• 瀏覽: 19,613
  • 回覆: 87
+2
引用:
原帖由 lewark 於 13/1/2018 10:52 發表

係大陸外匯管制得過嚴。

連支付寶都無法係香港普及。

我有齊微信。支付寶。係大陸係方便。
係香港我就用八達通。信用卡。

支付寶咁攪法。唔使黃絲唱衰都自動式微。
香港細,八達通好多度都用到,其實已經係最快捷方便嘅方案,不過八達通做唔到嘅嘢,都有其他工具可以做到。

我覺得支付寶而家行錯路﹙但又可能係必經之路﹚,就係喺有八達通嘅地方推廣,我用八達通仲快過佢,點解要用你?

反而應該大力推廣去街市的士同細舖。

不過,有一樣嘢係十分重要!
就係 Tap and Go 出咗 iCard 功能,無需實體卡,只需申請一個帳戶,就有齊轉賬交費等功能,八達通總裁喺其中一個訪問都講過,會研究八達通用手機支付的可能性。

而家推出咗 Smart Octopus﹐其實只要將八達通 app 好似 Tap and Go 咁,可以申請一張虛擬八達通卡﹙唔經 Samsung Pay 等平台﹚喺手機上,有齊支付寶嘅功能,加埋 O! ePay 嘅 QR Code 支付,咁支付寶就算有李嘉誠喺背後,都可能鬥唔過 Smart Octopus。

就睇吓八達通出唔出到 Smart Octopus 個 app 先!

引用:
原帖由 你個章 於 14/1/2018 14:40 發表

樓主睇左醫生未呀?咁都叫反中言論?搵鬼同你討論。痴X線
你咁都唔知你嗰啲係反中言論?弱智的嗎?

引用:
原帖由 lobe33 於 14/1/2018 17:13 發表
我見支付寶發展得幾好, 最近去數字台交費都可以用支付寶比錢, 幾方便
最怕做嚟做去只係做到長和旗下嘅公司﹙其他公司唔理佢﹚,變咗小圈子玩意。

除非長和可以收購繳費靈,然後整死佢,將有關功能搬去支付寶﹙個人唔介意,繳費靈功能有限﹚﹐咁先可以迫市民一定要用支付寶。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-1-16 03:12 AM 發表

你咁都唔知你嗰啲係反中言論?弱智的嗎?
唔支持支付寶就係反中,明白了。唔怪得中國俾人叫鬼國啦,原來因為有你ED鬼民,大陸撚真可悲。

引用:
原帖由 你個章 於 16/1/2018 05:34 發表

唔支持支付寶就係反中,明白了。唔怪得中國俾人叫鬼國啦,原來因為有你ED鬼民,大陸撚真可悲。
係睇你不嬲講嘅嘢覺得膚淺同幼稚啫,我都支持八達通多過支付寶,我又反中咩!

你講嘢成熟啲其他人就唔會喺心度笑你㗎喇,我講緊現實世界。

支付寶跟內銀競爭,阿爺會點做?食住花生看。。。

想當年八達通都係同地鐵合作,將儲值飛轉晒做八達通先逼到人用,如果你任你揀,就算有著數啲人都係攞完著數就行返舊路。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 11:58 AM 發表

我個大陸支付寶用唔到。你可以試下。
真係考多大6人喺腥港用支付寶喎!你個戶口可能有問題

一定嫁啦,香港人反中。無經大腦,總之係中國既野就反。無人民支持,又點會成功?

支付寶唔重視香港呢個市場,應該講,佢只注重中國大陸呢個市場,其他地方只係方便中國大陸市民,先至設立一下。

標題所講唔理想,只因為佢唔重視,亦懶得搵商家合作,否則優惠就應該共用或者更多香港及其他地方進行服務配對。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-11 11:27 AM 發表

大陸支付寶香港用唔到? 冇理由喎, 我見好多內地人在百貨公司買野, 都係用支付寶....小店就唔知啦
其實大陸支付寶係香港買100 港紙
係比100人仔定計返81 人仔

十三億市場。加埋你都係十三億七百萬,連零頭都算唔上。我係高層都諗唔到咩原因要入你度攪,重要涉及兩地金融交流。開多支team等你自生自滅好過。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 09:14 AM 發表
我有一個大陸登記嘅支付寶戶口。用來買高鐵票,機票,淘寶。

自從有宣傳推出香港都可以用支付寶,
就試下用支付寶係小店買野,但係大陸支付寶不能支付。

即係要係香港再登記一個香港支付寶戶口,再掛一張香港 ...
內地人先會用此支付

引用:
原帖由 yankinng 於 2018-1-16 08:12 AM 發表

真係考多大6人喺腥港用支付寶喎!你個戶口可能有問題
你都唔睇清楚,cap 埋圖啦。大陸身份證完全無問題。

在香港買野用港元, 點用大陸支付寶?
開多個LOR, 有咩所謂
不過我都未得閒搞 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]