• 瀏覽: 19,533
  • 回覆: 57
+2
中國堀起已成定局,但現時在軍事或經濟認真講還差於美國,大家估計還須多久中國就會名正言順起越美國?

唔係我有生之年。

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-5 01:30 AM 發表
唔係我有生之年。
睇到自己咁短命?

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-5 01:34 AM 發表

睇到自己咁短命?
你如果問:
中國幾時GDP超越美國?
中國幾時軍力超越美國?
我都覺得有眼見到。

全球最有影響力國家就冇乜可能啦。

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-5 01:37 AM 發表

你如果問:
中國幾時軍力超越美國?
我都覺得有眼見到。

面果浸係,但中國GDP係嚴重被低估

引用:
原帖由 ibmha6 於 2018-1-5 01:43 AM 發表

面果浸係,但中國GDP係嚴重被低估
基本上 以經取代左 ! 但由於2戰前後全球經濟都係白人天下   中國短短短幾十年 以追上歐洲  算吾錯!  全統上白人吾會接納其他人種   所以中國要得到歐洲全面支持是無可能! 中國只能發展白人以外的其他人種  一路一帶 領域及非洲!  白人 喜歡可以加入 不喜歡也冇法!  所以 美國對歐洲架影響太深根 原因 可能係同種 及2戰後架經貿

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-5 01:37 AM 發表

你如果問:
中國幾時軍力超越美國?
我都覺得有眼見到。

原因美國是海盜後代   必需利用軍事 搶略全球!    中國發展路線不同 以經貿為主  只能影響到周邊及他能力去到的地區!  美國二戰後搶奪了石油要以美金對換!  邊有得輸?全球貨幣以美金交易!吾用美金者 以軍事及經濟制裁!   細佬  知吾知咩叫合法強盜呀?  你老豆點教仔架?

美國有所謂專家估响2032年,中國就可以趕上美國。趕上後,就會超越。
雖然專家估計唔會好準,但都唔會太離譜。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-1-5 03:33 AM 發表

基本上 以經取代左 ! 但由於2戰前後全球經濟都係白人天下   中國短短短幾十年 以追上歐洲  算吾錯!  全統上白人吾會接納其他人種   所以中國要得到歐洲全面支持是無可能! 中國只能 ...
老實講,現在在軍事領域或經濟領域中國還和美國有距離,還未真正超越美國

但非常認同師兄所講歐洲白人係吾會接納其他人種,但今時吾同往日,過往歐洲強大睇吾起中國人,但隨著中國的強大,大量利益輸送到歐洲,呢個局面可能會有所改變

另外中國發展非洲和南亞等其他人種的生意是非常聰明,幫助這些地區發展等同幫自己的產能進行消化,不過這也需要一段時間

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-1-5 09:12 AM 發表
美國有所謂專家估响2032年,中國就可以趕上美國。趕上後,就會超越。
雖然專家估計唔會好準,但都唔會太離譜。
如果以GDP計算肯定吾使咁耐,不過整體可能要

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2018-1-5 03:44 AM 發表

原因美國是海盜後代   必需利用軍事 搶略全球!    中國發展路線不同 以經貿為主  只能影響到周邊及他能力去到的地區!  美國二戰後搶奪了石油要以美金對換!  邊有得輸?全球貨 ...
唔駛講咁多嘢喎。

我只係指出我相信係幾十年來,中國冇可能成為全球最有影響力國家。

廿年左右

引用:

你如果問:
中國幾時軍力超越美國?
我都覺得有眼見到。

難得同意返你一次

美國既有形無形影響力龐大

比如形形式式既國際機構,媒體都係掌控系美帝手裏面, 各教育機構亦收美帝錢

整個美帝勢力網最少建立佐100年,仲有二戰作為機遇,系相當長既一段時間成為世界唯一既制度奠定者

除非出現傳說中既真正幕後大佬由美帝轉投中國懷抱,俾中國承繼佐美帝既勢力網

否則,中國既影響力要逐步追上美國最少要過百年

引用:
原帖由 caledis 於 2018-1-5 01:30 發表
唔係我有生之年。
那你肯定是死了
因為中國已經代替美國
成為最有影響力國家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]