• 瀏覽: 41,771
  • 回覆: 283
  • 追帖: 2
+3
社工,根本就係呃飯食職業,大家睇佔中就知,無個好人

集體愚昧

引用:
原帖由 摩頂奇俠 於 2018-1-11 09:51 PM 發表

咪係,細路一段時間冇返學都係問題個案 la, 班 PK 社工有冇認真 follow d case?
社工成日話唔夠人手唔夠時間,其實少啲參與政治活動就有時間做多啲嘢啦!!

引用:
原帖由 中頑童 於 2018-1-11 06:46 PM 發表
香港變到真係K型社會長久下去?看來 終有一日會大爆發?
香港人:「關我撚事咩,我有工返、有樓炒、有女屌就得....」

引用:
原帖由 whostop 於 2018-1-11 11:06 PM 發表

咁個女人可以點,,一個人照顧二個又點工作呢?
不能工作,可以申請綜援,就算未攞到綜援,幾窮都冇藉口搞到成屋屎尿唔理!!

其實點解會甘窮?無公屋無綜緩?甘凍天氣無褲著好可憐。我仔呢排著兩條褲...

引用鄧爺名句:不管黑貓白貓,捉到老鼠就是好貓。今次個社工做到嘢就值得稱許!

我心諗係咪要冇哂社工,然後將啲問題交哂俾剩係識負面批評別人的人處理,啲問題就會改善? 不如大家行多一步,俾多啲鼓勵同協助,唔好求其講兩句就好似乜都知乜都看透。做實事嘅人就會明白講少句冇用同冇幫助嘅說話。

同埋想講毒品害人,唔尊重婚姻家庭都會傷害了兒童。細路係由阿爸阿媽生!家庭係佢哋成長嘅原生地,當然有其他機制有能力同有權承擔,就晨早帶走啲細路遠離危險環境啦!

上次果單肢解個女單案冇左下文

社工老師平時唔多理,發生臨臨事件就頻頻補鑊,而家補幾多都冇用,相信兒童事件一早大量存在現今香港,衹不過火燒眼眉,焗住跟進而揭發更加多同類事件!悲哀的香港社會!

引用:
原帖由 他們都猜錯 於 2018-1-11 09:12 PM 發表

講黎聽下??
好似係杜工多次要求家訪都唔應門
有人引用保護婦孺條例要求消防爆門入屋
結果救返個細路女

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2018-1-12 12:17 AM 發表

不能工作,可以申請綜援,就算未攞到綜援,幾窮都冇藉口搞到成屋屎尿唔理!!
咁又係,,清潔衛生係基本!好住家中有養狗!可能隻狗剛剛排出!

引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-1-11 06:50 PM 發表
真係唔明白
點解有成年人
可以咁樣對待小朋友 ...?(?(?(
她的老公呢?  我相信她是用報複的心態對付孩子, 十分明白.

蟥屍狗會話黑警無搜查令強闖民居,兼破壞市民財物

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]