• 瀏覽: 7,106
  • 回覆: 81
  • 追帖: 1
+2
領土主權最緊要中英兩國點睇人。聯合聲明第一個兩國同意的係中國"收回"香港,英文"Recover"; 第二項就係英國將香港"交回"中國,"restore"。

英國認同香港原屬中國,就沒有"交出", "Give", "收取", "Take",這類字眼。

英國只負責交回,成立特區沒有身份。中國源用本來界線,不等如英國有份確立此事。

如果英國係受威逼而放棄香港,當年英兵打入南京得港島,之後聯軍入北京得九龍,第三次再逼清政府租借新界。英國真刀真槍威逼清政府,咁解放軍又打英國邊度,殺幾多英國人?

引用:
原帖由 ohmyworld 於 2018-1-13 04:27 PM 發表

香港既邊界, 响97前已經由中英雙方定明, 事實上香港在97被中共拼吞後邊界係冇改變過。你大陸愛共on9仔唔撚識就滾返上去啦!

歸還?? 中英談判前, 香港根據邊條國際法係屬於中華人民共和國既領土? ...
你應該去問英國佬啦

一地兩檢是由最高立法機構人大常委會通過,所以,具有法律效力,既然有法律效力就對法院有約束力。

在香港有的人說,一地兩檢是對本港沒有約束力,但是有說服力,這個只是以香港普通法的角度去解讀,但是,人大常委會通過的法律,應該是以大陸法系的角度來解讀,並且最終的解釋權在于人大常委會,不適宜以香港普通法角度來解讀的。

引用:
原帖由 ohmyworld 於 2018-1-13 04:27 PM 發表

香港既邊界, 响97前已經由中英雙方定明, 事實上香港在97被中共拼吞後邊界係冇改變過。你大陸愛共on9仔唔撚識就滾返上去啦!

歸還?? 中英談判前, 香港根據邊條國際法係屬於中華人民共和國既領土? ...
係呀,吹咩。
中國嚇撚到你主人殺切你夫人,驚撚到行樓梯都要仆街添。
點呀,唔順呀,打撚過囉,派隊軍隊黎囉。

引用:
原帖由 ohmyworld 於 2018-1-14 07:19 PM 發表

係呀! 响大陸人眼中, 就算人大話太陽係西邊升起, 就係西邊升起。正如老毛當年話你爹娘都唔夠佢親, 你班佢種就個個批鬥自己父母一樣渣嘛

成日開口埋口人大人大, 咁撚親你既人大, 就死返大陸住啦你!!
呵呵呵,廢輪功又在騙人哦!

引用:
原帖由 ohmyworld 於 2018-1-14 07:19 PM 發表

係呀! 响大陸人眼中, 就算人大話太陽係西邊升起, 就係西邊升起。正如老毛當年話你爹娘都唔夠佢親, 你班佢種就個個批鬥自己父母一樣渣嘛

成日開口埋口人大人大, 咁撚親你既人大, 就死返大陸住啦你!!
你班黃屍西奴美狗法輪港獨戀殖仇中反共亂港撚,嗎又得乜都信哂美爹西娘。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]