• 瀏覽: 4,887
  • 回覆: 48
香港有一個對付政敵最有效的武器,叫做僭建。

甚麼叫僭建呢?就是「未獲審批而私自把建築改裝,加蓋附加建物」,由屋宇負責監管。只要隨便在新界或舊區走走,舉目皆是,小如晾曬衣物的支架、窗口外的簷篷、戶外走廊的上蓋、天台玻璃屋或僅是玻璃上蓋都是。唐樓、村屋和獨立屋的僭建多不勝數。林鄭月娥未當特首前,曾要求新界村民把僭建的樓層拆掉而釀成軒然大波,結果不了了之。

鄭若驊擔當的律政司司長是三煞位,要處理一地兩檢,甚或二十三條的敏感政治立法,如今來了一個「知法犯法」的罪名,政敵當然不會放過。

然而,反對派的僭建名冊也是水蛇春咁長,包括毛孟靜淺水灣大宅車位僭建成住宅,三年未處理;梁耀忠天台單位搭建巨型簷篷;涂謹申的辦事處違規安加建裝飾與招牌;職工盟總辦事處天台加建鐵皮屋;前反對派大佬何俊仁露台僭建;陳偉業霸佔屋前二千呎官地做私家花園等等。我不是撩交打,只想指出,僭建是普遍存在,政府不敢主動執法,而泛民又「有口話人冇口話」的燙手山芋,若果反對派向鄭若驊喊打喊殺,是否雙重標準?

天子犯法與庶民同罪。只須依法清拆僭建物及繳付罰款,便應讓事件結束。梁振英處理僭建事件後,繼續做特首。唐英年雨過天青後,獲選全國政協常委,現任西九管理局董事局主席。正如毛孟靜、梁耀忠及涂謹申等人,並未因「僭建」而引咎辭職一樣。

香港政治環境險惡,招攬人才難。如果我們讓雙重標準的反對派,借「僭建」大鬧特鬧,令律政司司長有效工作,損失是香港人自己。

潘麗瓊
http://hd.stheadline.com/news/columns/15/20180109/636111/

原來反對派都有僭建...

香港寫照:
上梁不正下樑思歪,學子痴瘋帶妖亂舞
霉果洗腦荼毒愚民,政棍為利賣港害民
對抗脅迫有恃無恐,癱瘓交通橫蠻霸道,
世風日下罷課可恥,強搜攔路令人髮指
虛偽民主自私作主,佔中變質民心盡失
妄顧民生天怒人怨,動亂失控無法無天,
社會分裂永無寧日,破壞經濟風光不再

引用:
原帖由 將軍抽兵! 於 2018-1-9 11:49 PM 發表
香港有一個對付政敵最有效的武器,叫做僭建。

甚麼叫僭建呢?就是「未獲審批而私自把建築改裝,加蓋附加建物」,由屋宇負責監管。只要隨便在新界或舊區走走,舉目皆是,小如晾曬衣物的支架、窗口外的簷篷、戶外走 ...
反對派嘛,奸角嚟。
但你係正霧屍喎。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-1-10 12:04 AM 發表

反對派嘛,奸角嚟。
但你係正霧屍喎。
泛民僭建嗰班係立法會議員喎,即是握有立法權力,係3權分立制度下,跟握有行政權既政府,及握有司法權既法院,互相牽制既3大公權核心之一既當權者喎!

你解釋吓點解坐喺立法會既人唔洗遵守由立法會立既屋宇條例?

呢次我就唔幫政府講說話....正如侯德建話, 說事實就好,不要用謊言去打擊對手....
同樣, 做好自己就好, 不要用歪理去為自己辯護

反對派有人僭建, 不是原諒官員僭建的借口, 這種低級謬誤竟可以講到大條道理, 真令人汗顏........此版的腦殘打手過去經常用此等借口為反對派辯護,被我等駁斥, 為何立場掉轉就令自己變成腦殘?....潘麗瓊...對你實在太失望

引用另一網友之評論:"..明知將會獲委任做律政司,況且又係工程師,最近又有唐宮及梁特的僭建風波,佢無理由唔醒目自己衡量一下先至接受委任或者儘快拆咗僭建先至接任,咁無政治智慧,點可以勝任律政司呀?..."
我唔係扮道德高上,貪念人皆有之,香港獨立屋僭建,只是小菜一碟,但政府是熱廚房,入去既責任是與反對派作戰,必須無時無刻具有高度政治敏感及警覺性, 如此低政治智慧之人, 真係唔做好過做, 林鄭揀隻豬做隊友, 未開戰已自插一刀,真係激死阿爺....

