• 瀏覽: 8,936
  • 回覆: 90
+5
引用:
原帖由 payday 於 2018-1-14 09:18 PM 發表
香港人追求民主制度
共產黨永遠做唔到
獨裁治國,貪污腐敗
就係呢個習總治國理念

回歸以後,香港已經被赤共嚴重污染
為求操制香港,無所不用其極
昔日港英年代安穩生活難再返

年青一輩深受其害
港人爭取獨立理想當 ...
只係跟風,以為反建制好型,但其實只係無腦表現。

引用:
原帖由 kolicson 於 2018-1-16 05:05 PM 發表

首先,恭喜你已經觸犯刑法,
然後,請你唔好代表曬所有年輕一代,深受其害嘅只係黃絲年輕一代。
最後,麻煩你儘快辦移民手續,離開香港,因為香港行政全稱係“中華人民共和國香港特別行政區”,受中華人民 ...
佢地一來走唔到,二呢只係人講佢又講扮型,當然,真係有人可能收咗錢希望搞亂香港,有d就純粹無知地唔妥中共而小學雞咁反反反

引用:
原帖由 阿瞞。曹 於 2018-1-16 07:40 AM 發表

先不論中共如何, 英國怎樣, 就請樓主回答如下數問:
香港縱然立國, 欲求安穩, 或以樓主之言, 要"重返港英年代生活", 當何以為之?  
建國者並非叫叫口號, 扯扯旗便能成事, 實質治國安邦之策為何?
港人何以維生 ...
佢地唔會答,佢地只會繼續講一切由民決定,當然,講講下就會話你知民主無解決唔到嘅事。

其實你話年青人支持獨立,根本係你妄想驚弓之鳥

除咗個幾位人兄靠把聲嘈下

我又真係唔覺得年青人會做得出呢一步

只能怪香港政府沒有推行愛國教育。

你先學林覺民英勇就義吧

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-15 11:52 AM 發表

你知唔知香港幾時開始有真正民選議員?
香港有真正民選議員係基本法落實開始。以前立法局議員多數數係港英政府指定�行政局議員兼任。局內仲有官守議員。
基本法落實之前,香港人係冇權選立法局議員。以前�立 ...
其實有一點港英時代係遠勝今日嘅特區香港嘅,那時候的立法會比較專制獨裁,立法執行容易,今日就太多民主意見,要執行一件事就太多反對意見,太多提出問題嘅人而無解決問題嘅人。

引用:
原帖由 terivan 於 2018-1-17 01:34 PM 發表

其實有一點港英時代係遠勝今日嘅特區香港嘅,那時候的立法會比較專制獨裁,立法執行容易,今日就太多民主意見,要執行一件事就太多反對意見,太多提出問題嘅人而無解決問題嘅人。
呢樣就真係要服英國佬。英國佬响中英聯合聲明中已落咗個套,話明係香港政制"回歸"後五十年不變,所以响基本法落實後,佢先將香港政制改變。
佢哋又估算,中國一定點都會收回香港,收回後又一定唔敢將政制改回。所以可以肆無忌咁改政制。

引用:
原帖由 payday 於 2018-1-14 09:18 PM 發表
香港人追求民主制度
共產黨永遠做唔到
獨裁治國,貪污腐敗
就係呢個習總治國理念

年青一輩深受其害
因未去過最近獨立出來的地方

引用:
原帖由 hkguy001 於 2018-1-17 02:22 PM 發表

因未去過最近獨立出來的地方
因為已冇人報導北非由獨裁走向民主後嘅亂象。

引用:
香港人追求民主制度
共產黨永遠做唔到
獨裁治國,貪污腐敗
就係呢個習總治國理念

年青一輩深受其害
那麼為何全國人民包括香港市民起碼超過13億人民,反對港獨吖?!

引用:
原帖由 payday 於 14-1-2018 21:18 發表
香港人追求民主制度
共產黨永遠做唔到
獨裁治國,貪污腐敗
就係呢個習總治國理念

年青一輩深受其害
人蠢原來真係冇藥醫

支持香港獨立的年輕人,多數平庸冇父幹,現有制度下注定係失敗者,他們好低能地以為只要推翻現有制度,香港就會有公義有民主,有平等機會,自己會冇咁蝕章

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-1-16 05:35 PM 發表

只係跟風,以為反建制好型,但其實只係無腦表現。
反建制本身並無問題, 問題係反完之後, 自己提唔出比人好嘅方案。
猶記得一黃姓人士, 在早年選舉論壇上談港獨,
其內容大意為"諸君只從現實角度分析, 比如資源, 地理, 生計因素出發,
港獨自然不可行。港獨該從精神層面出發... "
原來港人已進化至不吃人間煙火

孤意以為, 中共獨裁, 中共貪腐, 本來所言非虛,
"污染香港"一說亦非無的放矢, 回歸之後民生每況愈下可能亦係事實,
但"獨立"如果解決呢D 問題, 港獨份子仍無法提供具體答案。

引用:
原帖由 阿瞞。曹 於 2018-1-18 05:44 AM 發表

反建制本身並無問題, 問題係反完之後, 自己提唔出比人好嘅方案。
猶記得一黃姓人士, 在早年選舉論壇上談港獨,
其內容大意為"諸君只從現實角度分析, 比如資源, 地理, 生計因素出發,
港獨自然不可行。港獨該從精 ...
何以我會說是跟風?是因為真的有很很多的例子...... 只要外國做了什麼,香港...當然,其他地方也會彷效......

但最大的問題是:香港的彷效者並沒有用腦!而且,一旦遇上異見,就三歲孩童上身,就算是長者也是如此!

如君所言,建國不是小事,但所有需要思考的地方,港毒的其實一律沒有想過,這是為什麼?很簡單!

打個比喻,生一個小朋友,真的有不小事情要考慮,但黃絲就傾向...其實只是懶得去想,一句船到橋頭自然直,跟他們認為一旦有民主,而且獨了立,香港就會從此美好,當然,潛台詞不是歸英就是妄想得到美國的照顧;

但可悲的是,大多數有此想法的人都不知道,就算中國真的如他們口中的支爆,英美也不會望你香港一眼,因為一切政治都是要講利益的,香港現在之所以受到英美重視,是因為他們要從中國鬥法,一旦中國消失,你認為沒有了太陽的月亮晚上仍會發光嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]