• 瀏覽: 140,701
  • 回覆: 1,936
  • 追帖: 2
+21
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-1-7 08:17 PM 發表

你錯了,鬥獸棋有分大小,但法治社會係講法律之下,人人平等,唔係一物降一物,
所以需要保護仲裁機構。
你係邊個??唔係由你講話:[你錯了]就說了算.唔係你話唔係就唔係喎.

引用:
原帖由 晚膳行動10 於 2018-1-7 08:17 PM 發表

仲栽機構點解自動變成監督機構??你解釋下??
因為佢只係在有人不滿,提出訴訟,先會仲裁,所以變成係監督之責。

例如:律政司告人犯法,法院咪監督住睇下係咪冤案,砌生豬肉囉!

好簡單道理咋喎!

引用:
原帖由 晚膳行動10 於 2018-1-7 08:20 PM 發表

你係邊個??唔係由你講話:[你錯了]就說了算.唔係你話唔係就唔係喎.
事實上,而家社會的確唔係好似鬥獸棋咁一物降一物,而係法律面前人人平等,
大陸憲法都係咁寫啦!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-1-7 08:20 PM 發表

因為佢只係在有人不滿,提出訴訟,先會仲裁,所以變成係監督之責。

例如:律政司告人犯法,法院咪監督住睇下係咪冤案,砌生豬肉囉!

好簡單道理咋喎!
唔係由你去話監督就係監督,請比條例,唔係由你說了算,如果係咁,我都可以話:[啲人都神經!
警察本身就係一個執法機構(即係監督機構)
如果監督機構需要監督,咁負責監督警察果一個機構又需要監督?
咁之上又需唔需要再有監督?⋯⋯⋯最後,要幾多重監督先夠?]

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2018-1-7 05:25 PM 發表

E生做手術都會犯錯,警察執行職務都會犯錯,有E委會,監警會調查!

髮官至高無上一定無錯,有錯都係個犯犯錯 !
唔監察都應該實行記分制,例如初級法院判案,被上訴成功推翻的,應記三分,記滿十五分表示不適格,不得續任。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-1-7 08:22 PM 發表

事實上,而家社會的確唔係好似鬥獸棋咁一物降一物,而係法律面前人人平等,
大陸憲法都係咁寫啦!
所以需要改變.唔係你以為啲人做乜呀??

遊行嘅前退休裁判官都話,司法機構內部有好多問題,呢樣正正就係要成立監察司法系統嘅理由,所有涉及公眾利益嘅機構都要有監察、有制衡,司法機構不能冇王管,不能獨善其身,自己人玩晒!

點解朱狗聘請洋律師辯護就得。

洋法官審理案件便不可以?  

引用:
原帖由 jack88hk 於 2018-1-7 06:15 PM 發表
支持警察,亦支持監察法官!
支持警察執法!當其時旺角根本係騷亂!而且警察已經舉旗警告會使用武力!

引用:
原帖由 rice_bin 於 2018-1-7 08:18 PM 發表
又有人自覺高人一等,追求特權不用被監察
特首都要被監察啦!何況法官
特首幾時被監察?監察完都冇事點叫被監察?

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2018-1-7 08:15 PM 發表

壞人憎警察好正常
警察一定係好人?

CB咁就收咗皮喇??

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-1-7 05:18 PM 發表

啲人都神經!

法院本身就係一個仲裁機構(即係監督機構)
如果監督機構需要監督,咁負責監督法院果一個機構又需要監督?
咁之上又需唔需要再有監督?⋯⋯⋯最後,要幾多重監督先夠?
追殺特定人士 司法迫害 都無所箝制
一句話,就是法官可以無法無天?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]