• 瀏覽: 19,545
  • 回覆: 57
+2
引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-1-9 09:31 AM 發表

講指標, 就係睇美帝既最大影響力 - 發動顏色革命既能力
呢個係美帝最後既底牌,
美帝可以指派傳媒同文痞吹一波"普世價值" - 其娛樂事業無時無刻在助攻,
煸動到別國有一堆人上街反現政權

傳媒學術呢D虛無飄渺野 ...
暗黑帝國。

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-5 01:29 AM 發表
中國堀起已成定局,但現時在軍事或經濟認真講還差於美國,大家估計還須多久中國就會名正言順起越美國?
首先要為"影響力"下定義
經濟>我認為國際貨幣地位才是最有代表性, 當有一日,人民幣取代美元成為國際貨幣,那就表示經濟影響力已超越美國, 我有生之年應可見到,最起碼是分庭伉禮

軍事>定位比較複雜, 美國定位是世界警察,以軍事實力去欺壓弱國......如果以美國模式作為標準,那還要好長一段時間......但中國需要做世界警察嗎?
我認為中國不需要做世界警察, 只要科技不落後美國,有足夠防衛能力便足夠
其他就是軟實力, 包括中國創新既運作模式(已有外國人稱高鐵、支付寶、共享單車和網購是中國新四大發明),中文流行程度,中國文化對外國既吸引力,以及音樂,電影....等....此等軟實力提升, 我有信心20年內可達到
...............
補充,新四大發明的"發明"是有用詞不當,但發揚光大,優化普及發揮巨大市場影響力是由中國做到

引用:
原帖由 潘盧小閒 於 2018-1-9 12:56 AM 發表

造假...說謊!
第二個講我都會諗吓...

睼到大紀元轉貼員
frandai話:
中共“造假說謊”
....咁我就放心啦
五年內消滅貧窮人口!
第二個講我都會諗吓....
睼到共產黨獨裁者
習包子話:
消滅“貧窮人口”
.....咁我就放心啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-1-9 11:10 AM 發表

首先要為"影響力"下定義
經濟>我認為國際貨幣地位才是最有代表性, 當有一日,人民幣取代美元成為國際貨幣,那就表示經濟影響力已超級美國, 我有生之年應可見到,最起碼是分庭伉禮

軍事>定位比較複雜, 美國定位是 ...
貨幣地位相信十年內可以做到平分春色

亦認同吾使浪費咁多金錢在軍事上,因為中國吾係要做霸主

情願用多D金錢去發展科技

所以當貨幣地位同科技超越美國就以経成功

引用:
原帖由 frankdai 於 2018-1-9 11:39 AM 發表

五年內消滅貧窮人口!
睼到共產黨獨裁者
習包子話:
消滅“貧窮人口”
.....咁我就放心啦
無恥之徒…只懂拾人牙慧

frandai
你99%高仿我的句式,
咁算唔算百份百翻版/山寨呀?
又.....
—————————————————
frandai.......好一個
日日夜夜不斷攻擊別人
翻版山寨...的無恥之徒

引用:
原帖由 frankdai 於 2018-1-9 11:39 AM 發表

五年內消滅貧窮人口!
睼到共產黨獨裁者
習包子話:
消滅“貧窮人口”
.....咁我就放心啦
中共滅貧成續舉世矚目!!!

世界銀行、聯合國糧農組織...
等國際組織代表,在2017年
亦曾參予中國在北京舉辦的
[扶貧國際論壇〕,會間都對
中國脫貧成就給予高度評價....

究竟我說的是真
還是你說的是假?

大可以上網查找

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-5 01:29 AM 發表
中國堀起已成定局,但現時在軍事或經濟認真講還差於美國,大家估計還須多久中國就會名正言順起越美國?
元首只用了少於5年便帶領德意志由一窮二白至取代英美成全球最有影響力國家,主席有元首之風,相信不出5年便可帶領中國取代美國成全球最有影響力國家。

引用:
原帖由 mr__chan 於 2018-1-9 09:48 AM 發表
美國的存在
某情度適合中國路
美國,近年的破壞
中國就造建設
而且影響力投入力度比起美國付出較少,收益大

中國懂得借危轉機,又有耐性
一步步行適合自己的路,而唔係去爭第一,我覺得非常好!
就係吾想爭第一,最後自然會成為第一,所以美國先驚

中國根本唔想咁快 取代美國,咩都第一 中國人知道咩叫槍打出頭鳥,暗渡陳周先系中國想既,就如2000年後,中國突然高速發展,美國想搞亂都無法

你講咩呀?

引用:
原帖由 paoon 於 2018-1-9 01:51 PM 發表

元首只用了少於5年便帶領德意志由一窮二白至取代英美成全球最有影響力國家,主席有元首之風,相信不出5年便可帶領中國取代美國成全球最有影響力國家。
你講咩呀?

無意中睇到一段消息:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/內地製作衝出國際-netflix買網劇《白夜追凶》-106441

內地製作衝出國際 Netflix買網劇《白夜追凶》
中國網絡劇搶灘海外市場!內地影片網站優酷熱播自製劇《白夜追凶》,近日獲來自美國、全球最大收費串流影片網站Netflix買下海外播放權,是Netflix首部購買的內地網劇,預料未來可在全球逾190個國家和地區收看。

美國傳媒日前報道,《白夜追凶》在中國叫好又叫座,在優酷的總點擊率超過40億次,Netflix早前買下海外播放權,惟未知會否再剪輯或配音等。據悉,《白夜追凶》為懸疑推理劇,縱使導演及演員名不經傳,但憑緊湊劇情及高質素製作等贏得觀眾青睞,網上有口皆碑,不少網民大讚該劇故事架構、導演手法、演員表現、服飾道具甚至配樂方面均有水準,可與美劇媲美,內地著名電影評論網「豆瓣」上的觀眾評分高達9.0。

之前講過, 除左經濟軍事,軟實力亦非常重要, 中國既電影電視,已踏入世界舞台

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-9 01:07 PM 發表

貨幣地位相信十年內可以做到平分春色

亦認同吾使浪費咁多金錢在軍事上,因為中國吾係要做霸主

情願用多D金錢去發展科技

所以當貨幣地位同科技超越美國就以経成功
宋朝又何嘗不是科技經濟領先遼、金、西夏、蒙古?

引用:
原帖由 mr__chan 於 2018-1-9 09:48 AM 發表
美國的存在
某情度適合中國路
美國,近年的破壞
中國就造建設
而且影響力投入力度比起美國付出較少,收益大

中國懂得借危轉機,又有耐性
一步步行適合自己的路,而唔係去爭第一,我覺得非常好!
吾有三寶,持而保之:一曰慈,二曰儉,三曰不敢為天下先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]