• 瀏覽: 4,184
  • 回覆: 19
+2
Executive日記——歡迎制服團體借用 青少年軍總會翻新 室內射擊場好吸引

Executive日記 - KellyChu 2018-01-15  

香港青少年軍總會完成第一期翻新工程。        

香港青少年軍總會早前宣佈完成總會大樓第一期嘅翻新工程,Kelly當時見到大樓設有障礙訓練場、室內射擊場等設備,又提供中式步操及軍體拳等訓練,覺得好吸引。總會昨日為大樓舉行開幕典禮,未來制服團體可以借用場地,市民都可以共用部份設備。

香港青少年軍總會大樓位於九龍灣啟業邨,樓高七層,面積約五千多平方米,翻新後設有障礙訓練場、軍樂訓練室、三十米嘅室內射擊場、沿繩下降設施、健身室及烹飪室等,將提供中式步操及軍體拳等訓練,由駐港解放軍親自教授,未來仲會增設攀岩,畀學員體驗唔同類型嘅活動。小妹覺得呢個場地配套好齊備,課程好多元化,真係青年強身健體嘅好地方!

特首林鄭月娥都有出席開幕典禮,主席陳振彬話,總會歡迎其他青少年團體使用佢哋嘅場地同設備,未來可借出場地畀本港十二個制服團隊,希望可以跨團體合辦不同課程,遲啲仲唔排除可開放設備畀市民共用O添!總會會進一步完善大樓設備,舉辦更多青少年活動,希望為青少年全面發展出一分力。

Kelly Chu
KellyChu 博客

係咪用真槍做射擊訓練?係就正

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-15 10:13 AM 發表
加入警隊, 就可用真槍做射擊訓練

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-15 10:52 發表

加入警隊, 就可用真槍做射擊訓練
未必既,海關,懲教,廉記都得

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-15 11:20 AM 發表

未必既,海關,懲教,廉記都得
有真槍都無用武之地, 警棍都要廢除, 唔知可以用乜?
上述設施由駐港解放軍親自教授, 唔知黃媒幾時跑出來吠下, 迫政府廢除埋解放軍呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-15 16:54 發表

有真槍都無用武之地, 警棍都要廢除, 唔知可以用乜?
上述設施由駐港解放軍親自教授, 唔知黃媒幾時跑出來吠下, 迫政府廢除埋解放軍呢?
咁又唔怕,解放軍只係教授民間“怎樣消除國家內部敵人”,係國防行為,特區政府無權過問,香港法院無權審。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-15 05:26 PM 發表

咁又唔怕,解放軍只係教授民間“怎樣消除國家內部敵人”,係國防行為,特區政府無權過問,香港法院無權審。
有黃狗願上鉤, 黃媒就怎作都得

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-15 17:29 發表

有黃狗願上鉤, 黃媒就怎作都得
炒作還炒作,不會惡得出乜野樣,最多狗吠兩聲,然後收工

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-1-15 10:13 AM 發表
試過在成都軍區俱樂部晚上真槍射擊,一條白光直奔向標把,勁正!

不知是否由康文署負責
亦不知是否新官上任 ,康文署最近租借場地….條件增加

對上十年 ,小弟的業餘樂團 ,每年都租借沙田大會堂演出
但今年被拒 ,原因係合奏太少
這位新官根本不明白 ,十多人的業餘合奏 ,排練多麼困難

其實本港的演藝事業 ,當年雄霸亞洲
就算最近幾年 ,本港歌手在內地最高收視節目”歌手”的比賽中
亦拿到兩冠一亞…..李玟 ,林憶蓮 ,gem

所以 ,港府新官 ,應該思考
多加資助和推廣 ,本港的演藝事業發展

引用:
原帖由 流文 於 2018-1-16 09:49 AM 發表
不知是否由康文署負責

這位新官根本不明白 ,十多人的業餘合奏 ,排練多 ...
會不會是有別的樂團, 規模比你們大, 又比你們先一步租借了場地呢?

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-1-16 12:12 PM 發表

會不會是有別的樂團, 規模比你們大, 又比你們先一步租借了場地呢?
師兄指既可能性相當大
亦高興有更大規模新樂團出現

而我想講係康文署方針問題
樂團每年一次收費演出 ,剛剛夠一年經費

包括樂器成本 ,租場排練 ,樂器運輸等等
而且康文署指定 ,要在各社區 ,義務演出數場

雖則我地位導師指揮 ,係演藝學宛退休導師
如果樂團解散 ,對我等團員影響不大

但康文署要注意 ,好似我地咁 ,解散一團就少一團
文化沙漠……..就此形成

引用:
原帖由 流文 於 2018-1-16 09:49 AM 發表
不知是否由康文署負責

這位新官根本不明白 ,十多人的業餘合奏 ,排練多 ...
原因有幾種:

1. 新人新上任,只懂按本子辦事,不懂亦不識變通。
2. 按本子辦事,就不會被指各項罪名。
3. 問責制被濫用,你不能百分百符合本子的條件,不租給你就不必被問責。

我所屬的團體,借用公眾地方活動時亦要多了不少麻煩,是從前不會有的。

引用:
原帖由 流文 於 2018-1-16 02:55 PM 發表

師兄指既可能性相當大
亦高興有更大規模新樂團出現

而我想講係康文署方針問題
樂團每年一次收費演出 ,剛剛夠一年經費

包括樂器成本 ,租場排練 ,樂器運輸等等
而且康文署指定 ,要在各社區 ,義務演出數場
...
我認識一個小型兒童合唱團, 每年聖誕都會在新鴻基地額轄下的商場演出, 曾經有一年也沒給檔期他們演出, 但這兩年又再恢復給他們演出的檔期。
相信你們的狀況都會有轉機, 或者試下進軍私營大型商場, 不用灰心!

引用:
原帖由 40342 於 2018-1-16 03:32 PM 發表

原因有幾種:

1. 新人新上任,只懂按本子辦事,不懂亦不識變通。
2. 按本子辦事,就不會被指各項罪名。
3. 問責制被濫用,你不能百分百符合本子的條件,不租給你就不必被問責。

我所屬的團體,借用公眾地方活動 ...
問責制被濫用的後遺症, 很多時候都變成兩面刃

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]