• 瀏覽: 1,442
  • 回覆: 10
許仕仁,貪曾,689,何志平,點解97後香港咁多貪官? 我覺得政府導德水平日漸低下,連犯法嘅人都可做律政司,而且簡單一句敏感性不足就可以推翻罪名。

你覺得97前無?

引用:
原帖由 Classico 於 2018-1-10 02:14 PM 發表
許仕仁,貪曾,689,何志平,點解97後香港咁多貪官? 我覺得政府導德水平日漸低下,連犯法嘅人都可做律政司,而且簡單一句敏感性不足就可以推翻罪名。
好簡單, 97前英國直接監管港英各級官員, 並設立政治部監控及收集黑材料,揸住晒佢地痛腳,
回歸後阿爺一國兩制, 只要唔反共唔做漢奸就唔理, 冇王管之下人性黑暗面就會走出來

最佳例子, 麥齊光, 幾十年前既舊帳都翻出來, 其實公務員呃房津乃人所知, 點解個個都冇事, 只係麥齊光出事?
點解港英在任時冇事, 去做特區局長就出事? ....冇鬼唔死得人啦
....
仲有樓主你選擇性真強, 僭建只講CY,及律政司, 僭建之王既唐唐卻遺漏?

引用:
原帖由 Classico 於 2018-1-10 02:14 PM 發表
因為現在有監管,所以大家睇到。97以前唔係冇,係因為唔話俾你知。

許仕仁,貪曾等都係港英遺臣,証明一國兩制下中央對港管得鬆,唔知樓主係未想中央加強對港管治?

講呢啲?如果港英時代冇,就唔使成立廉政公署啦,講到以前咁好感。

引用:
.

附件

2F041E61085D19681D083324970A52.jpg(22.15 KB)

引用:
習包子自己都是大貪官,共產黨無官不貪,已是常態呵呵∼

引用:
原帖由 gopandaA 於 2018-1-10 02:15 PM 發表
你覺得97前無?
佢97後先又印度嚟, 所以唔知

想問下何志平為官時點貪呢?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 02:54 PM 發表

好簡單, 97前英國直接監管港英各級官員, 並設立政治部監控及收集黑材料,揸住晒佢地痛腳,
回歸後阿爺一國兩制, 只要唔反共唔做漢奸就唔理, 冇王管之下人性黑暗面就會走出來

最佳例子, 麥齊光, 幾十年前既舊帳都 ...
單野邊個爆?蘋果 / 明報 / 南早
當時金主係邊個呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]