• 瀏覽: 19,587
  • 回覆: 87
+2
引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 09:14 AM 發表
我有一個大陸登記嘅支付寶戶口。用來買高鐵票,機票,淘寶。

自從有宣傳推出香港都可以用支付寶,
就試下用支付寶係小店買野,但係大陸支付寶不能支付。

即係要係香港再登記一個香港支付寶戶口,再掛一張香港 ...
只係其中一種支付方法,用唔用你話事

人地做得好唔好使你認同?你同馬雲咩關係? 唔好on 9啦

我有朋友欠我五百蚊,跟住用佢大陸開既支付寶send去我香港既支付寶,點知舊錢用唔到,話咩我個account要返內地開個銀行戶口!於是我放棄唔再搞佢!低能!

引用:
原帖由 hotsummer77 於 2018-1-16 09:16 AM 發表
我有朋友欠我五百蚊,跟住用佢大陸開既支付寶send去我香港既支付寶,點知舊錢用唔到,話咩我個account要返內地開個銀行戶口!於是我放棄唔再搞佢!低能!
開完之後,你係香港就用唔到。
話只適用於內地身分證登記。
所以都幾難成功。

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-16 09:39 AM 發表

開完之後,你係香港就用唔到。
話只適用於內地身分證登記。
所以都幾難成功。
支付寶想成功就要比多D著數就容易D,
不過起碼成功迫8達通做野唔可以一成不變,有競爭竟就進步.對消費者係好的.

睇下以後得唔得啦,到時再算.

如果支付寶HK可以返大陸都用到,有咁大個理由,支付寶HK一定即時爆紅。可惜支付寶HK唔用咁大個優勢,便變成佢在香港發展的最大缺陷。

引用:
原帖由 x747x 於 2018-1-16 03:16 AM 發表

最怕做嚟做去只係做到長和旗下嘅公司﹙其他公司唔理佢﹚,變咗小圈子玩意。

除非長和可以收購繳費靈,然後整死佢,將有關功能搬去支付寶﹙個人唔介意,繳費靈功能有限﹚﹐咁先可以迫市民一定要 ...
這個方法幾好喎,pps係香港電訊的,兩仔爺返屋企關埋門傾掂佢,咁成個市場又可歸邊了。

引用:
原帖由 hotsummer77 於 2018-1-16 09:16 AM 發表
唔係用唔到而係你唔識去用。
佢本身個機制係要綁定指定開通既大陸戶口先可提現,而你無大陸戶口當然無得提現好正常下話,等於你叫人入人仔落你戶口,咁係咪要搞d野,換反港幣先可以入呀?
而且唔係唔可以用,我而家都係大陸唔係好用得但我朋友經常淘寶完出問題退款都叫人退落我賬號,大大話話都幾千蚊我都用曬梨淘寶,點解我得你唔得?

八達通要租機費,若商戶減少成本,就有可能打破困局

引用:
原帖由 alanfkl 於 2018-1-16 10:30 AM 發表
如果支付寶HK可以返大陸都用到,有咁大個理由,支付寶HK一定即時爆紅。可惜支付寶HK唔用咁大個優勢,便變成佢在香港發展的最大缺陷。
我覺得唔會爆紅囉,就算支付寶以後發展到可以全球通用,都有一班逢中必反既人係度咁又點會爆?
仲有,香港人口就算全部人用又如何,學城哥話齋,香港全部生意都唔及外國既百分之十。。。

唔明,喺歐洲都見到好似可以用支付寶

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-1-11 10:24 AM 發表
大陸支付寶既成功係得力於中央助攻

支付寶既大數據可以協助國家尋找發展既大方向

但係香港受私隱條例限制(保護),

數據唔可以直接俾中央有關部門取用

失去佐中央助攻既支付寶要泥香港開荒, 自然難得多

...
Ching太天真了。個人層面的資訊大概不能轉交,但全局性的數據分析不受限制啊。例如:20-30年齡層的消費習慣,銅鑼灣區的消費分佈之類。在經濟管理層面,事實上不需要micro的資訊,marco的數據分析更重要

引用:
原帖由 arthurking1 於 2018-1-16 11:00 發表
唔明,喺歐洲都見到好似可以用支付寶
要通過大陸居民身份認證先可以用到

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 09:14 AM 發表
我有一個大陸登記嘅支付寶戶口。用來買高鐵票,機票,淘寶。

自從有宣傳推出香港都可以用支付寶,
就試下用支付寶係小店買野,但係大陸支付寶不能支付。

即係要係香港再登記一個香港支付寶戶口,再掛一張香港 ...
好簡單啫,香港放棄用港幣,同大陸統一貨幣,中港融合,用埋大陸制度,一國一制,未暢道無阻。

支付寶咁強,為左方便用佢,放棄少少野在所難免

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]