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-1-10 03:54 PM 發表

泛民僭建嗰班係立法會議員喎,即是握有立法權力,係3權分立制度下,跟握有行政權既政府,及握有司法權既法院,互相牽制既3大公權核心之一既當權者喎!

你解釋吓點解坐喺立法會既人唔洗遵守由立 ...
僭建唔係今日出現既新事物,有反對派議員僭建亦唔係咩秘密, 如果我地自我要求非常高,對僭建零容忍, 咁就應該一早對僭建窮追猛打,包括對反對派及鄉事派議員,奈何林鄭投鼠忌器,為拉攏鄉事派支持政府,對鄉事僭建不了了之, ....既然係咁, 政府已失去譴責反對派僭建既道德高地......

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 04:33 PM 發表

僭建唔係今日出現既新事物,有反對派議員僭建亦唔係咩秘密, 如果我地自我要求非常高,對僭建零容忍, 咁就應該一早對僭建窮追猛打,包括對反對派及鄉事派議員,奈何林鄭投鼠忌器,為拉攏鄉事派支持政府,對鄉事僭建不了了 ...
香港特區政府何只對鄉事派投鼠忌器,連棟鳩本土香港人利益既泛民黃巾賊都一再忍讓,只會被動招架去撲救泛民既縱火,總係無法將出賣香港既泛民黃巾賊一網打盡,以致班港奸泛民得寸進尺,去奄鳩我哋香港人!

事實証明,會得寸進尺去奄鳩香港人利益既,係泛民班pk暴徒!

(1) 由1998年人蛇兒童居港權案,即是吳嘉玲案 (公民黨前身 - 45條關注組,吳靄儀);

(2) 到2001年雙非鼻祖莊豐源案,搞出單雙非居港權 (公民黨前身 - 45條關注組, 李志喜);

(3) 到2012年菲印女傭入籍香港案 (公民黨,李志喜);

(4) 到2013年幫新移民控告社會福利署,搞出新移民入境即享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組,蔡耀昌);

(5) 到現今不斷既南亞假難民聲請案 (公民黨,民主黨及工黨),等等……

以上咁多泛民棟鳩香港既官司,單單都係香港政府律政署出庭抵抗泛民律師!  過去10幾年牧牧守護香港人利益既都係特區政府.

我撐香港撐政府,抵抗班泛民黃巾賊!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 04:19 PM 發表
呢次我就唔幫政府講說話....正如侯德建話, 說事實就好,不要用謊言去打擊對手....
同樣, 做好自己就好, 不要用歪理去為自己辯護

反對派有人僭建, 不是原諒官員僭建的借口, 這種低級謬誤竟可以講到大條道理, 真令人 ...
有同感,住左接近十年,咁大地方僭建,前幾年多單僭建風波搞得咁大,到依家都唔警覺,仲係一個咁專業嘅人士,所以呢單嘢佢事前唔知僭建又死,知又死.

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-1-10 04:43 PM 發表

香港特區政府何只對鄉事派投鼠忌器,連棟鳩本土香港人利益既泛民黃巾賊都一再忍讓,只會被動招架去撲救泛民既縱火,總係無法將出賣香港既泛民黃巾賊一網打盡,以致班港奸泛民得寸進尺,去奄鳩我哋香港人!

...
師兄, 撐政府唔係咁撐, 你寫果堆野, 我要寫,可以比你寫多幾倍
但即使反對派做幾多衰野, 唔等於對官員既愚昧行為要盲撐

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 04:50 PM 發表

師兄, 撐政府唔係咁撐, 你寫果堆野, 我要寫,可以比你寫多幾倍
你呢個邏輯一樣可以套喺泛民身上秤一秤.

政制係咪普選,都唔係理由去發動棟鳩本土香港人利益既官司,更唔係發動佔中堵路掟磚縱火暴動,去折磨香港市民.

泛民要反對中共831,咪行過條羅湖橋去圍堵去衝擊中共註防囉,就算係對深圳市民堵路掟磚縱火都好呀,為咩事要聽泛民pk 指揮,係香港暴動折磨自己香港人香港街坊? 點解? 折磨香港街坊把春呀!

你反對中共831卻唔去揾中共算賬,卻走去糟質香港市民,以你呢個認為啱認為合理邏輯,我可以作出以下比喻:

有條友名叫黃絲,佢聲稱要反對葉繼歡打家劫舍,但佢無膽揾葉繼歡算賬,於是諗咗條自以為替天行道既計策,就係去糟質無辜既旺角街坊三叔公,黃絲捉住無辜三叔公話: "我黃絲今日以打鳩你三叔公為手段去反對葉繼歡既無惡不作,如果唔係葉繼歡衰格,你就唔洗俾我正義黃絲折磨喇,所以一切都係葉繼歡既錯,你認命喇,我打,出力打!"

