• 瀏覽: 10,686
  • 回覆: 49
+3
支付寶成唔功唔知道
只知會愈來愈多店舖使用
但香港人用很少

引用:
原帖由 tcy86 於 2018-1-18 07:44 AM 發表
支付寶成唔功唔知道
只知會愈來愈多店舖使用
但香港人用很少
講左十萬次都有,支付寶係香港當初既用意係比大陸遊客方便來港消費,所以有商戶順便推埋比大陸遊客有優惠;但問題係有部分玻璃心既香港人見到大陸人有幾十蚊有優惠唔抵得,大大聲投訴人地鋪頭話(歧視香港人呀),所以誠哥有見及此就順便搞埋支付寶HK 比一班玻璃心既香港人用埋。。
而家就沒完沒了

支持寶從來都係方便大陸人
連中國本身都承認內地流行佔天時地理
在外國很難流行,美國本身電子支付都唔成功
支付寶同微信只不過將功能整合
除非有好大吸引力,否則好難改變香港人的慣性

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2018-1-17 05:29 AM 發表
之前八達通同samsung pay合作嗰陣死推爛推支付寶嗰班又話唔會用又話nfc麻煩,之後見到之前有個post話支付寶hk係同大陸唔同,係大陸用唔到,衰過八達通,之後又見到馬雲都唔用支付寶,成班死推爛推支付寶 ...
我認為多個選擇都不錯,不用特意去反對。 當然在技術上和便利上仍需不斷的改善會更好。

支那煲想以本傷人,然後玩壟斷,但好快會俾人陰乾,又慢又麻煩,一無優惠,鬼用咩!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-1-18 04:52 PM 發表
支那煲想以本傷人,然後玩壟斷,但好快會俾人陰乾,又慢又麻煩,一無優惠,鬼用咩!
只有貪小便宜又無消費能力既香港人先會有所謂(優惠)而用一次0甘大把既0者,從0甘多次反對大陸支付班人都有呢個相同既特點

所以以前間間銀行就一直引一班貪小便宜既人走去係0甘開信用卡,比甜頭優惠你,交齊文件即開攞所謂既贈品;
後來發覺真係大班香港人真係貪免一年年費+贈品(以前系唔使簽帳滿幾多先送),就一年內唔用擺到過期前cut卡,所以後來就更改條款,要簽幾多錢先有份贈品(好多人到手馬上yaXhoo拍賣,價格平過銀行標價少少但比起淘X還差9丈遠),所以就越來越多人被消費仲系度笑笑口覺得好著數

引用:
原帖由 highflying 於 2018-1-19 06:02 AM 發表
全球最具價值百大品牌   中國一間都冇

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20160512/55094454

《福布斯》公佈,2016年全球最具價值品牌榜,蘋果公司連續第6年蟬聯冠軍,其品牌價值按年增長6%至15 ...
on9

https://www.gvm.com.tw/article.html?id=39222

分享是自己有多唔要,才自願分給人,但共人產的想法根本來自邪惡!

引用:
原帖由 highflying 於 2018-1-19 05:58 AM 發表
我識嘅所有香港90後同00後,
佢哋全部敵視邪惡中國,
永遠唔會用任何中國嘢,
未必嘅。嗰名改得衰啫。今日聽到個"支"字,無論政治立場,都會諗起支那。嗰花名支那寶就係咁嚟嘅。支付寶一係改名。唔係wechat流行香港機會比支付寶大得多。 雖然都係中國嘢。

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-1-19 10:44 PM 發表
everyone can see these:
中大真專家:Apple Pay + Android Pay 安全!支付寶保安漏洞最多!
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26957449

用戶賬號被盜刷2.5萬!支付寶回 ...
如果上網google一下,乜春嘢冇安全漏洞?
日本傳ApplePay盜刷案電子支付安全性堪慮- 國際- 自由時報電子報
日本頻現Apple Pay盜刷案件安全漏洞請你一定要防範_路由器之家
【實測】Android Pay安全漏洞無解鎖都過到數? - YouTube
Samsung Pay 驚爆漏洞!駭客遠端就能偷信用卡資料! | 自由電子報3C ...

多人用先多人hack,好似以前有d傻西話mac安全過pc咁白癡...

全部都係支付寶唔妥。對家冇新聞。

引用:
原帖由 paploo 於 2018-1-19 11:02 PM 發表
全部都係支付寶唔妥。對家冇新聞。
冇新聞?
Oh,,,已經系舊聞,因爲冇太多人用,所以冇乜人注意..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]