• 瀏覽: 36,524
  • 回覆: 315
  • 追帖: 3
+2

近日有內地媒體捕捉到功夫高手馬雲,係重慶某間酒吧小酌,不過最得意係馬雲個晚大約洗咗1300蚊人仔,但無用到自家品牌嘅支付寶,反而碌卡畀錢!

內地網站《上游新聞》報道話,馬雲同阿里巴巴資深副總裁總裁胡曉明一行6人,噚晚10點幾去咗重慶一間酒吧飲嘢,由於馬雲實在太出名,好快有人認出佢,都被工作人員婉拒了,最終馬雲坐咗一個鐘就走咗。

馬雲佢地叫咗啤酒同幾款小食,埋單大概1300蚊人仔,值得留意喺,馬雲無用到支付寶,而喺碌卡畀錢。

支付寶喺微博解話,每個人喺支付方式上嘅選擇都是自由,

愛國網民可能話唔用支付寶 馬雲好落後

新聞來源連結:
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1515669657305&issue=20180111

係咪因爲支付寶要自己行出門口畀錢,碌卡就遞畀侍應搞掂?

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-1-11 10:21 PM 發表
始終都要行出門口

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-1-11 22:21 發表
咁即係無信用卡咁方便,支寶二奶嘢,唔該櫃位俾錢

碌卡夠型,又有機會晒卡

唔通發明火車既, 出街永遠搭火車咩

引用:
原帖由 巴菲特 於 2018-1-11 10:43 PM 發表
發明火車嘅出街梗係坐名車。佢點會同人逼!

引用:
原帖由 一言狗頂 於 2018-1-11 10:33 PM 發表

始終都要行出門口
可能係坐係度等同行去門口排隊等畀錢嘅分別!

亞洲排頭幾位既富豪都要自己比錢,夠貼地,以為好像電視劇,實有助手負責比錢

引用:
原帖由 133331628 於 2018-1-11 10:37 PM 發表

咁即係無信用卡咁方便,支寶二奶嘢,唔該櫃位俾錢
用支付寶都唔一定要去櫃位俾架,服務員只需要攞定個QR Code,就俾到錢啦,唔系唔知丫

引用:
原帖由 巴菲特 於 2018-1-11 10:43 PM 發表
話火車好過私家車既
原來自己都係坐私家車

引用:
原帖由 師兄 於 2018-1-12 01:13 AM 發表

用支付寶都唔一定要去櫃位俾架,服務員只需要攞定個QR Code,就俾到錢啦,唔系唔知丫
係咪即係靜態碼?係啲話咪仲煩,入完銀碼再入密碼,一千以上無免密。點似大筆一揮咁爽!

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-1-12 01:23 AM 發表

係咪即係靜態碼?係啲話咪仲煩,入完銀碼再入密碼,一千以上無免密。點似大筆一揮咁爽!
甘你去櫃員機攞錢,咪又要攞銀包又要插咭入部機道再入密碼,甘Q煩
你有冇考慮cut左張咭丫(麻L煩)

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-1-12 01:23 AM 發表

支付寶有2種付款方式,你知唔知架

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]