• 瀏覽: 19,609
  • 回覆: 87
+2
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-11 02:41 PM 發表

香港人裝內地支付寶, 同樣要綁內地銀行戶口,內地手機號.....會唔會係因為香港人在香港用支付寶時,用緊香港手機號呢個原因?

正如我用的是中移動一卡兩號, 在內地用的是國內手機號登記支付寶,但在香港時就自動切換 ...
應該唔關手機號碼事,手機在支付寶使用時只是個工具,支付寶是行網絡,咁在香港一定是香港網絡。
按此推論即係關戶主身份問題,即係如果你係香港人登記,在香港就用唔到,因為好多優惠係比國內遊客而非本地人。

引用:
原帖由 BaBa_` 於 2018-1-11 02:23 PM 發表
好似有電訊商已經可以用支付寶比錢, 佢地越做越大越普及就真
http://www.menclub.hk/mobile/article/article.php?cat=tech&aid=13958
點解我個台無得咁比...

原來你哋冇睇文滙報。 香港政府自己做支付系統。 到時營運商只會駁到政府系統上面。 作用有限。 睇樣中國亦會行同一條路。支付系統對金融安全越來越緊要。唔可以俾民間,即使官控嘅民企。

香港文匯報訊(記者馬翠媚)金管局推出7招推動港銀發展成智慧銀行,銀行業界反應正面,其中花旗集團香港及澳門區行長盧韋柏昨出席《香港銀行家峰會》後接受訪問,他認為金管局7招對本港發展同樣舉足輕重,但相信最易令市民感受到環境轉變的措施,將是明年9月推出的快速支付系統,但他不認為本港引入虛擬銀行後,會為傳統銀行帶來衝擊。

趨線上線下雙線發展模式

盧韋柏認為,快速支付系統若能連接市場各持份者,及接通電話號碼,做到「全接通」的話,相信支付將更方便及多元化,亦有信心本港日後在相關服務上發展,可以媲美騰訊(0700)旗下微信支付及螞蟻金服旗下支付寶在內地的發展情況。

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-1-11 15:09 發表

應該唔關手機號碼事,手機在支付寶使用時只是個工具,支付寶是行網絡,咁在香港一定是香港網絡。
按此推論即係關戶主身份問題,即係如果你係香港人登記,在香港就用唔到,因為好多優惠係比國內遊客而非本地人。
應該係境外只接受“內地居民身份認證”的支付寶先用到,除左香港,其他地方都有咁情況

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-1-11 02:00 PM 發表
尼個唔系主因,主因系香港it落後
好似係, 有人講過香港 IT 落後 ?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-11 11:27 AM 發表

大陸支付寶香港用唔到? 冇理由喎, 我見好多內地人在百貨公司買野, 都係用支付寶....小店就唔知啦
香港人係大陸開的支付寶,出左大陸係用吾到。相反大陸人係大陸開的支付寶,世界通行,只要間店支援就得。

另外,微信也是一樣道理,所以香港有支付寶/微信付款優惠都吾關香港人事

我都有大陸版的支付寶, 香港人開銀行戶口及開支付寶, 都係用香港身分證及回鄉卡登記,  就係因為咁, 就已經鎖死限制某些功能, 例如出咗大陸國境就唔用得, 我想買支付寶內的[餘額寶]存錢收利息, 都唔可以用, 一定要係大陸人才可以買餘額寶,
香港人至今都唔係[國民待遇], 而係境外人士.

付寶在香港發展不會理想,因為冇土豪

支付寶咁多限制。根本無發展空間。
八達通係香港應該暫時穩勝。

你身份認證應可以以玩餘額寶
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-1-13 03:44 AM 發表
我都有大陸版的支付寶, 香港人開銀行戶口及開支付寶, 都係用香港身分證及回鄉卡登記,  就係因為咁, 就已經鎖死限制某些功能, 例如出咗大陸國境就唔用得, 我想買支付寶內的[餘額寶]存錢收利息, 都唔可以用, 一定 ...

因為有香港身份證既人未必系中國人呢
我諗中國政府需要另一種方法去證明真中國香港人既方法
引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-13 08:43 AM 發表
支付寶咁多限制。根本無發展空間。
八達通係香港應該暫時穩勝。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-1-13 10:11 AM 發表
因為有香港身份證既人未必系中國人呢
我諗中國政府需要另一種方法去證明真中國香港人既方法
係大陸外匯管制得過嚴。

連支付寶都無法係香港普及。

我有齊微信。支付寶。係大陸係方便。
係香港我就用八達通。信用卡。

支付寶咁攪法。唔使黃絲唱衰都自動式微。

我覺得餘富寶等既功能唔係支付寶成功既關鍵
最重要系各商店(及網上)及使用率先系關鍵,不過香港系尼方面好落後
中國內地咁成功,因為行動支付打通線上線下, 香港起碼要多十幾二十年先做到
所以本土既什麼T&G,Payme都唔會成功
引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-13 10:52 AM 發表

係大陸外匯管制得過嚴。

連支付寶都無法係香港普及。

我有齊微信。支付寶。係大陸係方便。
係香港我就用八達通。信用卡。

支付寶咁攪法。唔使黃絲唱衰都自動式微。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-1-13 10:09 AM 發表
你身份認證應可以以玩餘額寶
試過存錢入去, 唔受理, 微信都有類似產品, 香港身分證都係唔得, 要大陸身分證才得.
香港身分證可以買理財產品, 我支付寶及微信都有買理財產品, 比起存錢入銀行更方便更快提現, 存取手續又快, 更可即時睇到滾存的利息, 大陸銀行有危機.

大陸人多數冇信用咪要用支付寶。香港人有選擇右驚支付寶安全問題,可以唔用都唔用啦!上淘寶焗用就冇得講姐。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]