荒謬嗎?班黃屍就係捧係呢個思維去佔中堵路折磨無辜既香港街坊,佢地話折磨香港人就可以達到反對中共效果喎~

黃絲到依加還柒到唔明白: "明明葉繼歡作奸犯科,我地黃屍叫著正義口號去打鳩無辜街坊三叔公,以激起民憤去共同反對葉繼歡! 為咩事被我地打鑊甘既香港街坊會憎恨我地黃屍仲多過憎葉繼歡呢?? 一定係香港市民教育水平大低,唔曉咩叫正義喇~"

一如黃絲所料,佔中堵路去折磨香港人的確激起民憤,不過係指向佔中堵路黃巾賊!

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-1-10 04:57 PM 發表

你呢個邏輯一樣可以套喺泛民身上秤一秤.

政制係咪普選,都唔係理由去發動棟鳩本土香港人利益既官司,更唔係發動佔中堵路掟磚縱火暴動,去折磨香港市民.

泛民要反對中共831,咪行過條羅湖橋去圍堵去衝擊中 ...
你寫咁多野, 除左強調泛民有幾衰外, 我完全唔明你想表達乜野
我既觀點係: "即使反對派做幾多衰野, 唔等於對官員既愚昧行為要盲撐"

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 05:08 PM 發表

你寫咁多野, 除左強調泛民有幾衰外, 我完全唔明你想表達乜野
我既觀點係: "即使反對派做幾多衰野, 唔等於對官員既愚昧行為要盲撐"
我表達既係: 政制無普選,都唔會導致我哋要盲撐港奸泛民!

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 05:08 PM 發表

香港社會困局源於90萬單雙非盲流移民湧港,引發一系列土地住屋價格暴漲問題,更帶動通漲與社會資源枯竭既延伸問題,咁究竟係邊班pk 搞出嚟棟鳩香港人? 咪就係公民黨喺2001年利用雙非鼻祖莊豐源案,去告鳩香港特區政府而搞出單雙非居港權,嚟棟鳩本土香港人囉!

你就先 assume 我呃Q你,以下列出每項事件,自己上網翻查事件來龍去脈,自己用腦分析諗諗我有無點你.

list out:
(1)1998年用吳嘉玲案搞大陸人蛇兒童居港權 (民主黨伙拍社組所為);
(2) 2001年用莊豐源䅁搞出單雙非居港權 (公民黨律師團);
(3) 2012年用菲傭䅁,幚28萬菲印女傭搶奪居港權 (公民政黨律師團);
(4) 2013年幫新移民告香港福利署,奪得新入境既享全額現金綜援及公屋福利 (民主黨及社組所為);
(5) 2009年幫菜園村無土地業權既非原居民,跟有業權既原居民平權,即是香港40萬原居民丁權問題,俾泛民煲大到近60萬 (有20萬無業權既非原居民),邊個埋單賠俾非原居民? 唔係由原居民出錢,而係無辜既香港納稅人找數,香港可建多層大廈住宅既土地更加缺乏! (全部泛民政黨都有份棟香港人);
(6) 立會日夜拉布去拖跨香港, 特別係開地建屋既事,公民黨及民主黨用單雙非居港權及即享福利去引入了90萬大陸新移民到香港,卻跟手阻止開地建屋建新市鎮去容納人口暴漲,就係想以推爆樓價租金及輪爆公屋去製造民怨. (全部,泛民都有份);
(7) 發動佔中堵路去折磨香港人 (全部泛民都有份);
(8) 2015年否決一人一票選特首既政改方案,否則我地香港人喺2017年已經可以集體普選入閘既特首候選人,包括泛民捧出嚟既胡官及薯片曾,咁為咩事口喊民主既泛民要否決政改去制止香港市民有普選權? (全部泛民都有份);
(9) 用難民聲請去引入南亞假難民食福利,以賺取法援律師費,即使整死香港也在所不惜 (民主黨/公民黨律師團及工黨都有份)
(10)2016 年,係立法會拉布拖死醫療改法案,阻止開放香港醫療專業,延續本土醫生群體壟斷市場. (公民黨醫生)

而以上列舉泛民禍港噤多次,單單對香港傷筋動骨,鑊鑊甘! 單單都發生喺你身邊喺你眼前.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-10 04:50 PM 發表

不要盲撐。
但亦不必加入反對陣營踩多幾腳就可以。

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-1-10 03:54 PM 發表

你解釋吓點解坐喺立法會既人唔洗遵守由立 ...
邊個高啲。
佢係員,你係屍喎。

爆CY僭建果時, 已經有新聞指出好幾個泛民政棍都有僭建. 估唔到幾年後都係冇咩分別.

鍵盤翻頁
左右