• 瀏覽: 1,416
  • 回覆: 8
首先申明, 本人讚成一地一檢(香港讓出此關口港人人員的任命權但保留兩邊的監督權)和所有軍事違禁品全部交給中國處理。
好處: 不用修改基本法, 執行一國但保留兩制的合作。

下為早期的討論

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25604781&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

探討法治在香港的狀況

以民為本。我唔覺得一地兩檢有錯。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-11 12:45 PM 發表
咁不如取消關口,仲方便。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-11 01:08 PM 發表

咁不如取消關口,仲方便。
咁又係呀!
不過有啲人好驚中國有強力部門。有關口佢哋都驚呢個部門會從一地兩檢關口入嚟香港捉人。冇咗關口,佢哋咪仲驚!
不過咁,要推翻莊豐源案判決先。如果唔係,又有好多人驚雙非兒童又出現。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-11 02:21 PM 發表

咁又係呀!
不過有啲人好驚中國有強力部門。有關口佢哋都驚呢個部門會從一地兩檢關口入嚟香港捉人。冇咗關口,佢哋咪仲驚!
不過咁,要推翻莊豐源案判決先。如果唔係,又有好多 ...
叛國賊通常都這樣

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-11 12:45 PM 發表
只就是主要原因李柱x 叫極中共違背對香港的承諾而港人都沒有反應。 大部分市民(華人)都明白此事的必須性(除非反對者提出方案)。
根據華人的傳統, 維持高效的政府是必須的但是當權者令人民生活艱苦, 大家就會起來革命- 中國歷史的發展史實。
不過在現代共產黨的中國, 假如可五年一任和最多做兩任, 中國可以很快領導華人供獻人類。

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-11 02:21 PM 發表

咁又係呀!
不過咁,要推翻莊豐源案判決先。如果唔係,又有好多 ...
解放軍?

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-11 05:01 PM 發表

解放軍?
點知呀!要問泛民。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]