如郵政服務,點都要貼郵票。

大家敢唔敢叫政府提供免 ...
免費即係叫所有納稅人比$,咁香港又真係好多人好少搭高鐵去大陸,所以行吾通,不過叫政府減價係可以的,之前我估計會同直通車一樣,點知貴左50蚊

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-17 10:55 PM 發表

窮遊有幾多經濟效益?又去離島露營呀?
離島遊都會有帶動經濟效益架,起碼要搭車又搭船,你思維可吾可以比D水凖呀?

起玫瑰園個陣唔見你問嘅?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-1-18 04:34 AM 發表

屯門公路 日日蝕錢 拆左佢或封左佢  好冇?  傻仔  d傻西鳩up揾食  你冇腦架?
蝕的錢有無高鐵的千分之一?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-18 12:20 發表
蝕的錢有無高鐵的千分之一?
屯門公路40年來1毛錢都冇賺過...

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-18 12:07 PM 發表

離島遊都會有帶動經濟效益架,起碼要搭車又搭船,你思維可吾可以比D水凖呀?
踩爛碼頭,留低垃圾蘇州屎,唔來好過來!

真係昂九到無倫。
你買層一千萬既樓收租,
一年收到幾十萬,
咁叫蝕左九百幾萬呀。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-1-18 12:37 PM 發表
真係昂九到無倫。
你買層一千萬既樓收租,
一年收到幾十萬,
咁叫蝕左九百幾萬呀。
你舉例子無用噶!本來基建談直接效益就系狗笑之舉,佢哋為咗反,就算明賺幾百億都肯定搵D嘢嚟反對,例如話佔用土地,列車經過噪音影響等等!慳翻D氣暖肚好過同佢哋爭論啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]