• 瀏覽: 19,586
  • 回覆: 87
+2
我有一個大陸登記嘅支付寶戶口。用來買高鐵票,機票,淘寶。

自從有宣傳推出香港都可以用支付寶,
就試下用支付寶係小店買野,但係大陸支付寶不能支付。

即係要係香港再登記一個香港支付寶戶口,再掛一張香港銀行戶口卡先用到。
咁不如用八達通。
內地戶口嘅錢又畀大陸鎖係內地戶口。一年先得十萬可以轉落來。
大陸有時太過限制人民幣流出,又要做大人民幣。又多多規限。

支付寶都係咁,點做大?

我也是

在香港用支付寶沒優惠

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-1-11 09:40 AM 發表
我也是

在香港用支付寶沒優惠
在香港用唔到大陸個支付寶。
呢點好失敗。

大陸支付寶既成功係得力於中央助攻

支付寶既大數據可以協助國家尋找發展既大方向

但係香港受私隱條例限制(保護),

數據唔可以直接俾中央有關部門取用

失去佐中央助攻既支付寶要泥香港開荒, 自然難得多

如果早多5-10年, 多大陸遊客泥香港既時候

要發展仲易D

依家就更難

之前在 AEON Promote 用大陸支付寶有八折, 香港支付寶無優惠....

其實香港有唔少商舖收大陸支付寶...

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 09:14 AM 發表
我有一個大陸登記嘅支付寶戶口。用來買高鐵票,機票,淘寶。

自從有宣傳推出香港都可以用支付寶,
就試下用支付寶係小店買野,但係大陸支付寶不能支付。

即係要係香港再登記一個香港支付寶戶口,再掛一張香港 ...
大陸支付寶香港用唔到? 冇理由喎, 我見好多內地人在百貨公司買野, 都係用支付寶....小店就唔知啦

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-1-11 10:24 AM 發表
大陸支付寶既成功係得力於中央助攻

支付寶既大數據可以協助國家尋找發展既大方向

但係香港受私隱條例限制(保護),

數據唔可以直接俾中央有關部門取用

失去佐中央助攻既支付寶要泥香港開荒, 自然難得多

...
從來搞系統
要了解整個供應鍊及生產程序

尤其是第四工業革命物聯網
是由供應鍊上游開始上數據的

香港大部份產業及消息
都是供應鍊下游及最終成品層

落後是必然

簡單點, 在河流上游享受的水及資訊, 永遠都是最清最快

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-11 11:27 AM 發表

大陸支付寶香港用唔到? 冇理由喎, 我見好多內地人在百貨公司買野, 都係用支付寶....小店就唔知啦
不是用不了

是唔抵用

好比澳門,去吃一餐,  港幣葡幣人民幣都是同一數額

你是澳門人, 用什麼幣??
**葡幣比港幣便宜3%

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-11 11:27 AM 發表

我個大陸支付寶用唔到。你可以試下。

應改有不少內地人在港用支付寶買嘢卦,而且不少國家都設支付寶等方便內地人去旅遊購物,估計是否同認可支付寶連結的銀行戶口有關?

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2018-1-11 12:17 PM 發表
應改有不少內地人在港用支付寶買嘢卦,而且不少國家都設支付寶等方便內地人去旅遊購物,估計是否同認可支付寶連結的銀行戶口有關?
係香港人登記嘅內地支付寶用唔到係香港。

係內地用無問題

尼個唔系主因,主因系香港it落後

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 01:13 PM 發表

係內地用無問題
原來如比

好似有電訊商已經可以用支付寶比錢, 佢地越做越大越普及就真
http://www.menclub.hk/mobile/article/article.php?cat=tech&aid=13958

引用:
原帖由 lewark 於 2018-1-11 01:13 PM 發表

係內地用無問題
香港人裝內地支付寶, 同樣要綁內地銀行戶口,內地手機號.....會唔會係因為香港人在香港用支付寶時,用緊香港手機號呢個原因?

正如我用的是中移動一卡兩號, 在內地用的是國內手機號登記支付寶,但在香港時就自動切換成香港手機號?所以用唔到?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]